Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ OSPICE

Liječnici iz Dubrovnika: Svi se trebaju cijepiti, antikampanja šteti zdravstvenom sustavu!

Bolnica u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
29.05.2018.
u 15:22

Riječ je o 33-godišnjem muškarcu koji se osjeća dobro te je izoliran

Na konferenciji za medije povodom slučaja 33-godišnjaka koji je u Dubrovniku primljen u Opću bolnicu, a za kojeg se sumnjalo da ima ospice, danas je tu sumnju potvrdio Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik i  koji je rekao kako su 'rezultati za ovog pacijenta  pozitivni, i ima virus ospica. Trenutno je dobrog općeg stanja i do kraja tjedna se očekuje njegov otpust iz bolnice'. 

- Poduzete su sve epidemiološke mjere prema pacijentu i svima koji su s njim bili u kontaktu, sam pacijent se dobro osjeća, nije više kontagiozan i do kraja tjedan će biti kod kuće ako se bude ovako dobro nastavljao oporavljati', kazao je Bekić koji je ranije za N1 televiziju komentirao političare koji se zalažu za odbijanje cijepljenja kao i moguće najavljeno kažnjavanje onih koji odbiju cjepivo.

- Ukoliko vodite računa o zdravlju djece i najmilijih, poruka je da se treba cijepiti. Ja sam otac četvero djece, kao roditelj se ne protivim drugim liječnicima oko toga što treba raditi. Ako je zakon to propisao, ako imamo razloge, a vidimo da imamo i civilizacijske i zdravstvene, to se mora provesti. Ova antikampanja koja se dogodila na društvenim mrežama, rade određenu štetu zdravstvenom sustavu, zaista nema potrebe, svi se trebaju cijepiti koji imaju uvjete, a mi provodimo epidemiološke mjere u slučaju ovoga pacijenta, a za sve ostalo ćemo biti pripravni. Što se tiče političara i njihovih izjava, pustimo liječnicima da rade svoj posao, kazao je Bekić i iskomentirao treba li postojati kazna za necijepljenje. 

- U najmanju ruku ona financijska', zaključio je. 

Mato Lakić, ravnatelj dubrovačkog HZJZ-a rekao je kako su bili kod dubrovačko-neretvanskog župana na sastanku gdje su dobili podršku te je župan, kao i sam Lakić, pozvao sve one koji nisu cijepili djecu da to naprave u idućim danima. 

- Čim smo doznali da se radi o mogućem slučaju, izašli smo na teren i obradili sve koji su bili u kontaktu - medicinsko osoblje, ali i pacijenti kojis u bili s njim na hitnom prijemu, ne možemo isključiti da je nekog zarazio i zato obavještavamo liječnike u županiji da obrate pažnju na sve koji im dođu sa slikom ospica da ih tako tretiraju i da nas obavijeste', dodao je Lakić koji je još jednom pozvao sve roditelje da se jave pedijatru i dogovore cijepljenje ako nisu cijepili dijete te isto tako da sve koje primijete simptome bolesti da se 'jave nadležnom odjelu za epidemiologiju, a mogu i provjeriti svoj cijepni status - preko iskaznica, u školskom kartonu te kod svojih liječnika obiteljske medicine'.

Podsjetimo, riječ je o 33-godišnjem muškarcu koji se osjeća dobro te je izoliran, a navodno je prethodno boravio na Kosovu. Po dolasku u Opću bolnicu stavljena mu je maska, a nosilo ju je i osoblje koje ga je primilo.

U županijskom Zavodu za javno zdravstvo ranije su pozvali sve roditelje da provjere cijepne statuse svoje djece i, ako su propustili neko cijepljenje, da se obvezno jave nadležnom školskom liječniku ili pedijatru. Dubrovačko-neretvanska županija se ističe kao najlošije procijepljena u Republici Hrvatskoj, a odmah iza nje je Splitsko-dalmatinska.

Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati:

Bolnica u Dubrovniku
1/8
Ključne riječi

Komentara 62

DU
Deleted user
15:37 29.05.2018.

tak je to kad se na istu razinu stavlja vjera i znanost...

DO
dopizdilomi
16:39 29.05.2018.

dosta više i o zakonu i o volji ljudi i demokraciji. Informatičko je doba. Dajte točne statističke podatke koliko je cijepljenih oboljelo a koliko ne cijepljenih, koliko je smrtnih slučajeva cijepljenih a koliko ne cijepljenih i sve ukupan podatak na cijelu populaciju. S druge strane ako farmaceutske tvrtke, država, doktori i drugi garantiraju zašto ne bi potpisali izjavu o neštetnosti cjepiva. Neka netko preuzme zaslugu ili krivicu. Dosta guranja pod tepih da li treba ili ne.

Avatar Jaglun
Jaglun
15:43 29.05.2018.

Treba saćekat šta će reći Živi zid.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije