Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon u Saboru

Na što imaju pravo branitelji i članovi njihovih obitelji

Tomo Medved i Miro Bulj
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/7
28.09.2017.
u 07:27

S lijeve strane sabornice stigle su kritike da Vlada stvara različite umirovljenike te da će to do 2025. stajati 5,5 milijardi kuna.

Dugoočekivani Zakon o hrvatskim braniteljima jučer je konačno došao na raspravu u Saboru, no njegov najžešći kritičar SDSS u njoj nije sudjelovao.

Iako se prijavio za riječ uime Kluba SDSS-a, šef te stranke Milorad Pupovac odustao je od rasprave, a u stranci se moglo čuti kako je razlog to što se rasprava, koja je trebala početi ujutro, protegnula na poslijepodnevne sate, kada je Pupovac morao otputovati na službeni put. Poručuju, međutim, kako je stav te stranke o samom zakonu nepromijenjen te da ga, ako se ne promjene neke zakonske formulacije, neće podržati.

HDZ ga nije nagovorio

Pupovac je još prošlog tjedna poručio da je SDSS-u neprihvatljiva zakonska formulacija o “oružanoj agresiji koju su izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”, koju je nazvao pokušajem ozakonjenja dijela ratne propagande i lošom za odnose Hrvatske i Srbije, ali i međuetničke odnose u samoj Hrvatskoj. Ista formulacija bila je i predmet kritika srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je poručio da se nada kako Hrvatska ne želi da Srbija uzvraća na isti način zakonima, a u intervju za Večernji list pridodao kako “Srbi mogu donijeti 500 zakona o Jasenovcu i drugim stratištima”.

Najavljeno Pupovčevo obraćanje zato se nestrpljivo očekivalo, posebno i zbog činjenice da su raspravu u sabornici s galerije pratili i predstavnici braniteljskih udruga pa se, nakon što je odustao, počelo nagađati o mogućem dogovoru s HDZ-om, no iz te stranke također uvjeravaju kako Pupovca nisu nagovarali da odustane od govora te kako je šef SDSS-a jednostavno imao druge obveze.

‘Neka plati ratnu štetu’

Iako osobno nije sudjelovao u raspravi, Pupovca rasprava nije mimoišla, i to kroz kritike drugih zastupnika. – Vaša je dužnost uime hrvatskih branitelja zaustaviti izjave vašeg koalicijskog partnera Milorada Pupovca koji uspoređuje generala Janka Bobetka, koji je bio pripadnik Prvog sisačkog partizanskog odreda, s ratnim zločincima Ratkom Mladićem, Babićem i ostalima. Ne smije se dopustiti u hrvatskoj državi da nam izvana čovjek koji je sada predsjednik Republike Srpske, četnik, Vučić upućuje poruke o hrvatskom Zakonu o braniteljima – poručio je HDZ-u Mostov Miro Bulj.

Vučiću je, pak, poručio da “plati ratnu štetu od 45 milijardi eura pa će biti i za Zakon o hrvatskim braniteljima i za sve ostale socijalne kategorije”. Zakon o braniteljima kritizirali su s lijeve strane sabornice, odakle Vladu prozivaju za “betoniranje statusa drugog i trećeg reda građana u Hrvatskoj”.

– Godinama govorimo da jednaka vrsta invaliditeta ne smije biti diskriminacijska, a treba reći da u Hrvatskoj u ovom trenutku donosimo zakon koji će nas do 2025. stajati 5,5 milijardi kuna – tvrdi GLAS-ov Goran Beus Richembergh. I Mirando Mrsić (SDP) tumači da Vlada prijedlog nije potkrijepila podacima o tome koliko će zakon na kraju koštati porezne obveznike. – Vrlo je jasno da iz doprinosa ne možemo financirati mirovine hrvatskih branitelja, a da se proširuje obuhvat, ali i uvode neka nova prava – upozorio je Mrsić prozivajući Vladu da stvara različite tipove umirovljenika.

– Ako dopustimo da hrvatski branitelji mogu raditi 4 sata bez obzira na to kako su umirovljeni, moramo to dopustiti i našim umirovljenicima koji su u prijevremenoj mirovini, kojima Zakon o mirovinskom osiguranju to ne dopušta – kaže Mrsić. 

Olakšice koje će imati branitelji

- Više naknade za nezaposlene branitelje i članove obitelji smrtno stradalih, ovisno o duljini ratnog staža

- Otvaranje roka za priznavanje statusa HRVI-ja

- Viši iznos mirovine, ovisno o duljini ratnog staža

- Niža dobna granica za umirovljenje, ovisno o ratnom stažu

- Pravo na obiteljsku mirovinu i za izvanbračne partnere

- Redoviti sistematski pregledi

- Porezna olakšica za zapošljavanje djece smrtno stradalih branitelja

- Zakon obuhvaća i pripadnike Narodne zaštite i dio “zaboravljenih” pripadnika HVO-a (949 korisnika, trošak od 14 milijuna kuna 2018.)

- Nastavak otpisa kredita iz HBOR-ova programa za zapošljavanje razvojačenih branitelja     

 
 

Komentara 169

TH
than
10:35 28.09.2017.

A koja prava imaju obicni ljudi ? Ocito samo pravo na putovnicu i odlazak van. E da... I na kopanje po kontejnerima. Sve se ovo lagano pretvara u S. Koreju...

NV
NV
08:31 28.09.2017.

Kako se postaje branitelj? Imam dva svjedoka pa sam mislia...!

SH
Shaman
08:09 28.09.2017.

Sve je to super, ali tko će to sve platiti? Mladi odlaze van i plaćat će porez nekoj drugoj zemlji, a stariji koji su u penziji ili će uskoro otići u penziju, kao i uhljebi, će se uskoro naći u neprilici jer će nestati novca u blagajni. I što onda? Razmišlja li tko o tome?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije