Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donirat će PDV

Evo kako će Vlada oporezivati donacije za poplavljenu Slavoniju!

pomoć poplava
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
20.05.2014.
u 13:33

Nakon provedene humanitarne akcije, kada bude poznat ukupan iznos PDV-a obračunatog i uplaćenog u proračun od teleoperatera, Vlada Republike Hrvatske donirat će sredstva u tom iznosu organizatoru humanitarne akcije

Vlada je u današnjem priopćenju objasnila da će nakon završetka humanitarne akcije prikupljanja pomoći za stradale u poplavama ukupan iznos PDV-a za pozive na donatorski telefon donirati Crvenom križu, a poduzetnici na donirana sredstva neće morati platiti PDV.

Priopćenje Vlade o poreznom tretmanu doniranih iznosa prenosimo u cijelosti:

"Donacije putem telefonskih poziva

U okviru akcije prikupljanja novčanih sredstava putem telefonskih poziva, Vlada Republike Hrvatske će se, kao što je i najavljeno, odreći  prihoda s osnove PDV-a. Budući da Zakonom o PDV-u nije predviđena mogućnost oslobođenja od plaćanja PDV-a, na naknadu ostvarenu putem humanitarnog telefona teleoperateri će na svoje usluge obračunati  PDV. Nakon provedene humanitarne akcije, kada bude poznat ukupan iznos PDV-a obračunatog i uplaćenog u proračun od teleoperatera, Vlada Republike Hrvatske donirat će sredstva u tom iznosu organizatoru humanitarne akcije (npr. Crveni križ).

Donacije poduzetnika

Ako poduzetnici izvršavaju donaciju uplatom novčanih sredstava, poduzetnicima će se iznos doniranih sredstava priznati kao rashod (umanjenje osnovice za plaćanje poreza na dohodak i poreza na dobit) do visine 2% prihoda (primitaka) ostvarenih u prethodnoj godini. Napominjemo da novčana sredstva koje poduzetnici doniraju, ne podliježu obavezi obračuna PDV-a s obzirom na to da se ne očekuje nikakva protuusluga za donirana sredstva.

Ako se donacija izvršava isporukom dobara, i u ovom slučaju iznos izvršene donacije priznaje se kao rashod (umanjenje osnovice za plaćanje poreza na dohodak i poreza na dobit) do visine 2% ostvarenih prihoda (primitaka) u prethodnoj godini", priopćeno je iz Vlade. 

Pomozite stradalima u Slavoniji pozivom na donatorski telefon 060 90 11, uplatom na žiroračun Crvenog križa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08* (SWIFT:PBZGHR2X) ili donacijom na www.hck.hr te uplatom Caritasu na račun IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175!

>>UŽIVO Stanje i dalje teško, u Drenovce nadire voda, evakuirali mještane iz Strošinaca!

>>Traže se radnici za obnovu poplavljenih krajeva, minimalna plaća 3536 kn!

>>Večernji s izbjeglicama iz Gunje: Sava mi je već progutala osmogodišnjeg sina, a sada i dom...

Komentara 5

AN
ANM
13:48 20.05.2014.

Hahahahahahahahahahahahaha A kad ova vlada nije slagala??? Mogu oni i retroaktivno operezovati , kako se sječamo!

Avatar MOĆ NARODA
MOĆ NARODA
14:17 20.05.2014.

Oni koji primaju Socijalnu pomoć moraju paziti ako prime neku drugu pomoć da im Linićeva država banditska ne ukine socijalu, kao što su to već uradili.

Avatar Carrera
Carrera
16:21 20.05.2014.

tek nakon što ih je cjelokupna javnost osudila, tek tada su se naši nesposobnjakovići iz vlade sjetili da bi bilo pametno da se država odrekne PDV-a. majko mila tko nam državu vodi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije