Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNO HODOČAŠĆE

Krstičević: 'Od početka rata su nam krunica i križ puno pomogli da se obranimo'

Marija Bistrica
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
01.10.2017.
u 13:47

Prije Svete mise ministar Krstičević je, na novinarsko pitanje koliko je čvrsta veza Crkve i Hrvatske vojske, odgovorio da je veza Crkve, Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja i policajaca - vrlo čvrsta

U najvećem hrvatskom marijanskom svetištu Mariji Bistrici u nedjelju je održano 25. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće koje organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, a ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, izjavio je novinarima kako su tijekom Domovinskog rata krunica i križ pomogli hrvatskim braniteljima da se  obranimo od agresije.

 Uz veliki broj pripadnika Hrvatske vojske i policije, u Mariju Bistricu su stigli, uz ministra obrane Krstičevića, i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

Prije Svete mise ministar Krstičević je, na novinarsko pitanje koliko je čvrsta veza Crkve i Hrvatske vojske, odgovorio da je veza Crkve, Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja i policajaca - vrlo čvrsta.

 "Od početka Domovinskog rata su nam krunica i križ puno pomogli da se obranimo svi zajedno, a kasnije da obranimo našu Hrvatsku", istaknuo je Krstičević. Dodao je  kako mu je drago da su već 25 godinu svi zajedno u Mariji Bistrici, i upućuju molitve Bogu da svima zajedno da snagu kako bi Hrvatska bila još bolja i kvalitetnija.

Svetu misu na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić

S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja

U propovijedi je pozvao okupljene da svi zajedno zahvale Gospi, Blaženoj Djevici Mariji, za sve što je činila našem hrvatskom narodu kroz stoljeća, posebice u danima Domovinskog rata tijekom velikosrpske agresije.

 "S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja. Biskupi i svećenici, redovnice i redovnici, umjetnici i pjesnici, vojska i policija, političari i kulturni djelatnici. Svatko je htio dati svoj osobni obol miru i zaustavljanju rata", istaknuo je nadbiskup Puljić.

U propovijedi se osvrnuo se i na aktualna događanja u Hrvatskoj te, između ostalog, istaknuo.

Nevjerojatno je bilo čitati kako su raniji predlagači novoga kurikula, reforme obrazovanja ,'izbacili Marulića iz popisa školske literature'. Zamislite englesku književnost bez Shakespearea i njemačku bez Goethea. Slično je nezamislivo biti u Crkvi bez Marije, poručio je u propovijedi nadbiskup Puljić.

Na pobožnosti Križnog puta i poljski ministar obrane Macierewicz

 U marijansko svetište u Mariji Bistrici poslijepodne se očekuje i dolazak ministar obrane Republike Poljske Antonia Macierewicza, koji će se, kako je najavljeno, pridružiti vojnim hodočasnicima na pobožnosti Križnog puta u 15 sat na bistričkoj Kalvariji, koju će predvoditi vojni ordinarij u Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

 Ministar obrane Krističević rekao je novinarima kako je Poljska bratska i prijateljska država Hrvatskoj, te da hrvatska vojna misija za 15-tak dana odlazi u Poljsku.

 "To je misija koja je vezana uz NATO i hrvatski vojnici na poziv ministra obrane, na poziv poljskog naroda, idu u Poljsku u funkciji mira i solidarnosti, u funkciji interoperabilnosti i ukupne spremnosti Hrvatske vojske", istaknuo je Krstičević.

 Poljska je za Hrvatsku vrlo bitna država u području obrane i želja nam je produbiti hrvatsko-poljsku suradnju koja je i dosad bila jako dobra, dodao je.

" U odnosu na sve ove sigurnosne rizike s kojima smo suočeni vrlo je bitno partnerstvo i suradnja s prijateljskim državama, a tu je zasigurno Poljska. Mislim da jedni i drugi možemo jako puno naučiti, razmijeniti iskustva i informacije da bi se mogli bolje i kvalitetnije nositi sa svim ovim rizicima s kojima smo danas suočeni", zaključio je ministar obrane i potpredsjednik Vlade Krstičević.

Na novinarski upit hoće li i Hrvatska vojska nabavljati novu opremu, kao što je to slučaj s policijom, podsjetio je da je vojska to već napravila. Dodao je kako mu je drago što je i policija s ministrom Božinovićem fokusirana na to da, kao i vojnici, bude u potpunosti opremljena hrvatskom opremom i naoružanjem.

 "To je upravo onaj koncept domovinske sigurnosti koji zagovaramo – sinergija, zajedništvo svih sastavnica sustava: policije, vojske, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja, našeg naroda, hrvatskih branitelja. Drago mi je da ćemo upravo ovdje u Mariji Bistrici  svi skupa prezentirati to zajedništvo, jedinstvo hrvatskog naroda", kazao je Krstičević. 

 Ministar obrane se osvrnuo i na najavljenu nabavku zrakoplova, naglasivši kako je riječ o velikom procesu koji se odvija predviđenom dinamikom.

Najavio je da se očekuje prezentiranje ponuda u utorak, a cilj je nakon evaluacije ponuda odabrati ono što je najbolje za Republiku Hrvatsku.


 

Komentara 50

PU
Pukovnik
15:31 01.10.2017.

Čovjek (mucalo) za sva vremena!

GA
Gastarbeiter2
15:58 01.10.2017.

Ja sam mislio da je država odvojena od crkve!

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:02 01.10.2017.

I mačak Skejo više voli krunicu od mačke u veljaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije