Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povećava se broj oboljelih od ospica u BiH, sud kažnjava roditelje novčanim kaznama

Kako bi se suočile s ovim problemom lokalne su vlasti počele provoditi dodatne mjere pa su bolnice i domovi zdravlja dostavili zdravstvenoj inspekciji podatke o roditeljima koji djecu nisu podvrgnuli obveznom programu imunizacije
29. svibnja 2018. u 11:56 6 komentara 497 prikaza
Ospice su odnijele i šestu žrtvu u Srbiji
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Inspekcijske službe u Bosni i Hercegovini počele su provoditi zakonom propisane mjere kako bi sankcionirale roditelje koji ne cijepe djecu protiv ospica, objavili su u utorak lokalni mediji podsjećajući kako se i ta zemlja suočava s rastućom prijetnjom širenja ove bolesti.

Bolnica u Dubrovniku Hospitaliziran muškarac Ospice stigle do Dubrovnika?

Slučajevi pojave ospica sporadično su zabilježeni u različitim dijelovima BiH no na području Banje Luke gdje je registriran i najveći broj oboljelih službeno je proglašena epidemija ospica.

Prema pisanju 'Nezavisnih novina' potkraj prošlog tjedna prijavljena su tri nova slučaja ospica pri čemu su dvoje oboljelih djeca, a jedna je odrasla osoba pa je sada tamo registrirana ukupno 29 pacijenta oboljelih od ove bolesti.

U cijeloj RS prijavljena su 53 slučaja ospica a provjerama je utvrđeno kako 48 među njima nisu bili cijepljeni unatoč zakonskoj obvezi.

Nešto manji broj oboljelih od ospica zabilježen je na području Federacije BiH no problem je zajednički za cijelu državu jer je, prema dostupnim podacima, u 2017. protiv ove bolesti cijepljeno svega 63,5 posto djece a za cjelovitu zaštitu od širenja ove bolesti bio bi nužan obuhvat cijepljenih od 95 posto.

Ospice su odnijele i šestu žrtvu u Srbiji
1 / 18
Epidemija ebole u Kongu

Kako bi se suočile s ovim problemom lokalne su vlasti počele provoditi dodatne mjere pa su bolnice i domovi zdravlja dostavili zdravstvenoj inspekciji podatke o roditeljima koji djecu nisu podvrgnuli obveznom programu imunizacije.

Do sada je pozvano više od 70 roditelja, pri čemu se većina njih i odazvala pozivu.  Dio roditelja je u međuvremenu cijepio djecu, neki su tražili dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta, a mali broj roditelja je potpuno odbio cijepljenje, podaci su iz Inspektorata RS.

Protiv devet roditelja koji su nastavili odbijati cijepljenje djece inspektori su podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred sudovima kako je to definirano zakonom.

Do sada su okončana dva sudska postupka u kojem je sud roditeljima izrekao najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 konvertibilnih maraka (50 eura).

Najveća kazna koju sud može reći doseže iznos od 1000 KM (500 eura).

ospice BIH Prvi slučaj ospica u Hercegovini, prijeti epidemija Epidemija ebole u Kongu UMRLO 26 OSOBA Cijepljenje protiv ebole počinje u ponedjeljak - kongoansko ministarstvo zdravstva ospice U B. LUCI VIŠE OBOLJELIH Necijepljenje uzima danak, epidemija ospica stigla u BiH
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • lucio2:

  Ima li ljudskoj gluposti kraja? Cijepljenje treba biti obavezno, a ne dati budalama da biraju. To je stvar zdravlja čitave zemlje, a ne interpretacije neukih i neobrazovanih.

 • Avatar Feral
  Feral:

  Zbog necijepljenja sudovi bi trebali određivati maksimalnu kaznu.

 • sargu123:

  Izgleda da i kod nas treba biti par smrtnih slučaja radi necijepljenja pa da budaletine koje ne žele cijepiti djecu progledaju.