Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ospice dobila stjuardesa Croatia Airlinesa: Kao dijete nije smjela biti cijepljena

U Croatia Airlinesu odmah nakon dobivanja obavijesti od HZJZ-a da je jedna od njihovih stjuardesa zaražena ospicama, poslali su svojim zaposlenicima upute o simptomima te bolesti te podsjetnik o preventivnim mjerama za sprečavanje zaraze.
01. lipnja 2018. u 06:33 32 komentara 15152 prikaza
Croatia Airlines
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nakon što je u utorak službeno potvrđeno da je u Dubrovniku hospitalizirani muškarac obolio od ospica, u srijedu je zabilježen novi slučaj te zarazne bolesti u Hrvatskoj. Riječ je o stjuardesi Croatia Airlinesa koja je primljena na liječničku obradu sa simptomima ospica, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo o tome je u srijedu obavijestio aviokompaniju.

Ospice su odnijele i šestu žrtvu u Srbiji Obolio muškarac Ovo nije prvi slučaj ospica u Hrvatskoj, lani je bila zaražena beba

Zaraza na radnom mjestu

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o članici kabinskog osoblja CA u 40-im godinama koja zbog zdravstvenih razloga nije bila cijepljena protiv te bolesti kad je bila dijete. Moguće je da se stjuardesa zarazila ospicama na radnom mjestu, u zrakoplovu od nekog od putnika ili pak u inozemstvu. Prema našim informacijama, stjuardesa je nakon liječničke obrade puštena na kućnu njegu. Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artuković Vuksan kaže da je kabinsko osoblje izloženo raznim bolestima jer radi u malom, zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi u njemu.

– Izloženi smo i prehladama, gripama... Stoga je bitno da nam je imunitet dobar, da samo dovoljno odmoreni, ispravno se hranimo, ako je moguće i da se bavimo nekim sportom – objašnjava Artuković.

U Croatia Airlinesu odmah su nakon dobivanja obavijesti od HZJZ-a da je jedna od njihovih stjuardesa zaražena ospicama poslali svojim zaposlenicima upute o simptomima te bolesti te podsjetnik o preventivnim mjerama za sprečavanje zaraze.

Tako se kabinsko osoblje podsjeća na pridržavanje uobičajenih mjera zaštite od prenošenja zaraznih bolesti – pranje ruku i korištenje zaštitnih rukavica u deservisu te ih se upućuje na odredbe kompanijskih priručnika koji opisuju postupke kad postoji sumnja na pojavu simptoma takvih bolesti.

Odjel opskrbe zrakoplova Croatia Airlinesa pritom će u svaki zrakoplov dostaviti dovoljne količine medicinskih maski, rukavica i dezinficijensa za ruke. Ured za upravljanje krizama i izvanrednim situacijama CA svojim zaposlenicima objasnio je da se ospice prenose kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima. Ospice počinju visokom temperaturom uz popratni kašalj, curenje nosa i konjunktivitis, a dan-dva nakon toga obično je prisutan i karakterističan osip na sluznici usne šupljine (Koplikove pjege). Tri do pet dana nakon početka bolesti javlja se makulopapulozni osip, najprije na licu i iza ušiju, koji se potom širi i traje od četiri do sedam dana.

Moguća epidemija

Unos virusa ospica u Hrvatsku kontinuirano je prisutan, navodi se u obavijesti, a time i mogućnost nastanka epidemije jer se u Europi i drugdje u svijetu ospice javljaju sporadično ili u epidemijskom obliku kontinuirano. Letačko osoblje upozorava se da je, ako necijepljena osoba na putovanju dođe u kontakt sa zaraženom osobom, velika vjerojatnost da će se zaraziti pa postoji mogućnost prijenosa infekcije nakon povratka u Hrvatsku.

Ospice su odnijele i šestu žrtvu u Srbiji Ne žele cijepiti djecu Povećava se broj oboljelih od ospica u BiH, sud kažnjava roditelje novčanim kaznama ospice Romana Kovačević Barišić Ospice nisu u Hrvatskoj prvi put, ali ih je iz godine u godinu više Bolnica u Dubrovniku SLUČAJ OSPICE Liječnici iz Dubrovnika: Svi se trebaju cijepiti, antikampanja šteti zdravstvenom sustavu!
Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • Budak:

    Postoji zakonski okvir za kažnjavanje roditelja koji djecu ne cijepe. Ta djeca ne smiju u vrtić i školu s tim da i postoji i zatvorska kazna. Društvo ne smije biti taoc zaostali primitivaca.

  • prajdali100:

    Jao, jao najbolji mi je ovaj dio članka o tome gdje je stjuardesa mogla dobiti ospice.Pa nije ih dobila na Marsu.

  • kold:

    Pošaljite je Pernaru Sinčiću i Bunjcu neka je liječe.