Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u Slavoniji

'Onaj tko to nije doživio ne zna o čemu se radi. Ta bujica nosila je sve ispred sebe'

Gunja poplave
Foto: Pixsell
1/59
20.05.2014.
u 23:34

– Velik problem predstavljaju građani koji samoinicijativno dolaze na ugroženo područje pomoći te se stvara gužva i otežava kontrola situacije – piše DUZS. U četvrtak će Vlada u Županji imati sjednicu na kojoj će izvijestiti o stanju na poplavljenim područjima i svemu što je učinjeno

Istok Hrvatske pogođen je najtežim i najvećim do sada zabilježenim poplavama u kojima su dvije osobe izgubile život, a jedna se vodi nestalom. Pod vodom su potpuno ostala sela Gunja i Rajevo Selo, pokraj kojeg je popustio nasip obnovljen prije četiri godine. Još uvijek traje borba za obranu Slavonskog Broda gdje su nasipi natopljeni vodom, no još uvijek nisu nigdje puknuli.

Pomozite stradalima u Slavoniji pozivom na donatorski telefon 060 90 11, uplatom na žiroračun Crvenog križa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08* (SWIFT:PBZGHR2X) ili donacijom na www.hck.hr te uplatom Caritasu na račun IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175!

U posljednja 24 sata Sava je opala za 91 centimetar, što ohrabruje branitelje na nasipima u županjskoj Posavini. Sela Strošinci i Posavski Podgajci evakuirana su zbog nadiranja Save. U Gunji još uvijek svi stanovnici nisu evakuirani jer neki odbijaju otići iz svojih poplavljenih kuća. Preventivno je u posljednja dva dana u Slavonskom Brodu obavljena evakuacija stanovništva iz naselja "Josip Rimac" koje bi bilo prvo na udaru u slučaju puknuća nasipa.

Trenutačno su pod vodom i dalje sela Gunja, Rajevo Selo i Račinovci dok su dijelovi obližnjih Posavskih Podgajaca i Strošinaca također pod vodom. Hrvatski Crveni križ do danas je prikupio 8,3 milijuna kuna pomoći za Slavoniju.

U nastavku pratite kronologiju današnje borbe s poplavama u Slavoniji:

23.30 sati - Prema još uvijek neslužbenim informacija došlo se do spoznaja o imenima osoba koje su stradale u poplavi u županjskoj Posavini. Radi se o Franji Šoltesu, kojega je vodena stihija kada je probila nasip otkinula sa ograde obiteljske kuće za koju se držao u pokušaju da se spasi, a čija tijelo još uvijek nije pronađeno. S njim je bila supruga Đurđica za koju mještani pričaju kako je pravo čudo kako je preživjela jer ju je vodeni val bacio na krov. HGSS-ovci su danas pronašli tijelo Ruže Sirotković koja je potom i identificirana. Njihova kuća se nalazila u blizini mjesta gdje je probijen nasip tako da je bila prva na udaru bujice koja je nosila sve pred sobom. Još u nedjelju za Večernji list je njihova susjeda Janja Bilić, koja je bila smještena u prihvatnom centru u Otoku, rekla je da sumnja da je upravo baka Ruža jedna od stradalih osoba u Rajevom Selu.

– Radi se o staroj i bolesnoj ženi koja je ostala u kući. Kada je krenula bujica njezin sin s kojim je živjela se nekako spasio ali ona je ostala zatvorena u kući. Bojim se da bi upravo ona mogla biti jedna od tih stradalih osoba u Rajevom Selu. Onaj tko to nije doživio ne zna o čemu se radi. Tu su sekunde odlučivale o životu ili smrti. Ta bujica je bila te snage da je nosila sve ispred sebe i svakoga koga je dohvatila imao je minimalne šanse da preživi, rekla je Janja Bilić.

Tijelo su ronioci iz vode izvukli danas iako su ga vidjeli još dan ranije, međutim nisu mu mogli prići.

23.25 sati - Mine su nova opasnost na poplavljenom području. Prema podacima Vlade RH, u općinama Gunja i Vrbanja ima 823.531 četvorni metar minski sumnjivih područja.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec u Dnevniku 3 HTV-a rekao je da će se građani koji su zbog poplave napustili svoje domove moći mirno vratiti te da nema bojazni jer djelatnici HCR-a ulaze na područja nakon pada razine vode.

Jakopec je rekao i da HCR surađuje s kolegama u BiH i Srbiji, gdje su poplave također nanijele tešku štetu.

- Formirali smo regionalni stručni tim - rekao je Jakopec.

23.15 sati - Situacija na terenu je radi opadanja vodostaja Save ipak nešto bolja ali je i dalje izuzetno teška situacija. Poduzimaju se sve aktivnosti kako bi se štete smanjile što je moguće više, rekao je župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić koji po funkciji obnaša i dužnost predsjednika županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje tijekom današnjeg obilaska Posavskih Podgajaca u čije je dijelove voda već ušla.

– Sada se ipak pokazuje da se određenim radnjama na terenu nešto ipak moglo napraviti. Nezadovoljan sam i turističkim posjetama premijera i nekih ministara. Nije u redu da poplavljena područja posjeti premijer u pratnji direktora državnog DUZS, a da uopće ne posjeti županijski, gradski ili općinski Stožer za zaštitu i spašavanje. Cijeli članak pročitajte ovdje.

22.52 sati - Načelnik Drenovaca Jakša Šestić nakon obilaska Posavskih Podgajaca ustvrdio da je sadašnja poplava posljedica puknuća nasipa uz Savu na dva mjesta još u subotu. Pojašnjava da općinske vlasti zapravo nemaju nikakve ovlasti u svim radovima koji se poduzimaju i da samoinicijativno kreću u akciju. Cijeli članak pročitajte ovdje.

22.23 sati - Prijatelji životinja pozivaju građane da pišu nadležnim institucijama tražeći da se nikako ne prekida spašavanje životinja na poplavljenim područjima, već da bude još intenzivnije, tako dugo dok se ne spase sve preživjele životinje. Osim kućnih, važno je spasiti i 'domaće' životinje koje tumaraju ili su ostale zatvorene u stajama, i udomiti ih, iako je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odlučio da te životinje moraju biti zaklane. Prijatelji životinja pozivaju da se piše DUZS-u, Ministarstvu poljoprivrede, Vladi, Saboru i policiji da se nastavi spašavanje životinja.

- U ovoj tragediji životinje ovise o našoj ljudskosti - pokažimo da smo solidarni u pomoći životinjama, kao što smo dokazali složnost u pomaganju unesrećenim ljudima - ističu.

22.38 sati - Tijekom popodneva policija je zabranila ulazak vlasnicima životinja u Gunju kako bi mogli do svojih životinja koje su ostale u vodi ovih dana. Prema riječima jedne odgovorne osobe, a koja je željela ostati anonimna, razlog ovakvoj odluci je da se spriječe bilo kakve moguće ljudske žrtve.

– Smatra se da je manja šteta ako sve te životinje ostanu tamo i uginu nego da dođe do makar ijedne ljudske žrtve. Te životinje tamo su danima, izgladnjele su i uplašene. Velika je opasnost da bi pri evakuaciji nasrnule na spasioce, rekao nam je ovaj izvor demantirajući razne glasine koje su se pojavile tijekom večeri.

21.45 sati - identificirano je dvoje poginulih u poplavama u Rajevu Selu. To su Ruža Sirotković i Franjo Šoltes. Njegovo tijelo još nije nađeno Starica je bila prva na udaru vodene stihije u subotu, ali nije htjela iz kuća kad joj se sin evakuirao. Šoltesa je bujica odnijela kad se držao za ogradu svoje kuće. Više doznajte ovdje.

21.40 sati - Župan Vukovarsko – srijemske županije danas je objavio račun na koji se mogu uplatiti novčana sredstva namijenjena za pomoć mještanima sa poplavljenih područja u županjskoj Posavini. Naziv računa: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA. Vlasnik računa: VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA. Broj računa: 2390001-1800016005

IBAN : HR 25223900011800016005. Naziv banke : HRVATSKA POŠTANSKA BANKA d.d; Adresa banke : TRG dr. F. TUĐMANA 2, VINKOVCI; Swift (BIC) : HPB2HR2X; Poziv na broj primatelja: 7374 - OIB (uplatitelja)

19:58 sati – napuštene kuće i posjedi u Gunji na meti su pljačkaša, koji su se čak i udružili u međunarodni zločinački pothvat, jer se povezuju lokalci s došljacima iz BiH, piše 24sata.

– Ono što me posebno zabrinjava jesu pljačke koje pokušavaju neki naši sumještani udruženi sa svojom lopovskom braćom iz Brčkog – kažu mještani koji su stigli nadomak mjesta. Dodaju i da su neki kamenjem gađali pljačkaše koji kućama prilaze čamcima. Policija, prema istom izvoru, kaže da su u čamcima samo mještani koji obilaze napuštenu stoku.

18.40 sati – Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u Varaždinu je rekao da problem s poplavama treba dugoročno riješiti uređenjem tijeka vode, navodnjavanja i odvodnje. Ustvrdio je da je HDZ problem navodnjavanja i odvodnje te kanala Dunav – Sava nedavno predstavio na svome forumu, u prvoj točki. Više o tome možete pročitati ovdje.

18.34 sati – Vlada RH objavila je gdje su sve u općinama Gunja i Vrbanja nalaze minski sumnjiva područja, sada poplavljena. Ukupna im je površina 823.531 četvorni metar. Gdje su točno pročitajte ovdje.

18.30 sati – U dijelu medija pojavila se informacija da je u Vrbanji prošle noći bila organizirana evakuacija stanovništva te da je zatvorena cesta Vrbanja–Otok jer je poplavljena, što su opovrgnuli sami Vrbanjci. Krizni stožer je još prije dva dana donio odluku od evakuaciji pa su iz svojih kuća dragovoljno iseljene starije osobe i dio žena s djecom, dok su odrasli ostali i svakodnevno rade na punjenu vreća s pijeskom i transportiraju ih na učvršćivanje nasipa u što smo se mogli uvjeriti i danas oko 14 sati prolazeći Vrbanjom gdje nema traga poplavi. Uvjerili smo se da nisu točne ni informacije da je zatvorena cesta jer je navodno poplavljena, štoviše, u kanalu uz cestu je i manje vode nego jučer.

18.06 sati – Tijekom popodneva započele su opsežne aktivnosti na sprečavanju obrane od poplave u Posavskim Podgajcima, selu koje broji oko 1200 stanovnika i dio je općine Drenovci. Domaći mještani dragovoljci i vojska postavljaju vreće i formiraju zečji nasip kako bi preusmjerili vodu koja dolazi iz Rajeva Sela u šume spačvanskog bazena.

Poplavljena su kuće uz cestu do Save, u dvorištima se nalazi više od metar vode. S obzirom na to da u pukotini nasipa kod Rajeva Sela, gdje je nasip pukao još u subotu, ulazi voda, postojala je opasnost da se ista proširi na cijelo selo i okolno područje. Goran Miličević, koordinator radova u Posavskim Podgajcima, a inače predsjednik Općinskog suda u Županji, kaže kako im je cilj probiti "ćupriju" i tako omogućiti odlazak vode.

Foto: Branimir Bradarić

– Mještani kažu da su sigurni da bi tada voda otišla u spačvanski bazen i uklonila se iz sela. Problem je što to nije napravljeno ranije, a razlog tome je i što neki građani nisu dozvoljavali da se to učini. Riječ je o mostu na njihovu zemljištu i kada su im jučer to predložili, vlasnik nije dozvolio. U okolini sela je još zatrpanih kanala koji sprečavaju odlazak vode – rekao je Miličević.

>>Branitelji i dragovoljci, javite tko bi sve čistio poplavljene terene

17.40 sati – Vlada RH će u četvrtak 22. svibnja u 15 sati u Županji održati izvanrednu sjednicu. Bit će podneseno izvješće o stanju na poplavljenim područjima i poduzetim mjerama te donesene odluke kojima je cilj pomoći građanima na poplavljenim područjima i početak saniranja nastalih šteta – priopćeno je iz Vlade RH.

15.50 sati – Hrvatski branitelji, dragovoljci Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji pozvani su da se odazovu Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i županijskim stožerima za zaštitu i spašavanje, da se volonterski uključe u sanaciju i čišćenje terena. Poziv je uputilo Ministarstvo branitelja, koje navodi da branitelji i dragovoljci mogu sudjelovati i u prihvatu i razvrstvavanju humanitarne pomoći ugroženima od poplava. Traže i da im se dostave popisi branitelja dobrovoljaca za čišćenje. Više o tome ovdje.

15.41 sati – Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) danas su iz jedne poplavljene kuće u Rajevu Selu izvukli mrtvo tijelo jedne žene. To je druga žrtva poplava – prema dosadašnjim informacijama u subotu su nakon probijana nasipa kod Račinovaca i Rajeva Sela dvije osobe smrtno stradale. Za prvim tijelom, muškarcem, još se od subote traga.

15.34 sati – Virovitičani su u Garčin kod Slavonskog Broda poslali kamion i kombije pune namirnica i svih potrepština za nastradale od poplava. Građani čekaju i da se na terenu osiguraju uvjeti za transport i prihvat hrane za životinje. Više pročitajte ovdje.

15.02 sati – Vreće s pijeskom uklonjene su iz središta Slavonskog Broda i prebačene na nasip u naselje "Josip Rimac" i druga mjesta gdje su potrebnije. To Brođanima ulijeva nadu kako je najgore možda prošlo, no još nije vrijeme za opuštanje, jer nakvašeni nasipi duž županije i na rubnim nižim dijelovima grada i dalje su pod teretom ogromne količine vode koja, srećom, opada otprilike centimetar svakoga sata. Unatoč činjenici da vodostaj lagano opada, pukotine u nasipu i procjeđivanje vode potencijalna su opasnost. Situaciju na terenu sve angažirane službe drže pod kontrolom, nasip se nadgleda danonoćno i saniraju opasna mjesta. U središtu grada više nema policije, uklonjene su zaštitne trake i zečji nasipi, no Sava je iza sebe ostavila gomilu mulja i prljavštine koju treba što prije očistiti.

Iz vode je "izronila" i skulptura Potjeha na savskom šetalištu koja je danima bila pod vodom. Na sreću, bujica ju nije odnijela. Voda se povlači sa šetnice i Potjehu još trenutno "kvasi" samo noge. – Definitivno sve ide prema boljem stanju. Sutra ćemo ponovno odlučivati na temelju prikupljenih informacija. Građane pozivamo da ne šire paniku i dezinformacije. Neće biti rušenja nikakvog nasipa da bi se spašavao Slavonski Brod ili bilo koje drugo mjesto. Postoje ljudi koji nemaju dobre namjere – rekao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

– Na snazi ostaju izvanredne mjere obrane od poplava, a time ostaje i izvanredno stanje. Mislim da je to dobro. Bilo bi velika pogreška da se ljude na ugrožena područja vrati, a onda da se nešto dogodi – ističe župan Marušić. Brođani donose donacije u Crveni križ, a prikupljeno je više od deset tona hrane, velika količina flaširane vode, odjeće, higijenskih potrepština, no iz Crvenog križa apeliraju kako još uvijek nedostaje donjeg rublja, dječje hrane, pelena, deka i općenito posteljine.

– Skrbimo o četiri evakuacijska centra na području Brodsko-posavske županije i o 17 obitelji iz Vukovarsko-srijemske županije koje su u privatnom smještaju te o tri obitelji s područja Bosne i Hercegovine – kazala je Milena Grgić, ravnateljica Crvenog križa u Slavonskom Brodu.

14.45 sati – Primjedbu zagrebačkog gradonačelnika kako se premijer Zoran Milanović vozi amfibijom po poplavljenim područjima poput Seana Conneryja predsjednik Vlade, prenosi nam njemu blizak izvor, ne namjerava komentirati. – Bandićeva je izjava nesuvisla. S jedne strane zamjera premijeru što je išao na poplavljena područja pa ga uspoređuje s Conneryjem, a onda zauzme dijametralno suprotan stav i kaže kako bi on tamo spavao – rekao je sugovornik iz Vlade. Važnije je, nastavlja, što premijer zahtijeva istragu i utvrđivanje uzroka puknuća nasipa. Više pročitajte OVDJE

14.28 sati UNICEF-ov ured u Hrvatskoj danas je u Vinkovce i Slavonski Brod uputio četiri tona paketa higijenskih potrepština i pitke vode u vrijednosti od 140.000 kuna. – U paketima se nalaze higijenske potrepštine: pelene, dječja zubna pasta, četkice za zube, vlažne maramice, antibakterijski gelovi za suho pranje ruku, šamponi i sapuni za njegu djece i beba, pitka voda te jedan "vrtić u kutiji" (UNICEF-ov paket s didaktičkim igračkama koji zamjenjuje vrtićku opremu za djecu u prihvatnim centrima tijekom humanitarnih kriza) – izvijestili su iz UNICEF-a. Više o prikupljanju pomoći za Slavoniju pročitajte OVDJE

14.17 sati – U tijeku je i akcija spašavanja ljudi koji su posljednji ostali u poplavljenoj Gunji. Uz posljednje stanovnike, vojska i druge službe iz vode spašavaju i životinje. Ovdje pogledajte kako su spašeni psi.

13.59 sati – Ministrica Anka Mrak Taritaš i njezin zamjenik Željko Uhlir sutra će na konferenciji za novinare točno u podne predstaviti modele pomoći koje je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja namijenilo stanovnicima poplavom pogođenim područjima. U najavi konferencije stoji da je Ministarstvo ljudima s pogođenih područja odlučilo pomoći u postupku ozakonjenja bespravnih građevina.

13.54 sati – Na ovom linku možete pretražiti gdje su smješteni evakuirani ljudi s poplavljenih područja.

13.46 sati – Europarlamentarka Biljana Borzan pozvala je Martina Schulza, predsjednika EP-a i kandidata za predsjednika Europske komisije, da posjeti poplavljena područja u Slavoniji. Više pročitajte OVDJE

13.38 sati – Borba s najvećom poplavom u Slavoniji se nastavlja. Sela Strošinci i Posavski Podgajci evakuirana su zbog nadiranja Save. Prema posljednjem popisu stanovništva, u Strošincima je živjelo 660, a u Posavskim Podgajcima 1255 ljudi.

Foto: Branimir Bradarić

Foto: Branimir Bradarić/Večernji list

13.36 sati Vlada je u priopćenju objasnila kako će porezno tretirati donacije za poplavljena područja u Slavoniji. Priopćenje Vlade pročitajte OVDJE

13.06 sati – Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak slaže se s jučerašnjim prijedlogom predsjednika RH Ive Josipovića da se sve donacije oslobode PDV-a. Ministar misli da bi se sav plaćeni PDV trebao "vratiti u sustav pomoći" poplavljenim područjima i žrtvama poplava.

– Ja bih podržao ideju da se sav plaćeni PDV od donacija vrati u sustav pomoći tim ljudima. I to je najtransparentniji i najljepši način – vjeruje ministar kojeg je dirnula solidarnost građana i spremnost na pomoć koju je vidio na terenu.

– Donacije stvarno pokazuju da građani imaju veliko srce i to je važna poruka. Istodobno smo maksimalno angažirani oko robnih zaliha, a sve što je bilo potrebno na terenu ekspresno je isporučeno zahvaljujući sustavu u ministarstvu i u robnim zalihama, ali i u firmama koje su jako brzo reagirale na potrebu da se pomoge ljudima – zadovoljan je ministar.

Inače, još je u petak iz robnih zaliha na poplavom pogođena područja poslano tisuću ležajeva za osobe evakuirane iz Rajeva Sela i Račinovaca, a u nedjelju je poslano 20 tisuća konzervi mesnih narezaka, oko 30 tisuća ostalih narezaka, oko 30 tisuća pašteta te 1500 kilograma svinjskog mesa.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

13.05 sati – Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović tijekom posjeta Zadarskoj županiji istaknuo je da je šteta u Slavoniji od poplava velika, ali da je materijalna šteta manji problem u odnosu na stradanja ljudi i izgubljene živote.

– Dezinformacije su ozbiljna prijetnja oporavku, spašavanju i saniranju šteta – rekao je Ivo Josipović. Više pročitajte OVDJE.

12.54 sati – Zamislite da ministri spavaju u Slavoniji, da premijer isto leži u Gunji. Pa to je najbolja priča. Da ja idem na Euroizbore, ja bih tamo spavao, no s tim se čovjek rađa – istaknuo je Milan Bandić neizravno prozvavši Milanovića zbog vožnje amfibijom po poplavljenim područjima s tamnim naočalama kao Sean Connery po jezeru. Više o donaciji Zagreba poplavljenim područjima pročitajte OVDJE.

12.56 sati – Dalmacija za Slavoniju! Prihvatni centri krcati robom, ljudi nude svoje kuće ugroženim Slavoncima. Više o prikupljanju pomoći stradalima na poplavljenim područjima pročitajte OVDJE.

12.52 sati Hrvatski Crveni križ do danas je prikupio 8,3 milijuna kuna. Na žiroračun Crvenog križa uplaćeno je 5,662.833 kuna za pomoć stanovnicima na područjima pogođenima poplavom u Hrvatskoj. Na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 426 476 poziva u vrijednosti 2,665.475 kuna. Više o načinima na koje možete pomoći ugroženim područjima pročitajte OVDJE.

12.25 sati – Volonterski centar Zagreb oko podneva je izvijestio da su popunjeni svi termini za volontiranje na Velesajmu. Više o načinima na koji možete donirati pomoć žrtvama poplave pročitajte OVDJE.

12.08 sati – Vodostaj rijeke Save u Slavonskom Brodu i dalje se smanjuje. Vodeni val koji je jučer prošao kroz grad iz smjera Jasenovca nije utjecao na vodostaj rijeke Save. Na jutrošnjoj sjednici gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje istaknuto je kako je situacija pod kontrolom, ali i dalje je ozbiljna. Članovi stožera ispred Hrvatskih voda, Hrvatske vojske, MUP-a, vatrogasaca, Crvenog križa, bolnice te gradskih trgovačkih društava potvrđuju uredno i normalno stanje na području grada. Tijekom noći nastavljeni su radovi na učvršćivanju savskog nasipa, no nije bilo potrebe za intervencijom pripadnika Hrvatske vojske. Vojnici će biti angažirani na prebacivanju vreća s pijeskom iz centra grada u naselje Josipa Rimca, gdje se i dalje radi na učvršćivanju nasipa. Stanovnici tog naselja ostaju izmješteni u Podvinju i Brodskom Vinogorju sve dok Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije ne donese odluku o njihovu povratku u domove.

Tijekom jučerašnjeg dana dio stanovnika ovog gradskog naselja samoinicijativno se vratio u svoje domove, unatoč upozorenjima da se i dalje radi na učvršćivanju savskog nasipa i da to čine na vlastitu odgovornost. Do daljnjeg je na snazi i odluka o odgodi rada dječjih vrtića te nastave u gradskim osnovnim i srednjim školama. Građani će na vrijeme biti obaviješteni o prestanku ove odluke.

11.44 satiPU vukovarsko-srijemske županije danas je izvijestila javnost da je u Upravnim poslovima PP Županja omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata građanima s poplavljenih područja, odnosno s prebivalištem na postajnom području Policijske postaje Vrbanja. Ovakva odluka je donesena s obzirom na to da su mnogi građani napustili svoje domove bez ikakvih dokumenata.

11.40 sati – Stanje na ugroženim područjima u županjskoj Posavini stabilizira se, ali je i dalje situacija iznimno kritična, rečeno je na današnjoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje koja je održana u Županji. Vodostaj Save iz sata u sat opada tako da je u odnosu na najviši vodostaj, koji je zabilježen u subotu, niži za više od metra. Prema riječima zapovjednika kopnene vojske Hrvatske vojske Dragutina Repinca, trenutačno su pod vodom i dalje sela Gunja, Rajevo Selo i Račinovci dok su dijelovi obližnjih Posavskih Podgajaca i Strošinaca također pod vodom, ali ne toliko dubokom.

U tim selima i dalje je većina kuća još uvijek na suhom. Voda u Strošince ulazi iz Srbije, od sela Jamena, tako da su za danas najavljene pojačane aktivnosti postavljanja zečjih nasipa upravo na tom području kako bi se spriječila veća šteta. Noćas je prema selu Jamena napravljen veliki zečji nasip, a sve da bi se zaustavilo prodiranje vode prema obližnjim Strošincima. U isto vrijeme vojska radi i na evakuaciji stanovništva iz tih sela. Dosad je evakuirano više od 3000 građana koji su smješteni u prihvatne centre dok je još veći broj njih spas potražio u privatnim smještajima, kod prijatelja ili obitelji.

Iz ugroženog dijela županjsku Posavinu napustilo oko 10.000 mještana

Iako nema službenih informacija, procjenjuje se da je iz ugroženog dijela županjsku Posavinu napustilo oko 10.000 mještana. Evakuirano je i oko 8000 jedinki različitih životinja koje su smještene širom Vukovarsko-srijemske županije. Procjenjuje se da je do sada evakuirano oko 80 posto životinja iz tih područja. Zanimljiva je informacija iz Repinca prema kojoj se, gledajući iz helikoptera, voda pokraj Rajeva Sela i dalje ulijeva kroz probijeni nasip dok se kod Račinovaca vraća u korito Save.

Upravo zbog toga idućih dana vojska i Hrvatske vode pokušat će, uz pomoć helikoptera i plovila, zatvoriti taj dio nasipa kako bi se spriječilo plavljenje. Koliko god situacija bila ozbiljna i kritična, i dalje dio mještana ne pristaje na evakuaciju. Rečeno je kako je još 50-ak osoba u poplavljenim područjima ostalo u svojim kućama i da ne pristaju napustiti ih. Na novinarsko pitanje o krađama u poplavljenim područjima, predsjednik županijskog Stožera Božo Galić rekao je da su neki ljudi pokušali doći do svoje imovine ili pak nahraniti stoku te da se sve informacije mogu provjeriti u Stožeru kako se ne bi unosio nemir među građane.

Stožer je zaprimio i molbu za pomoć iz Orašja (BiH) koje je također u teškoj situaciji jer sa svih strana prijeti voda. Galić je rekao da je prva skupina građana primljena u Tenji, pokraj Osijeka, a da će ostali evakuirani ljudi biti također smješteni. Rekao je i da se osiguravaju prostori za smještaj humanitarne pomoći koja stalno pristiže, a koja će biti prosljeđivana na mjesta na kojima je najpotrebnija.

11.39 sati – Traže se radnici za obnovu poplavljenih krajeva, minimalna plaća 3.536 kn! Opširnije pročitajte OVDJE

11.20 sati – Strošinci je posljednje u nizu sela koje je evakuirano. Od 400 stanovnika u selu više nema nikoga, javljaju 24sata.

11.08 sati – Za prihvat poplavom pogođenih građana Orašja i okolice spremna je dvorana Hrvatskog doma u osječkom prigradskom naselju Tenja. Stradali još nisu stigli, nije se lako, kažu, odlučiti za odlazak. No, Osječani već donose pomoć. – Potrebne su higijenske potrepštine i hrana, ali neka građani pomoć nose u Crveni križ, u dvorani nema mjesta, a tamo će ih adekvatno zbrinuti – poručuju iz MO Tenja. Zatreba li, u ovu dvoranu može se smjestiti 400 osoba.

11.03 sati - Ministar zdravlja Rajko Ostojić posjetio je danas Županju gdje je s predstavnicima Stožera za obranu i spašavanje upoznat sa stanjem na poplavljenim i ugroženim područjima županjske Posavine.

Ministar je istaknuo kako ne očekuje nikakvu epidemiju ili pandemiju, ali da zbog poplavnih voda u kojima su i fekalne vode postoji opasnost od crijevnih i zaraznih bolesti – Učinit ćemo sve da do toga ne dođe. Ljudi se moraju pridržavati savjeta i uputa koje im daju na terenu, rekao je Ostojić koji se potom uputio i u obilazak ugroženih područja. Više pročitajte OVDJE

11.00 sati - Sa Županijskog stožera zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije poručeno je građanima da se ne nasjeda na dezinformacije da će se "nasipi namjerno probijati" na bilo kojem mjestu. Izvijestili su da se stanje stabilizira, ali ostaju na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, a nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i u vrtićima u toj županiji nema do daljnjega.

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

"Prema riječima gospodina Pihe iz Hrvatskih voda tijekom noći zabilježeno je dosta intervencija zbog procjeđivanja nasipa posebice u Slavonskom Šamcu, Svilaju, Dubočcu, Sikirevcima i Novom Gradu, no stanje nije alarmantno", pišu iz Stožera. Prema riječima gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare stanje u tom gradu je pod kontrolom, a na terenu je ostalo od 80 do 100 ljudi koji ojačavaju nasip na potrebnim mjestima. "Samoinicijativno i na svoju odgovornost neki od evakuiranih stanovnika vraćaju se svojim domovima, pa se apelira da to ne čine dok traju izvanredne mjere obrana od poplava", pišu iz Stožera. Zbog procjeđivanja nasipa, a bez obzira na pad vodostaja, na snazi ostaju izvanredne mjere obrane od poplave. Cijelo izvješće Stožera pročitajte OVDJE

10.37 sati Državni ured za zaštitu i spašavanje objavio je stanje u vezi s poplavama u županijama u 9 sati, u kojem stoji da je u Gunji obavljena evakuacija i onih osoba koje su odbijale napustiti svoje domove, a evakuiraju se i zbrinjavaju domaće životinje. Zatvoreno je cijelo područje, a bilo je pojedinačnih pokušaja pljačke kuća, strojeva i životinja.

Teško je stanje i u Drenovcima gdje se pokušava zaustaviti prodor vode koja dolazi iz Gunje i Račinovaca, a javljaju se problemi u opskrbi pijeskom i vrećama. "Velik problem predstavljaju građani koji samoinicijativno dolaze na ugroženo područje pomoći te se stvara gužva i otežava kontrola situacije", piše DUZS. Stanje je također teško, ali pod kontrolom u Đurićima gdje stanovništvo odbija evakuaciju. U Račinovcima i Rajevu Selu nastavljena je evakuacija onih osoba koje su odbijale napustiti domove. Stanje je teško i u Posavskim Podgajcima, Štitaru i Babinoj Gredi, a u Vrbanji je tijekom noći počela preventivna evakuacija stanovništva. Stanje u županijama možete pratiti OVDJE

10.21 sati – "Pozivam sve župe i druge crkvene ustanove te svakoga vjernika da se uključe u prikupljanje pomoći pri župnim Caritasima kako bi se na učinkovit način potrebnima dostavila pomoć", napisao je u svom pozivu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Više pročitajte OVDJE

10.15 sati – Naređena je evakuacija mjesta Strošinci, izvijestio je HRT. U Gunji još uvijek svi stanovnici nisu evakuirani jer neki odbijaju otići iz svojih poplavljenih kuća.

10.03 sati Jadrolinija je odlučila dati besplatne putne karte za vozila koja sudjeluju u prijevozu humanitarne pomoći za poplavljena područja. "Radi evidencije besplatnog prijevoza potrebno je dostaviti naziv organizacije/ustanove/udruge ili ime i prezime, registarsku oznaku, tip vozila, datum putovanja te luku ukrcaja na e-mail adresu: passdept_h@jadrolinija.hr". Dostavna vozila Jadrolinije uključit će se u prijevoz humanitarne pomoći, dok će se radnici odreći dijela plaće za svibanj kako bi pomogli stradalima u Slavoniji.

9.50 sati – Evo kako sve možete pomoći Slavoniji! I dalje je najpotrebnija voda, a poželjno je da se donesu i igračke za djecu. Više pročitajte OVDJE

9.17 sati – Večernji s izbjeglicama iz Gunje: Sava mi je već progutala osmogodišnjeg sina, a sada i dom... Više pročitajte OVDJE

9.16 sati – Hrvatska se ujedinila u pomoći Slavoniji. Više pročitajte OVDJE

9.11 sati – Protekla noć u poplavama ugroženim područjima protekla je mirno i bez relativno većih problema. Vode Save i dalje poplavljuju područje Gunje, Račinovaca, Rajevog sela šireći se dalje. Međutim, okolna sela zasad još i nisu u tolikoj mjeri ugrožena pa mještani koji su ostali u svojim domovima unatoč stalnim pozivima za evakuacijom ne žele ih napustiti. Vodostaj Save kod Županje noćas je nastavio opadati. Od ponoći pa do 8 sati niži je za 11 cm i prema službenim podacima Hrvatskih voda ta razina znači da se iz izvanrednog stanja prelazi u izvanredne mjere obrane od poplava. Očekuje se da će izvanredno stanje zbog svih problema i još uvijek velike opasnosti od nabujale Save ostati na snazi. Najveći su problem i dalje razmočeni nasipi i procjeđivanje vode na više mjesta, a koje se odmah sanira.

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

8.53 sati – Američki State Department izvijestio je da je SAD spreman osigurati dodatnu pomoć državama regije pogođenima poplavom ako će to biti potrebno. "U ovim teškim trenucima, mi smo uz narode BiH, Srbije i Hrvatske dok se bore protiv ovih poplava bez presedana i bit ćemo uz njih kad počne obnova", navodi State Department.

8.45 sati – Traže se volonteri za razvrstavanje pomoći namijenjene poplavljenim područjima koju Ministarstvo socijalne politike i mladih prikuplja u Paviljonu 34 Zagrebačkog velesajma. OVDJE pročitajte kako sve možete pomoći unesrećenima u Slavoniji

8.07 sati – U Posavskim Podgajcima većina stanovništva ostala je u svojim kućama, pogotovo oni mlađi jer misle da će izdržati nasip na Savi koja je udaljena tek nekoliko stotina metara. Ne straši ih ni što su Gunja i Rajevo Selo udaljeni tek nekoliko kilometara. – Otišli su stariji, nemoćni, žene i djeca, ali do sada nije bilo prisilnog evakuiranja. No, sada govore da će svi morati iz sela jer postoji opasnost od pucanja nasipa, ali ja ne bih nikamo išao. Mora netko ostati jer nasip valja stalno popravljati pa smo i noćas stavljali nove vreće s pijeskom. Samo selo nije pod vodom osim nekih dijelova oko sela, kao što je "Čurkovića stan" koji je u udolini pa se tu skupila voda. Na izlasku prema Rajevu Selu voda nekoliko centimetara prelazi preko ceste i otječe dalje prema Drenovcima, a čuli smo da je voda "pronašla" put kroz šumu prema Jameni u Srbiji i tamo otječe. Nasipima preusmjeravamo vodu kako ne bi poplavila sela nego šume. Ovo smanjivanje vodostaja Save nam ne popravlja mnogo stanje jer tu su milijarde kubika vode koja se izlijeva na probijenom nasipu od stotinjak metara – kaže Josip Župarić iz Posavskih Podgajaca koji se upravo vraća iz Županje gdje je išao po namirnice jer ne misli napustiti svoju kuću.

Župarić objašnjava kako njima trenutačno ne prijeti opasnost od Save, jer Sava je na nižem terenu od Posavskih Podgajaca, nego od vode koja je poplavila Gunju i Rajevo Selo, udaljene tek nekoliko kilometara. – Cijelu noć smo punili vreće, a i njih nije bilo dovoljno, ali sada imamo koliko trebamo. Strahujemo što će biti jer mi nismo nikada bili poplavljeni – kaže Josip Župarić. Marko Čović odvezao je suprugu i djecu u Županju kod njenih roditelja i s ostalim mještanima brine o nasipu. – Previše je to vode i šuma na koju je preusmjeravaju ne može sve ''popiti'' pa strahujemo da će se vratiti i poplaviti i nas. Dovoze nam vreće s pijeskom i stalno popravljamo i učvršćujemo nasip, ali teško je reći hoće li izdržati. Vodostaj Save se snižava jer se izlila kod Rajeva Sela, a to je nekoliko kilometara odavde – kaže Čović i hita na novi istovar vreća s pijeskom koje u županjskoj Posavini život znače.

7.50 sati – Jutros u 7 sati vodostaj Save kod Županje, prema podacima Hrvatskih voda, bio je 1074 centimetara i ima tendenciju daljnjeg opadanja. U posljednja 24 sata Sava je opala za 91 centimetar, što ohrabruje branitelje na nasipima u županjskoj Posavini. Prema informaciji Stožera za zaštitu od poplava, stanje na poplavljenim područjima uz Savu je nepromijenjeno, branitelji učvršćuju nasipe dodatnim vrećama s pijeskom, a u nekim mjestima, poput Strošinaca na krajnjem istoku Hrvatske, stotine branitelja postavljaju vreće s pijeskom i utvrđuju nasip kako bi preusmjerili vodu koja dolazi iz Save od Rajeva Sela i Gunje. Ondje je probijen nasip prema šumi gdje će voda načiniti manju štetu. Na nasipu pokraj Strošinaca radilo je cijele noći nekoliko stotina dragovoljaca, ne samo iz Strošinaca i obližnjih Soljana nego i iz Vinkovaca, Otoka, Vrbanje, Komletinaca. Isto je bilo i u Vrbanju, gdje je na igralištu u središtu mjesta stotinu uglavnom mladih ljudi punilo vreće s pijeskom koje su kamionima zatim odvožene u Strošince i kraj Bošnjaka na utvrđivanje nasipa.

7.40 sati - Udruga Prijatelji životinja u otvorenom pismu Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje traži da apeliraju kod nadležnih da se dopusti spašavanje životinja na poplavljenim područjima kojima se treba i može pomoći. "S terena kod Gunje imamo informacije da postoje životinje kojima je potrebna pomoć te im se može pomoći jer su Gorska služba spašavanja i ostali uključeni u spašavanja na ugroženom području spremni pomoći, no nemaju dopuštenje obići kuće i spasiti životinje kojih ima dosta po tavanima i sličnim mjestima gdje su ih ostavili skrbnici", pišu iz udruge Prijatelji životinja, udruge Pobjede i drugih udruga te apeliraju da se dopusti spašavanje tih životinja.

Nude i svoje volontere koji su spremni doći na teren i spašavati životinje te donijeti potrebnu hranu, lijekove i ostale potrepštine. "Problem na koji smo naišli jest nedostatak informacija s terena od nadležnih službi koje nam mogu javiti gdje je moguće doći, ostaviti namirnice i potrepštine te gdje se može fizički pomoći sa spašavanjem i zbrinjavanjem životinja", pišu iz Prijatelja životinja.

Tko sve prikuplja pomoć za životinje s poplavljenih područja pročitajte OVDJE

7.30 sati – Premijer Zoran Milanović jučer je tijekom posjeta poplavljenim područjima kazao da država ima novca za obnovu kuća u potopljenoj Gunji i Rajevu Selu. U Osijek, odnosno Tenju, sinoć je pristiglo petstotinjak osoba iz poplavljenih područja iz Orašja u BiH, a udruga Prsten – Osijek poslala je poziv Osječanima da im pruže smještaj i pomognu pri prikupljanju pomoći i hrane za stradale.

Načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Miroslav Puž kazao je da policija čini sve kako bi osigurala imovinu u Gunji te potvrdio da su spriječili ulazak šest čamaca u mjesto. Načelnik Glavnog stožera OS RH Drago Lovrić jučer je izjavio da će vojska pretražiti sve kuće u Rajevu Selu i Gunji kako bi se evakuirale sve osobe, a nastavit će i sa zbrinjavanjem stoke.

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

Kako donirati pomoć?

Vlada je jučer objavila da je Ured za upravljanje državnom imovinom lokalnoj samoupravi stavio na privremeno raspolaganje slobodne državne stanove za pomoć stradalima u poplavama. Istodobno dok se vodi bitka za obranu Slavonije od poplave, diljem Hrvatske skuplja se pomoć za stradale od vodene bujice.

Ministarstvo socijalne politike i mladih otvorilo je call-centar za pomoć unesrećenima u poplavi, a građani koji su spremni prihvatiti unesrećene i ustupiti im vlastiti prostor na korištenje mogu se javiti na brojeve 099 380 6408 i 099 380 6407. Na brojevima 01 555 7083 i 099 3806 402 građani mogu dobiti sve ostale informacije vezane za prikupljanje donacija. Call-centar radi od 7 ujutro do 10 navečer.

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za prikupljanje pomoći stanovnicima s poplavljenih područja, a donacije se mogu uputiti uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08*, pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 i on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa. Donacije se skupljaju i u općinskim i gradskim društvima Crvenog križa, a jučer su napisali da je najpotrebnija dječja hrana, proizvodi za održavanje higijene (posebno za djecu, za žene i muškarce), pelene za djecu i odrasle, donje rublje, deke i posteljina.

Građani koji ne mogu stupiti u kontakt s članovima obitelji i prijateljima na poplavljenim područjima mogu stupiti u kontakt sa službom traženja Hrvatskog Crvenog križa na broj telefona 01 4655 814 ili 01 4655813. Donirati se može i uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175 te online uplatama na internetskim stranicama Caritasa.

>>Policija štiti poplavljenu Gunju od lopova. General Lovrić: Vojska će pretražiti sve kuće i nijedna osoba neće biti ostavljena!

>>'Hrvatske vode najveći su krivac, nije bilo dosta vreća i pijeska'

>>Evo što je dječak iz Samobora napisao vršnjacima u poplavljenim područjima

Komentara 43

KR
kristov
09:01 20.05.2014.

Iz Društva prijatelja životinja nude pomoć, ma oni su trebali biti već tamo i spašavati, a ne prditi u novinama i zadovoljiti svoju savjest. Za tri dana tamo više ne će trebati pomoć u spašavanju, trebati će neka druga. Licemjeri!

1A
1A
12:35 20.05.2014.

Posavski Podgajcii forever! Drz' se cvelferijo i ostala Slavonijo!

KA
Kakma
10:58 20.05.2014.

Nasip je popustio jer su prije 4,5 godine na tom mjestu " Krali " ili na ludu dozvolu vadili pjesak. Mozes zamisliti na sta su onda mislili.??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije