Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojna suradnja

U Hrvatsku prvi put stiže izraelski ministar obrane

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
26.09.2017.
u 00:15

Prvi danas dolazi švedski ministar obrane Peter Hultqvist, a odmah u utorak, prvi put od postanka Republike Hrvatske, u nju stiže i jedan ministar obrane Izraela, Avigdor Lieberman

U idućih mjesec dana Hrvatsku će posjetiti čak 6 ministara obrana – ministri Švedske, Izraela, Poljske, Njemačke, Ukrajine i Makedonije.

Prvi danas dolazi švedski ministar obrane Peter Hultqvist, a odmah u utorak, prvi put od postanka Republike Hrvatske, u nju stiže i jedan ministar obrane Izraela, Avigdor Lieberman. Budući da će oni, osim razgovora s kolegom, ministrom obrane RH Damirom Krstičevićem, u sklopu posjeta razgovarati na Pantovčaku s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, jasno je da je osnovni cilj posjeta ove dvojice ministara obrane završno predstavljanje ponuda Švedske (JAS Gripen 39) i Izraela (F-16) na natječaju za nabavljanje nove borbene eskadrile ratnih zrakoplova.

I gospodarsko izaslanstvo

Njihov je posjet usklađen s vremenom uoči zatvaranja međunarodnog natječaja u kojemu Hrvatska napokon namjerava odabrati eskadrilu koja će zamijeniti islužene ruske MiG-ove 21. Natječaj se zatvara 3. listopada.

Ministar obrane Lieberman u dvodnevni posjet Hrvatskoj (26. i 27. rujna) ne dolazi sam, nego vodi i gospodarsko izaslanstvo iz Izraela, u kojemu će biti predstavnici 15-tak tvrtki iz područja obrambene industrije, IT sektora i drugih područja civilnog sektora. Drugog dana boravka izraelske delegacije u RH, u srijedu će biti održana Business to Business konferencija hrvatskih i izraelskih tvrtki u HGK te predstavljanje hrvatske i izraelske obrambene industrije. Nakon ova dva posjeta, ministar Krstičević ugostit će 1.i 2. listopada ministara obrane Poljske, Antonija Macierewicza. Povod ovog posjeta, kažu u MORH-u, osobna je zahvala Poljske za sudjelovanje Oružanih snaga Republike Hrvatske u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Poljskoj pod vodstvom SAD-a. Ova vojna misija nije bila u planu RH za 2017., no do nje je došlo na izravan zahtjev Poljske koja je željela dolazak baš postrojbe iz RH.

Ministri će u Bjelovaru posjetiti i hrvatsku postrojbu koja je formirana i koja u Poljsku odlazi već početkom listopada. U borbenu skupinu pod vodstvom SAD-a Hrvatska upućuje na istočnu granicu Poljske bitnicu samohodnih višecijevnih lansera raketa, SVLR 122 mm M92 VULKAN, s do 90 pripadnika, uključujući i stožerno osoblje te logistiku s 15-tak vozila.

Već 4. listopada u službeni posjet u Zagreb stiže i ministrica obrane Njemačke Ursula von der Layen. Povod posjeta je sudjelovanje hrvatskih vojnika u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Litvi pod vodstvom Njemačke. U Litvu, naime, početkom prosinca RH upućuje mehaniziranu pješačku satniju s do 200 pripadnika OS RH i dvadesetak borbenih oklopnih vozila. U MORHU napominju kako će svi naši vojnici koji odlaze u Poljsku i Litvu biti naoružani jurišnim puškama hrvatske proizvodnje VHS-2, jednako kao i postrojba koja je nedavno upućena u Afganistan.

Sljedeći u RH dolazi (19. i 20. listopada) ministar obrane Ukrajine Stepan Poltorak, a u MORH-u kažu da će biti razgovora oko vojno-tehničke suradnje Hrvatske i Ukrajine, kao i o zainteresiranosti Ukrajinaca za neke vrste vojne proizvodnje u RH.

I na kraju ovog dinamičnog ciklusa posjeta šest ministara obrana, u Zagreb u službeni posjet 23. listopada dolazi i ministrica obrane Makedonije Radmila Šekerinska, u sklopu dobre regionalne bilateralne suradnje dviju zemalja.

Evaluacija nakon 3. listopada

Nakon posjeta ministara obrana Švedske i Izraela, bit će jasnije kako tko od finalista stoji. Sredinom srpnja MORH je u četiri države poslao zahtjev u kojemu stoji da je RH zainteresirana za kupnju borbenih zrakoplova i da traži njihovu ponudu. Zahtjev je upućen u Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50) i Izrael (F-16 Barak).

MORH-ovi timovi nakon 3. listopada krenut će s evaluiranjem ponuda i do kraja godine bit će objavljen izbor. MORH u natječaju inzistira na sposobnosti “total packing” (ne tek “air-policing”), jer HRZ traži višenamjenski zrakoplov.

U MORH-u očekuju da će ugovor s isporučiteljem bio potpisan 2018., a već u ljeto 2020. trebalo bi doći prvih nekoliko zrakoplova, a u iduće dvije godine i ostatak eskadrile. Do dolaska zrakoplova potrebna je i izgradnja infrastrukture, a RH traži da ova nabava podrazumijeva i gospodarski interes RH.

Komentara 5

Avatar dobry
dobry
02:31 26.09.2017.

Prihvaćanje bilo čije druge ponude, osim USA i eventualno Izraela, u političkom i svakom drugom smislu bilo bi ravno katastrofi...Pogotovu sada kada se A. Vučić nastoji približiti Americi, na mala vrata...

GV
golub Vaso
07:49 26.09.2017.

da nam uvali f16 iz sedamdesetih

Avatar Vukomerec
Vukomerec
00:42 26.09.2017.

6 ministara u mjesec dana, dojmljivo. Nijemcima treba postaviti zahtjev za minolovcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije