Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obolio muškarac

Ovo nije prvi slučaj ospica u Hrvatskoj, lani je bila zaražena beba

Ospice su odnijele i šestu žrtvu u Srbiji
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
29.05.2018.
u 18:04

Muškarac je u vrijeme zaraze bio kod kuće, ali se ne može sa sigurnošću znati je li koga zarazio dok se kretao u okolini

Muškarac iz Stona zaražen ospicama, koji je u petak hospitaliziran u dubrovačkoj Općoj bolnici, u dobrom je stanju i do kraja tjedna bi trebao biti pušten na kućnu njegu, a ne može se isključiti mogućnost da je nekoga zarazio i da se bolest neće dalje širiti, izjavio je u utorak u Dubrovniku ravnatelj zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić.

Lakić je istaknuo kako su djelatnici Zavoda već u petak izašli na teren i obradili sve osobe za koje su uspjeli doznati da su bile u kontaktu sa zaraženim.

“Prvenstveno je riječ o zdravstvenim radnicima Objedinjenog hitnog prijema, ali i pacijentima koji su u jednom trenutku bili u njegovoj blizini pri obradi na OHP.  U njih se još nisu mogli razviti ospice, ali smo radili serološke pretrage, a nalazi će biti gotovi vjerojatno tijekom današnjeg dana”, rekao je Lakić.

“Muškarac je u vrijeme zaraze bio kod kuće, ali se ne može sa sigurnošću znati je li koga zarazio dok se kretao u okolini”, istaknuo je Lakić te pozvao obiteljske i školske liječnike te pedijatre da obrate pozornost na simptome, ali i da nastave pojačano cijepiti.

“Pozivam i roditelje da provjere cjepne statuse svoje djece, a sva djeca koja nisu cijepljena cjepivom Priorix neka se odmah jave pedijatru i školskom liječniku te se odmah dogovore za cijepljenje”, izjavio je Lakić. Istaknuo je kako ima dovoljno cjepiva, a naručene su dodatne doze.

“Oni koji su cijepljeni nisu 100 posto zaštićeni, a oni koji su dvaput cijepljeni su više od 99 posto zaštićeni. Preboljeli su zaštićeni”, dodao je Lakić.

Slučaj zaraženog muškarca iz Stona nije prvi slučaj ospica u Hrvatskoj. HZZO je za 24 sata potvrdio kako je lani tim virusom bila zaražena jedna beba, ali se uspješno oporavila i nije bilo epidemije.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić izjavio je kako je bolnica za slučaj epidemije ekipirana te je osiguran prostor za izolaciju i određen raspored.

Voditelj Odjela za infektologiju OB Dubrovnik dr. Stijepo Đuričić izjavio je kako je pacijent dobro i stabilno te će vrlo brzo biti predviđen za otpust na kućnu njegu.

Ospice imaju karakterističnu kliničku sliku, nesvojstvenu svim drugim bolestima. Prvi dio bolesti, četverodnevni kataralni stadij u kojem oboljeli ima simptome akutne respiratorne infekcije, dakle kašalj, kihanje i konjuktivitis. Nakon četiri dana razvija se osip čija je distribucija specifična: od čela iza uha pa po licu i vratu preko trupa do ekstremiteta. Treći dan po izbijanju osipa smatra se da oboljeli više nije zarazan za okolinu. U tih sedam dana je razdoblje kad bolesnik može kapljičnim putem zaraziti ljude oko sebe. Inkubacija virusa je od 10 do 12 dana”, opisao je tijek bolesti Đuričić.

Đuričić je naveo kako su komplikacije kod ospica najčešće sekundarne bakterijske infekcije, od laringitisa do upale pluća i encefalitisa.

Ključne riječi

Komentara 20

MO
morejeslano
17:31 29.05.2018.

Neke činjenice o ospicama. Svi rođeni od 1969 godine primili su efektivno cjepivo. Cjepivo se davalo pojedinacno a ne kao sada zajedno sa cjepivom protiv rubeole i zaušnjaka. U oko 10% posto oboljelih nastanu komplikacije kao što su upala uha ili pluća . U razvijenim zemljama od ospica umire 1 od 1000 oboljelih. Naprimjer u Njemačkoj umre jedan pacijent na godinu. Izvor: https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/EpidBull/Merkblaetter/Ratgeber_Masern.html Prema tome ovakvoj panici nema mjesta. Danas su u roku 6 sati objavljena 3 članka o ospicama. Postotak cijepljenja u Dubrovniku je 50% pa im to smeta.

CB
cro.bos.
20:18 29.05.2018.

Koliko se sijećam svi smo u djetinjstvu preboljeli ospice, neki namjerno vodili dijecu da se zaraze,....

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
19:43 29.05.2018.

Par slučajeva i eto ti "epidemije" a kad je gripa oboli 30.000 ljudi deseci umru i nikom ništa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije