Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gunja i vrbanja

Oprez: Ovo su minski sumnjiva područja pod poplavama

Gunja Vrbanja mine
Foto: Vlada RH
1/2
20.05.2014.
u 18:21

Stručnjaci Hrvatskog centra za razminiranje obišli su minski sumnjiva područja, koja se prostiru na 823.531 četvornih metara. U petak zasjeda stručno povjerenstvo Hrvatske, BiH i Srbije za praćenje stanja na terenu

Kad poplave na istoku Slavonije jednom splasnu, problem će izbjeglim stanovnicima, osim ponovne uspostave svih vidova života u njihovim mjestima, zasigurno biti i minska polja, tj. minski sumnjiva područja.

Takvih, prema podacima Vlade RH, u općinama Gunja i Vrbanja ima 823.531 četvorni metar.

– Stručnjaci Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) stupili su u kontakt i stavili se na raspolaganje nadležnim službama koje rukovode akcijama spašavanja ugroženog stanovništva i s predstavnicima Centra za razminiranje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije će sastaviti povjerenstvo, kojem je prvi sastanak u petak 23. svibnja – obavještava Vlada.

>>UŽIVO Dramatično u Slavoniji: U Županji izvanredna sjednica Vlade, u Rajevu Selu pronađeno mrtvo žensko tijelo

Foto: Vlada RH

Djelatnici HCR-a i DUZS-a (Državne uprave za zaštitu i spašavanje) obišli su minski sumnjiva područja. Evo gdje se ona nalaze:

Na području Općine Gunja nalazi ukupno 162.017 četvornih metara minski sumnjivog prostora, a riječ je o području između rijeke Save i nasipa istočno od željezničkog mosta Gunja – Brčko. Za navedeni prostor ne postoji niti jedan izvorni zapisnik o miniranju, već je riječ o procjeni da su na šumskim putevima i prosjecima postavljene manje količine protuoklopnih i protupješačkih mina. Minski sumnjive površine općine Gunja obilježene su sa 29 tabli minske opasnosti koje su vezane žicom za stabla.

Na prostoru Općine Vrbanja minski sumnjiv prostor čini površina od 661.514 četvornih metara. Navedeno područje od noćas je poplavljeno jer voda nadire iz poplavljenog područja Republike Srbije, iz smjera naselja Jamene. Na području općine Vrbanja u minski sumnjivom području nalazi se šuma Debrinja, tj. minski sumnjiv prostor na šumskim površinama i prosjecima, što potkrepljuju četiri izvorna minska zapisnika sa 683 protupješačke mine PMA-1, PMA-2 i PMA-3 te 48 protuoklopnih mina TMA-3. Postoji mogućnost da voda odnese mine na područja koja su već razminirana prijašnjim projektima HCR-a, jer je riječ o području nižem od onoga na kojem se trenutačno nalaze mine. Točno područje nije moguće predvidjeti, s obzirom na nepredvidivost dotjecanja poplavnih voda. Područje općine Vrbanja obilježeno je s 30 oznaka minske opasnosti (18 velikih i 12 malih tabli). Male table su vezane žicom za stabla, a velike su zabodene u zemlju.

>> Evo kako možete pomoći Slavoniji! Crveni križ prikupio 8,3 milijuna kuna!

Komentara 4

DE
Dejan1000
19:16 20.05.2014.

Nek te mine odu u Srbiju onima koji su ih tu i posijali.

DU
Deleted user
21:14 20.05.2014.

Neka mi netko kaže da sam zločest, ali kakvi su to ljudi koji nam ni dan danas ne žele riješiti problem minskih polja. Mogli su barem reći gdje su minirali, gdje nisu. Kakvi su to ljudi. 20 godina prošlo, a mi imamo minirano pola hrvatske i onda oni kažu da smo mi ovakvi ili onakvi. Još ima oko tisuću nestalih iz rata. Ma razumijem ja da je bio rat, ali govoriti da smo mi zli nakon svega. Ne znam... politički Srbiji ne bih nikada pomogao baš zbog toga što ne žele surađivati niti nakon 20 godina. Žalosno, ali srbija je birala te ljude koji ih predstavljaju.

KO
Kora
21:53 20.05.2014.

Uopće nemam dobar osjećaj što se tiče ove poplave. Naime, svako zlo je za neko dobro - nešto se pokreće; recimo - nove kuće i javni radovi... Ali, ovdje je previše problema i oni izranjaju jedan za drugim u preteškomm trenutku za Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije