Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Američki obavještajci se oglasili o ruskom nuklearnom oružju, Zelenski najavio što slijedi nakon evakuacije civila iz Azovstala

'War has reached us' - Russian strike shocks southern Ukrainian village
Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.05.2022.
u 23:55

Ukrajina poduzima diplomatske korake kako bi spasila branitelje zarobljene u čeličani Azovstalj u Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Danas je 73. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nastavljaju se žestoke borbe diljem zemlje, a najviše na području Mariupolja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da čine diplomatske korake kako bi spasili radnike iz Mariupolja. Najavljeno je da će u subotu biti nova evakuacija civila iz čeličane Azovstal.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Tijek događaja:

23:56 - Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučan je nastaviti rat u Ukrajini, ali CIA, glavna američka obavještajna agencija, nije uočila nikakve naznake da se Rusija priprema za uporabu nuklearnog taktičkog oružja u sukobu, rekao je u subotu njezin ravnatelj Bill Burns.

Predsjednik Putin je u "takvom stanju duha da misli da si ne može dopustiti poraz" i misli da će "napredovati ako udvostruči napore", rekao je na konferenciji koju je organizirao Financial Times u Washingtonu.

Ukrajinski otpor ga još nije obeshrabrio "jer je sve uloge stavio na odluke koje je donio prije nego je počeo ovu invaziju", dodao je Burns.

CIA zasad ipak ne vidi "stvarni dokaz da Rusija priprema razmještanje ili čak moguću uporabu taktičkog nuklearnog oružja", rekao je.

"S obzirom na ratnohuškačke izjave koje (...) smo čuli od ruskih čelnika, ne možemo olako shvatiti tu mogućnost", dodao je, rekavši da je njegova organizacija "veoma usredotočena" na to pitanje.

23:00 - Ukrajina je u subotu zatražila od Liječnika bez granica (MSF) da organizira misiju evakuacije i zbrinjavanja vojnika iz čeličane Azovstalu u Mariupolju, u priopćenju objavljenom nekoliko sati nakon objave vijesti o evakuaciji civila.

Dopredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk napisala je pismo Michelu-Olivieru Lachariteu, voditelju kriznog programa humanitarne organizacije i šefu misije MSF-a u Ukrajini, ističe se u priopćenju ministarstva za reintegraciju privremeno okupiranih ukrajinskih teritorija.

Ministarstvo poziva MSF da organizira misiju sa zadaćom da se evakuiraju branitelji iz Mariupolja i iz Azovstalja te da se osigura njega ranjenicima čija je ljudska prava Ruska Federacija prekršila", navodi se u priopćenju napisanom na engleskom.

Branitelji u velikom industrijskom kompleksu "već su 72 dana izloženi bombardiranju i neprestanim napadima ruske vojske" a "ranjeni vojnici zbog nedostatka lijekova, vode i hrane umiru od gangrene i od sepse", ističe ministarstvo.

22:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je u prvoj fazi evakuacije čeličane Azovstal u razorenom gradu Mariupolju spašeno više od 300 civila. Sljedeća faza bit će evakuacija ranjenika i bolničara, rekao je Zelenskij, dodajući kako se ukrajinske vlasti pripremaju za to. 

21:50 - U subotu je rusko ministarstvo obrane priopćilo da su njihove visokoprecizne rakete uništile ukrajinske zrakoplove na zračnim poljima u Artsyzu, Odesi i Voznesenskom. Ministarstvo obrane izvijestilo je da su njihove rakete Iskander pogodile američku i europsku opremu u blizini Harkova.

21:47 - Dužnosnici WHO-a su danas na press konferenciji održanoj u Kijevu sugerirali da prikupljaju dokaze o mogućim ruskim ratnim zločinima počinjenim tijekom invazije na Ukrajinu, javlja Reuters

21:46 - Šef američke Središnje obavještajne agencije (CIA) rekao je da za sada nema "dokaza da Rusi planiraju rasporediti ili upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini".

21:40 - I ruska i ukrajinska snaga objavile su informacije o borbama koje se vode kod Zmijskog otoka, svjetskoj javnosti dobro poznatog s početka rata. Rusko Ministarstvo obrane tvrdi da su njihove snage na području Zmijskog otoka nedaleko od ukrajinske obale srušile nekoliko ukrajinskih zrakoplova i dronova, piše CNN.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, Igor Konašenkov, rekao je da su ruske snage srušile ukrajinski bombarder Su-24, borbeni avion Su-27, tri helikoptera Mi-8 na kojma su se nalazile desantne snage i dva drona turske proizvodnje.

Ukrajinci su pak ranije objavili da se oko Zmijskog otoka vode borbe, ali nisu naveli da imaju gubitaka. Objavili su snimku dronom koja, kako tvrde, prikazuje uništenje ruskog amfibijskog plovila na Zmijskom otoku.

Više pročitajte OVDJE.

19:10 - Šest projektila pogodilo je u subotu ukrajinski lučki grad Odesu, potvrdila je glasnogovornica južnoga vojnog zapovjedništva Ukrajine. Glasnogovornica Natalia Humenjuk je kazala da su četiri rakete pogodile tvornicu namještaja smještenu u stambenoj četvrti, dok su druge dvije pogodile otprije oštećenu pistu.

Dodala je da se informacije o žrtvama provjeravaju. Podsjetimo, glasnogovornik regionalne uprave Odese Serhij Bratčuk je ranije rekao da su u subotu regiju oko Odese pogodila četiri projektila, ali da nema žrtava.

17:24 -  Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u subotu da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava "izokrenuti povijest kako bi opravdao svoj neizazvani i okrutni rat protiv Ukrajine".

"Dok rat ponovno bjesni u Europi, moramo povećati svoju odlučnost da se odupremo onima koji sada žele manipulirati povijesnim sjećanjem kako bi ostvarili svoje vlastite ambicije", rekao je Blinken u povodu 77. godišnjice pobjede nad nacistima.

"Obilježavajući kraj Drugoga svjetskog rata, imamo svetu dužnost prema poginulima: govoriti istinu o prošlosti i podržati sve one u našem dobu koji se bore za slobodu", dodao je. 

17:20 - Predsjednik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, optužio je SAD da koordinira vojne operacije u Ukrajini, dodavši da da time Amerika "direktno sudjeluje u vojnim akcijama" protiv Rusije, javlja Reuters.

Podsjetimo, američki dužnosnici nedavno su potvrdili da je SAD poslala obavještajne podatke Ukrajini kako bi im pomogli obraniti se od ruskih napada, ali su zanijekali da su se u tim podacima nalazili precizni podaci koji bi pomogli Ukrajincima napasti konkretne ruske mete. 

Vjačeslav Volodin, predsjednik Dume, danas je na svom Telegram kanalu objavio: "Washington u principu koordinira i razvija vojne operacije i time izravno sudjeluje u vojnim akcijama protiv naše zemlje".

16:55 - Talijanska vlada naložila je u petak zapljenu luksuzne jahte vrijedne oko 700 milijuna dolara koju su mediji povezali s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Talijansko ministarstvo financija priopćilo je da je istraga pokazala kako je vlasnik plovila povezan s važnim osobama bliskim ruskoj vladi i s ljudima na koje su usmjerene sankcije Europske unije. Italija nije imenovala Putina, ali različiti izvještaji povezuju ruskog čelnika s brodom. 

Više pročitajte OVDJE.

16:19 - Sve žene, djeca i starije osobe evakuirani su iz čeličane Azovstalj, posljednjeg mjesta ukrajinskog otpora u posve razorenom Mariupolju koji je od početka ruske invazije 24. veljače pod stalnom opsadom ruskih snaga, objavila je u subotu zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

"Predsjednikova naredba je izvršena: sve žene, sva djeca i sve starije osobe evakuirane su iz Azovstalja. Ovaj dio humanitarne misije je završen", objavila je potpredsjednica vlade na društvenim mrežama. Agencija Reuters je nešto ranije u subotu prenijela da još traju ruski napadi na Azovstalj.  Također nešto ranije proruski separatisti  iz regije Doneck objavili su da je 50 civila evakuirano iz čeličane u subotu, prenio je Ruuters.

No Reuters je dodao da nije vidio njihov dolazak na kontrolnu točku. Pedeset civila bilo je evakuirano iz Azovstalja u petak. Ukrajina poduzima diplomatske korake kako bi spasila branitelje zarobljene u čeličani Azovstalj u Mariupolju, rekao je u petak navečer kasno ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Ti koraci uključuju ugledne posrednike i države, dodao je Zelenskij u video poruci ali nije navodio pojedinosti.

16:16 - Policija u Berlinu zabranila je isticanje ruske i ukrajinske zastave na spomenicima Drugom svjetskom ratu tijekom obilježavanja obljetnice završetka Drugog svjetskog rata, piše BBC. Rekli su da će zastave samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk te ruski ratni simboli 'V' i 'Z' također biti zabranjeni tijekom ceremonija u nedjelju i ponedjeljak. Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andriy Melnyk izrazio je ogorčenje zbog zabrane, za koju je rekao da je jednak tretman žrtvi i agresoru u ruskoj invaziji Ukrajine.

Više pročitajte OVDJE.

15:40 - Prva dama SAD-a Jill Biden, u društvu prve dame Rumunjske Carmen Iohannis, posjetila je ranije jutros školu u kojoj su razgovarali s ukrajinskim i rumunjskim prosvjetnim radnicima, ukrajinskim majkama i susreli se s djecom. Nakon posjeta školi u Urugvaju, Biden je kratko razgovarala s novinarima prije nego što se ukrcala u avion, raspravljajući o emocionalnom utjecaju svoje posjete školi i hrabrosti majki koje je upoznala.

"Bilo je tako emotivno, zar ne? Mislim da Ukrajinci stvarno znaju da smo uz njih", rekla je Biden novinarima.

15:30 - Dvije ruske rakete pogodile su danas lokacije u blizini ruske granice u sjevernoj ukrajinskoj regiji Sumy, rekao je lokalni guverner Dmytro Zhyvytskyi.

- Zaštitar na granici je ranjen u napadima na općine Myropilske i Khotin, napisao je Zhyvytskyi na Telegramu, prenosi The Guardian. Ruske snage u potpunosti su se povukle iz regije Sumy početkom travnja nakon napredovanja u dijelove regije na početku ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Reuters. 

15:21 - Nekoliko projektila pogodilo je južni ukrajinski lučki grad Odesu, rekao je glasnogovornik regionalne administracije Serhiy Bratchuk.

Bratchuk je u televizijskim izjavama kazao da je grad pogođen nakon što su mete u okolnoj regiji Odese ranije tijekom dana pogodile četiri projektila. Više detalja o novim napadima nije iznosio, rekavši da se činjenice tek utvrđuju.

14:19 - Bjeloruska oporbena čelnica Svetlana ikhanovskaja koja se nalazi u egzilu tvrdi da su bjeloruski saboteri odigrali značajnu ulogu u ruskoj odluci da odustane od zauzimanje ukrajinskog glavnog graa Kijeva. Kazala je za BBC da je bilo čak 80 djela sabotaže na željeznici koja je opskrbljivala ruske snage.

Dodala je i to da Bjelorusi šalju Ukrajincima obavještajne podatke o kretanju trupa i lansiranju projektila. Podsjećamo, Bjelorusija podržava Rusiju u njezinoj "specijalnoj vojnoj operaciji" te su ruske snage čak i ušle u Ukrajinu s bjeloruskog teritorija.


13:40 - Rusija tvrdi da je uništila veliku "koncentraciju vojne opreme iz SAD-a i europskih zemalja" u blizini željezničke stanice u regiji Harkiv, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Oprema se navodno nalazila koja se nalazila "u blizini željezničke stanice Bogodukhov", koja se nalazi sjeverozapadno od grada Harkiva. CNN koji je o ovome izvijestio navodi kako nema neovisne potvrde ove tvrdnje.


12:39 - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za Večernji list službeno je u subotu potvrdilo da je ruska vojska zarobila Hrvata V.P. koji je pokušavao pobjeći iz Mariupolja zajedno s nekolicinom drugih boraca.

>>> OPŠIRNIJE


12:36 - Prorurski separatisti u Moldaviji objavili su u subotu da je njihova regija koja se nalazi u blizini ukrajinske granice tijekom noći bila četiri puta napadnuta, vjerojatno dronovima.

Ministarstvo unutarnjih poslova Pridnjestrovlja objavilo je fotografije kratera od napada. U napadima nema ozlijeđenih. Napadi su se dogodili u okrugu Ribnica na sjeveru regije.  Ruski vojnici čuvaju vojnu bazu s velikim skladištem sovjetskog streljiva u tom okrugu na granici s Ukrajinom. U priopćenju ministarstva se ne navodi koga sumnjiče za te napade.


10:45 - Veleposlanik Rusije u BiH Igor Kalabuhov sugerirao je u subotu građanima te zemlje kako bi trebali dobro razmisliti je li im potrebno članstvo u Europskoj uniji ocijenivši kako je Unija "institucionalno i moralno" već ionako degradirana pa potencijalnim novim članicama ne nudi ništa dobro a oduzima im suverenitet.

Nakon što je ranije doveo u pitanje pravo BiH da se pridruži NATO-u zaprijetivši odgovarajućim odgovorom Moskve na takav scenarij, Kalabuhov je sada propagandnu kampanju proširio i protiv EU koju je optužio da provodi neoimperijalnu politiku prema državama-nečlanicama.

Kalabuhov je u autorskom tekstu za banjolučki list "Glas Srpske" koji je pod kontrolom režima Milorada Dodika napisao kako su sankcije nametnute Rusiji zbog agresije na Ukrajinu zapravo dokaz da je Zapad izgubio sve moralne orijentire pa stoga Moskva i nema s kim razgovarati o sadašnjoj situaciji.

Za Ukrajinu je kazao kako je po zapadnom diktatu uspostavljena "isključivo kao anti-Rusija", rat kojega ruska vojska vodi protiv te zemlje nazvao je "umjetnim sukobom" izazvanim radi jačanja NATO-a i njegova daljeg širenje na istok sve do neposredne granice sa Rusijom koja sada stoga nema drugog izbora nego "gasiti to neonacističko žarište". 

"Udruženje kao što je Europska unija također je degradirano, institucionalno i moralno. Poznato je da se danas, izvan tzv. 'kolektivnog Zapada' praktično nitko nije pridružio sankcijama Moskvi, ali i unutar same EU raste nezadovoljstvo zbog antiruske histerije koja se nameće preko oceana te ima dalekosežne posljedice po zemlje EU", smatra Kalabuhov te tvrdi da se Bruxelles prema zapadnom Balkanu ponaša ucjenjivački proglašavajući taj dio kontinenta zonom svojih interesa a istodobno pred njegove države kao kriterij za članstvo postavlja uvjete koje one ne mogu ispuniti.


10:19 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svojem obraćanju londonskom think-tanku Chatham Houseu kazao je da bilo kakav mirovni sporazum s Rusijom ovisio bi o povlačenju ruskih trupa na položaje koje su držale prije početka invazije.

Naveo je kako je to minimum koji bi prihvatila njegova zemlja te je dodao da je on "predsjednik Ukrajine, a ne mini-Ukrajine". BBC koji ga prenosi napominje pak kako Zelenski nije naveo Krim, koju je Rusija aneksirao 2014. godine.


10:07 - Ruske snage digle su u zrak tri mosta kako bi usporile ukrajinsku protuofenzivu na sjeveroistoku, priopćila je ukrajinska vojska. Naveli su kako se to dogodilo na području Tsyrkuny i Rusky Tyshky.

- Okupatori su digli u zrak tri cestovna mosta kako bi usporili protuofenzivna djelovanja obrambenih snaga Ukrajine - priopćeno je jutros.


9:35 - Saborski zastupnik Domagoj Hajduković uputio je dopis predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću u kojem predlaže da se pozove ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski da se obrati Saboru.

>>> OPŠIRNIJE


9:05 - Tijekom protekle noći na bojišnicama u Ukrajini bilo je relativno mirno, objavili su u subotu ukrajinski izvori.

"U regijama Donecka i Luhanska odbijeno je osam neprijateljskih napada, što je rezultiralo uništenjem tri neprijateljska tenka, osam topničkih sustava, sedam oklopnih vojnih vozila, jednog automobila i tri jedinice inženjerijske opreme", objavio je stožer ukrajinske vojske u svom izvješću o situaciji u subotu.

Doneck i Luhansk zajedno čine regiju Donbas na krajnjem istoku Ukrajine koja graniči s Rusijom. Rusija je preusmjerila svoje napade na ovu regiju gdje se ruski separatisti bore protiv ukrajinskih vladinih snaga od 2014. godine.

Pokušaji napada također su se uglavnom događali oko čeličane Azovstal u jugoistočnom lučkom gradu Mariupolju, prema ukrajinskoj vojsci.

Na drugim dijelovima fronta ruska aktivnost bila je ograničena na vojno izviđanje i topničku vatru, navodi se u izvješću.


8:44 -  Ukrajinci rade DNA testove kako bi mogla identificirala mrtva tijela u Buči, piše Guardian.

Nakon tjedana ekshumacija, mrtvačnica u Buči čuva više od 200 tijela koja nisu identificirana. Neki su pokopani bez dokumenata, ali mnogi su previše unakaženi svojom smrću ili onome što je učinjeno njihovim tijelima nakon smrti da bi se mogli identificirati.

Podsjetite se: Predsjednik Zelenski posjetio Buču: "Neka svijet vidi što je Rusija učinila!"


8:15 - Sukob u Ukrajini uzima "težak danak" ruskim vojnim sposobnostima, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvješću. Kao primjer toga, navode da je uništen barem jedan najmoderniji ruski tenk T-90M koji je predstavljen javnosti 2006. godine.

 


7:26 -   Ruski izaslanik u Ujedinjenim narodima optužio je Reuters da je "cenzurirao" izjavu osobe koja je preživjela rusko bombardiranje goleme čeličane u Mariupolju, ustvrdivši da je u vijestima ispušten dio u kojemu je kritizirala pripadnike ukrajinskih snaga.

Ruski izaslanik u UN-u Dmitrij Poljanski rekao je da u Reutersovu vijest od 1. svibnja nije uključena izjava žene evakuirane iz čeličane. U izjavi medijima u dijelu Ukrajine koji je pod ruskim nadzorom, Natalija Usmanova rekla je da su ukrajinski vojnici nju i ostale civile držali u čeličani protiv njihove volje.

Glasnogovornik Reutersa izjavio je da ta novinska kuća stoji iza svojih izvješća.

"Još pokušavamo potvrditi ključne elemente izjave Natalije Usmanove. Predani smo izvještavanju o sukobu u Ukrajini na nepristran i neovisan način, kao što to činimo diljem svijeta", rekao je.


7:16 - Američki predsjednik Joe Biden odobrio je novi paket oružja u vrijednosti od 150 milijuna dolara za Ukrajinu. Američki državni tajnik Antony Blinken objavio je detalje na Twitteru.

"Odobrio sam 150 milijuna dolara dodatnog američkog oružja, opreme i zaliha za Ukrajinu kako bi ojačala svoju obranu kako bi se suprotstavila ruskoj ofenzivi na istoku”, napisao je Blinken na Twiitteru.

 


7:11 -  Vlada Ujedinjenog Kraljevstva priopćila je u subotu da će Ukrajini dati još 287 mobilnih generatora, uz 569 generatora koje je već prije darovala.

Novi generatori, koji su dovoljni za opskrbu gotovo 8000 domova električnom energijom, koristit će se za bolnice, skloništa i druge osnovne službe u istočnoj Ukrajini, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva, energetike i industrijske strategije.

Osim toga, vlada je ublažila propise o potporama za fosilna goriva u inozemstvu kako bi potaknula opskrbu Ukrajine energijom, dodaje se u priopćenju.


6:58 -  Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Kijeva Vitalij Kličko pozvao je građane da "budu svjesni" i ostanu unutra od nedjelje do ponedjeljka zbog toga što Rusija slavi Dan pobjede, odnosno obilježava obljetnicu dana kad je Sovjetski savez pobijedio nacističku njemačku.

Zapadni dužnosnici upozorili su da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao službeno objaviti rat 9. svibnja, dopuštajući mu da pojača svoju kampanju i mobilizira pričuve. Kremlj je odbacio te navode.


6:57 - Visoki dužnosnik ruskog parlamenta Andrej Turčak posjetio je ukrajinski grad Herson koji se pod kontrolom Rusije i kazao da će Rusija ostati na jugu Ukrajine "zauvjek"

"Rusija je ovdje zauvijek. O tome ne bi trebalo biti dvojbe. Neće biti povratka u prošlost”, rekao je Andrej Turčak, prema priopćenju vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

“Živjeti ćemo zajedno, razvijati ovu bogatu regiju, bogatu povijesnom baštinom, bogatu ljudima koji ovdje žive”, dodao je Turčak.


6:55 -  Ukrajina poduzima diplomatske korake kako bi spasila branitelje zarobljene u čeličani Azovstalj u Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ti koraci uključuju ugledne posrednike i države, dodao je Zelenskij u video poruci objavljenoj u petak kasno navečer, ali nije navodio pojedinosti.

Komentara 21

Avatar Kukulkan
Kukulkan
08:11 07.05.2022.

Ruski duznostnik kao i Vucic u Glini 95.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
08:44 07.05.2022.

A i Zverko nikada ne bi u voljenu Rusiju nego samo na zapad baa kao i svi dobri ruski oligarsi i njihova djeca. Ali on zna da je u Rusiji bolje.

AF
afer
07:55 07.05.2022.

Mnogi će ostati zauvijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije