Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU PLANTAŽERI

Najmanja savezna država u SAD-u još ima 'plantaže' u imenu

grb države
27.10.2010.
u 17:17

Rhode Island, stisnut između New Yorka i Bostona, punim imenom službeno se zove Rhode Island and Providence Plantations, i građani to žele promijeniti zbog podsjećanja na ropstvo.

Na parlamentarnim i guvernerskim izborima 2. studenoga u Americi se usput glasuje i na nekoliko referenduma, a jedan od njih je i za promjenu imena najmanje od Sjedinjenih Država, otprilike za trećinu manje od Istre. Naime, puno ime te države potječe još iz 1663., kad je engleski kralj Karlo II. dao povelju koloniji Rhode Island i plantažama Providencea, ujedinjenima u jednu državu koja je 114. godina kasnije bila jedna od originalnih 13 potpisnica Deklaracije o neovisnosti, skupa s ostalim državama iz tzv. "Nove Engleske" (Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Connecticut).

To drevno ime još uvijek se, premda se više ne navodi na zemljopisnim kartama, nalazi na državnom grbu i brojnim službenim dokumentima, te ga se izgovara svaki put na sudu kad sudski pisar najavi ulazak suca u sudnicu.

Zagovornici promjene, koja bi utjecala na ime na službenim dokumentima, premda se ne bi brisalo na mramornom grbu usađenom u pod zgrade državne skupštine, kažu da sam naziv "plantaže" nije rasno uvredljiv po sebi, ali je postao neraskidivo povezan s ropstvom baš kao što je kukasti križ, svastika, nekad simbol sklada u hinduizmu i budizmu, danas neraskidivo povezan s nacizmom i rasnom mržnjom.

Ironijom sudbine, baš je Rhode Island, pored prošlosti u kojoj se trgovalo ljudima, istaknut i kao država s najviše tolerancije od svih američkih država, u kojoj je crkva razdvojena od države mnogo prije nego što je to službeno učinjeno u ostatku SAD-a, i u kojoj su našle dom brojne vjerske manjine, od Židova do kvekera, koje su drugdje bile proganjane i izgnane.

Afroamerički stanovnici Rhode Islanda uglavnom su za promjenu imena, ali trenutačni guverner Don Garcieri i sva četvorica guvernerskih kandidata na predstojećim izborima su protiv promjene. No, najbolji argument protiv promjene dao je Michael Vorenberg, profesor povijesti na sveučilištu Brown u Providenceu, koji smatra da nije dobro ružne dijelove prošlosti gurati pod tepih promjenom imena:

- Ljudi bi mogli reći: "Što znači ta riječ, i zašto je u imenu države?" I to bi moglo potaknuti diskusije o ulozi ropstva u povijesti Rhode Islanda, i povijesti cijele Nove Engleske.

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:22 13.11.2010.

Nije prošlo niti 140 god. od sramnog ropstva u SAD- a oni bi to sve zaboravili. Pa mi Zagorci, nikako nemožemo zaboraviti kmetstvo; niti crkveno, niti Tahijevo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije