Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska nabavlja šest bespilotnih letjelica i šest brodova

Prvi put moći će se posebno nadzirati ilegalne strane ribarske brodice, a letjelicama otkrivati požari i piromani.
26. rujna 2017. u 12:10 43 komentara 11922 prikaza
Ministar Krstičević primio u službeni posjet ministra obrane Izraela Avigdora Liebermana
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Za godinu dana Hrvatska će znatno unaprijediti svoje mogućnosti zračnog i pomorskog nadzora svog dijela Jadranskog mora, kao i ZERP-a. Vlada Andreja Plenkovića, očekuje se, do konca tjedna odobrit će natječaj za nabavu šest bespilotnih zrakoplovnih letjelica, a u prosincu i natječaj za nabavu šest brzih patrolnih brodova namijenjenih za civilne, ali i vojne potrebe.

Vojna vježba na poligonu Crvena zemlja Sava Star 17 Pogledajte zajedničku vježbu hrvatskih i britanskih vojnika

Natječaj raspisuje Ministarstvo poljoprivrede koje za te projekte povlači sredstva iz Operativnog programa EU za ribarstvo i pomorstvo, a obje nabave vrijedne su 131,25 milijuna kuna bez PDV-a. Od toga, EU sufinancira 70 posto iznosa.

Civilno-vojna suradnja

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (na fotografiji ispod) i ministar obrane Damir Krstičević već su potpisali sporazum o nabavi i korištenju bespilotnih letjelica, a za patrolne brodove još vode razgovore o definiranju suradnje jer postoje neke zakonske prepreke za zajedničko korištenje brodova.  Tomislav Tolušić | Autor : Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Ovakva dualna civilno-vojna uporaba zajedničkih sredstava za nadzor već je uobičajena i uigrana unutar EU, gdje se sufinancira dominantno civilna svrha, no ona je, kada su u pitanju sustavi sigurnosti, danas ionako spregnuta s vojskom.

U konkretnom slučaju, Ministarstvo poljoprivrede kao nositelj natječaja i inicijative zadovoljit će potrebe osiguranja opstanka ribolovnoga gospodarstva jer će se prvi put moći posebno nadzirati najbogatija područja u koja se ilegalno zalijeću strane ribarske brodice, dok je Krstičević već najavio da će dogodine Hrvatska već moći rabiti bespilotne letjelice u otkrivanju požara i piromana.

Dogovor dvaju ministarstava bio je nužan zbog toga što će glavni ili isključivi dio osoblja i posada za operativnu uporabu letjelica, a i brodova, dati Oružane snage RH. Nabava letjelica čini i veći financijski dio ovog paketa s predviđenih 112,5 milijuna kuna, a za šest brzih patrolnih brodova 18,75 milijuna kuna, no uz mogućnost povećanja iznosa. Barem bi dvije zemaljske stanice na obali bile opremljene za prihvat i uporabu besposadnih letjelica, s time da će one biti mobilne i moći će se lansirati s mnogo većeg broja improviziranih uzletišta.

Obalna straža | Autor :

Ugovor za nabavu besposadnih letjelica bit će potpisan do kraja 2017., a isporuka je planirana u drugoj polovici 2018. Natječaj za patrolne brodove kreće u prosincu ove godine, a planirana je isporuka prvih dvaju brodova u zadnjem tromjesečju 2018. te svih ostalih u 2019. Prema traženim tehničkim karakteristikama natječaja jasno je da Hrvatska traži besposadne letjelice nižeg odnosno srednjeg dometa. Ukupna masa letjelice pri polijetanju je 150 kg, minimalni domet 120 km, a istrajnost u zraku najmanje šest sati.

Kiowa Vlada odobrila Kupujemo i rakete Hellfire za Kiowe

Nefinancijski kriteriji

Kako je riječ o prilično malom dometu, prednost u natječaju će, naravno, imati one ponude koje će za isti ponuđeni novac moći ostvariti veći domet i dulje trajanje leta. Letjelice će morati imati mogućnost ručnog i automatskog praćenja cilja te pasivne navigacije. Moraju imati i sustav za automatsko slijetanje i povratak na uzletište u slučaju gubitka signala. Isporučitelj preuzima i obvezu izobrazbe i obuke 15-ak instruktora za korištenje i održavanje sustava. Letjelica mora imati životni vijek od 15 godina i mogućnost minimalno 1430 sati leta godišnje.

Ministar Krstičević primio u službeni posjet ministra obrane Izraela Avigdora Liebermana
1 / 8
Ministar Krstičević primio u službeni posjet ministra obrane Izraela Avigdora Liebermana

Pri odabiru ponude Tolušićevo će ih ministarstvo, osim po cijeni, vrednovati i po nefinancijskim kriterijima, odnosno dometu, istrajnosti i ponuđenom jamstvu. Osnovni je preduvjet za natjecanje da je proizvođač već dokazan i da je u protekle tri godine već utržio na prodaji takvog sustava minimalno šest milijuna eura. Prije samog donošenja odluke, jedan je od preduvjeta i da hrvatski tim obavi i testiranje sustava. U spomenutim ministarstvima zadovoljni su da konačno počinje ostvarenje dugo pripremanih projekata koji štite teritorij pod našom jurisdikcijom.

Njima ćemo se, drže, podići među najopremljenije inspekcijske službe u Europi. Sada ribarska inspekcija za nadzor koristi šest plovila, Obalna straža devet, a njoj su na raspolaganju i dva Pilatusa te četiri helikoptera. Potporu nadzoru na moru daje i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture s 48 plovila te MUP sa svoja 74.  

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar Krstičević na vojnoj vježbi Štit 17 Milan Ivkošić Pokazivanjem vojne moći vlast 'ubija' životne nedaće za koje je sama kriva Hrvatska vojska Suradnja MORH-a i znanstvenih institucija Rade na izradi pametne kacige, bespilotnoj podmornici, dronu...   Zagreb: Ministar Damir Krstičević obišao Ekspedicijski kamp Hrvatske vojske KOMPLETNO SELO Ovo je HV-ov kamp za ekstremne uvjete: 11 šatora s klimom, tuševi...

Ministar Krstičević s izraelskim ministrom obrane Liebermanom

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH s izaslanstvom susreli su se s ministrom obrane Države Izrael Avigdorom Liebermanom, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Ministar Krstičević uputio je izraze sućuti izraelskom ministru Liebermanu i izraelskom izaslanstvu zbog  današnjeg terorističkog napada koji se dogodio u Izraelu i izrazio zadovoljstvo posjetom izraelskog ministra obrane te istaknuo: "Izrazito mi je drago zbog odlične suradnje dviju prijateljskih zemalja, Hrvatske i Države Izrael i našeg strateškog partnerstva. Hrvatska ima prilike učiti od najboljeg na području obrane i sigurnosti, i želim naša znanja i sposobnosti podijeliti s našim partnerima i prijateljima, osobito s područja gašenja požara iz zraka, gdje smo jedni od najboljih". Republika Hrvatska i Država Izrael uspostavile su suradnju prošle godine kada je hrvatska protupožarna eskadrila pomogla Izraelu u gašenju velikih požara, a suradnja i razmjena iskustava nastavlja se i ove godine, kada je u listopadu u Izraelu planirano sudjelovanje Hrvatske na međunarodnoj vježbi na temu gašenja požara.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj i zahvalio na pomoći koju je Hrvatska pružila u gašenju požara u Izraelu. 

Ministri su razgovarali i o aktualnoj temi nabave višenamjenskog borbenog aviona, u kojoj je Država Izrael jedna od zemalja kojoj je upućen Zahtjev za ponudom. Ministar Krstičević je naglasio kako je to jedan od najvažnijih projekata koji očekuje Hrvatsku i da će ključni parametri osim karakteristika i sposobnosti aviona, biti tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. "Vodit će se transparentan postupak, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku. Uz strateško partnerstvo, iznimno je važna poslovno gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo podizanje tehnološke razine naše države i koja će dati snažan zamah našem gospodarstvu, širenju poslovanja naših tvrtki i otvaranju novih radnih mjesta za naše građane", istaknuo je ministar. 

Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • dopizdilomi:

  Konačno dobra vijest. Nakon zrakoplovstva počelo se razmišljati i o pomorskim snagama.

 • Avatar Domaće je bolje
  Domaće je bolje:

  Gdje god se naručuju gotovi proizvodi trebalo bi onogućiti da se neki djelovi (aviona,broda,bespilotne letjelice,drona),pravi i u Hrvatskoj.

 • Avatar scarfacce
  scarfacce:

  janezi ode vam piranj