Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Pentagon otkrio detalje obuke ukrajinskih vojnika. Italija zaplijenila jahtu povezanu s Putinom

Rat u Ukrajini
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/18
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.05.2022.
u 00:15

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen kazala je kako najavljeni embargo na rusku naftu ''neće biti lako izvesti'', no kazala kako EU mora smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu

Danas je 72. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinska vojska izvijestila je o manjem broju ruskih kopnenih napada u posljednja 24 sata, no javljaju da se granatiranje nastavlja duž bojišnice na istoku i jugu zemlje. Ukrajinci su optužili Rusiju da je pucala tijekom evakuacije civila iz Azovstala, čeličane u Mariupolju. Jedan borac je poginuo, a šest ih je ranjeno u granatiranju, priopćeno je iz pukovnije Azov. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio je da Rusija vjeruje da neće biti odgovorna za ratne zločine. Također, južni grad Mariupolj opisao je kao najbolji primjer mučenja ljudi jer ih se izgladnjuje.

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen kazala je kako najavljeni embargo na rusku naftu ''neće biti lako izvesti'', no kazala kako EU mora smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu te da Rusija više ''nije pouzdan partner''. U zajedničkoj operaciji UN-a i Crvenog križa evakuirano je gotovo 500 osoba kroz dva humanitarna konvoja, objavio je Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Ključni događaji: 

  • Nastavlja se bombardiranje čeličane Azovstalj, tvrde Ukrajinci
  • Ukrajinske snage optužuju Rusiju da je pucala tijekom evakuacije civila iz Azovstala
  • Rusi su ostvarili pomak u regiji Donbas
  • Volodimir Zelenski ustvrdio je da Rusija vjeruje da neće biti odgovorna za ratne zločine
  • Oružane snage Ukrajine tvrde da su Rusi od početka invazije izgubili oko 24.900 osoba

Tijek događaja: 

00:15 - Talijanska vlada naložila je u petak zapljenu luksuzne jahte vrijedne oko 700 milijuna dolara koju su mediji povezali s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Elegantna jahta Šeherezada sa šest paluba od rujna je na popravku u talijanskoj luci Marina di Carrara, ali zbog nedavnih aktivnosti moglo se naslutiti da se posada priprema za isplovljavanje.

Talijansko ministarstvo financija priopćilo je da je istraga pokazala kako je vlasnik plovila povezan s važnim osobama bliskim ruskoj vladi i s ljudima na koje su usmjerene sankcije Europske unije.

Šeherezada ima dvije platforme za slijetanje helikoptera i može primiti 18 gostiju i 40 članova posade. Nikad nije objavljeno ime njezina vlasnika, ali se govorilo da pripada Putinu ili bliskom članu njegova kruga.

Izvor izravno upoznat s istragom plovila rekao je da talijanska policija vjeruje da je vlasnik jahte Eduard Hudainatov, bivši vlasnik Rosnjefta koji trenutačno nije obuhvaćen sankcijama EU-a. Ministarstvo financija nije imenovalo vlasnika, ali je priopćilo da je od EU-a zatražilo da ga uvrsti na popis osoba pod sankcijama te je naložilo zapljenu jahte dok se ne donese takva odluka.


00:12 - Ukrajina poduzima diplomatske korake kako bi spasila branitelje zarobljene u čeličani Azovstalj u Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ti koraci uključuju ugledne posrednike i države, dodao je Zelenski u video poruci objavljenoj u petak kasno navečer, ali nije navodio pojedinosti.


23:32 -  Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, uključujući Rusiju, u petak je izrazilo "duboku zabrinutost glede održavanja mira i sigurnosti u Ukrajini" i poduprlo napore glavnog tajnika UN-a da se pronađe mirno rješenje, što je prva izjava tog tijela otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Izjave Vijeća sigurnosti odobravaju se konsenzusom svih članica. Norveška i Meksiko napisale su kratak tekst izjave usvojene u petak.

"Vijeće sigurnosti izražava duboku zabrinutost glede održavanja mira i sigurnosti u Ukrajini. Vijeće sigurnosti podsjeća da su sve države članice na sebe preuzele, prema Povelji Ujedinjenih naroda, obvezu rješavanja međunarodnih sukoba mirnim putem", stoji u tekstu izjave.

"Vijeće sigurnosti izražava snažnu podršku naporima glavnog tajnika u potrazi za mirnim rješenjem", piše u izjavi, koja također traži da glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ukratko ponovno izvijesti Vijeće u dogledno vrijeme.


22:15 - Američki predsjednik Joe Biden trebao bi u petak ili krajem tjedna odobriti novi paket oružja u vrijednosti od barem 100 milijuna dolara za Ukrajinu, reklo je četvero američkih dužnosnika za Reuters. Sjedinjene Američke Države su Ukrajini dostavile oružja u vrijednosti od 3,4 milijarde dolara otkako je počela ruska invazija 24. veljače, a oružje uključuje haubice, sustave protuzračne obrane Stinger, protuoklopne rakete Javelin, streljivo i tjelesne oklope.

Dužnosnici su, pod uvjetom da ostanu anonimni, rekli da će sljedeći paket vjerojatno uključivati više streljiva za sustave poput haubica. Pentagon kaže da je već isporučeno otprilike 184.000 komada topničkog streljiva. Službena najava očekuje se unutar sljedeća 24 sata, reklo je dvoje dužnosnika.

Nova pošiljka oružja platila bi se iz preostalih 250 milijuna dolara, predviđenih za posebne ovlasti predsjednika, koje mu omogućuju da u izvanrednim situacijama odobri prijenos viška oružja iz američkih skladišta bez suglasnosti Kongresa.

Biden je u travnju predložio paket pomoći u iznosu od 33 milijarde dolara za Ukrajinu, od čega se više od 20 milijardi odnosi na vojnu pomoć. 


21:54 - Do danas je 220 ukrajinskih vojnika prošlo je obuku za topnički sustav M777, a trenutno kroz obuku prolazi još njih 150, kazao je glasnogovornik Pentagona John Kirby. Posljednja dva paketa američke vojne pomoći Ukrajini uključivala su 90 sustava haubica, ali Pentagon je priznao da će ukrajinske trupe morati biti uvježbane prije nego što samostalno njima upravljaju.

Taj se trening održava na lokaciji u istočnoj Europi koja je izvan Ukrajine, navodi CNBC.


21:38 -  Lideri skupine G7, među kojima će biti i američki predsjednik Joe Biden, održat će videopoziv u nedjelju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, kako bi izrazili zajedništvo uoči ruskog obilježavanja Dana pobjede, objavila je u petak Bijela kuća.

Razgovori će se usredotočiti na najnovije događaje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, napore za pomoć Ukrajini i načine za demonstriranje "kontinuiranog jedinstva G7 u našem kolektivnom odgovoru, uključujući nametanje velikih troškova Putinovom ratu", najavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Čelnici zemalja skupine G7 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Japan, Kanada i Italija), održat će virtualni sastanak sa Zelenskim u nedjelju, rekla je glasnogoornica Jen Psaki.


20:57 - Humanitarni konvoj s 50 žena, djece i staraca otišao je iz čeličane Azovstal u Mariupolju, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk, prenosi BBC. 

Ona je evakuaciju opisala kao "izuzetno sporu" i optužila Rusiju da odugovlači napore kršenjem lokalnog primirja kojim se civilima omogućuje odlazak.

- Sutra ujutro nastavljamo s operacijom evakuacije - rekla je. 

Evakuacija iz Mariupolja
Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABAC


20:52 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza da napravi "snažni korak" i posjeti Kijev 9. svibnja, na dan kada Rusija obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu. 

Zelenski je, obraćajući se preko prevoditelja britanskom trustu mozgova Chatham House, kritizirao Rusiju, a osobito zbog Mariupolja, u kojemu se, prema Kijevu, civili još skrivaju u uništenoj čeličani pod opsadom. Također je uputio pozivnicu Scholzu nakon što su pogoršani odnosi između Njemačke i Ukrajine kada je njemački predsjednik spriječen da posjeti Kijev u travnju.

"Pozvan je, pozivnica je na stolu već neko vrijeme. Pozvan je da dođe u Ukrajinu, može učiniti taj veoma snažan politički korak da dođe ovamo 9. svibnja, u Kijev. Neću objašnjavati važnost (toga), mislim da ste dovoljno obrazovani da shvatite zašto", rekao je Zelenski tijekom videopoziva.


20:50 - Hrvatska podupire restriktivne mjere donesene u okviru šestog paketa sankcija Europske unije protiv Rusije, koje uključuju i embargo na naftu, ali vodi računa o nijansama kako bi cijeli naš energetski sustav kvalitetno funkcionirao, rekao je u Salzburgu premijer Andrej Plenković.

>> OPŠIRNIJE


19:21 - Više od 500.000 Ukrajinaca deportirano je u Rusiju od početka rata u Ukrajini, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski tijekom obraćanja parlamentu Islanda, prenosi CNN. 

- Bili su prisiljeni otići tamo. Oduzeti su im dokumenti i sredstva komunikacije. Šalju ih u daleke krajeve te strane zemlje kako bi se tamo asimilirali - rekao je. 

Istaknuo je da broj deportiranih Ukrajinaca čak premašuje ukupan broj stanovnika Islanda.


17:54 - Hrvatski je Caritas uputio u Ukrajinu Caritasu Spes za potrebe korisnika za koje skrbi još jedan, 14. po redu, tegljač humanitarne pomoći s prehrambenim i higijenskim proizvodima.

Nakon što je 74.400 gotovih jela u dvama tegljačima prošli tjedan dostavljeno na područje Harkiva i Zaporižja, i ova će pošiljka preko Lavova potražiti put do korisnika u nekom od najugroženijih područja na jugu i istoku Ukrajine, navodi se u priopćenju.

Prema najnovijim podacima koje je Hrvatski Caritas dobio od Caritasa Spes, ukrajinske nacionalne Caritasove organizacije, potrebe za hranom stanovnika Ukrajine koji su u potrazi za sigurnosti utočište potražili u sigurnijim, zapadnim područjima zemlje – kao i onih koji žive u krajevima izravno zahvaćenima vojnim borbenim aktivnostima – sve su veće.


17:50 - Autobus u kojem je bilo 12 civila, uključujući djecu, napustio je opkoljenu čeličanu Azvostal u ukrajinskom gradu Mariupolju, javlja ruska državna novinska agencija Ria, prenosi The Guardian.


17:3441 Ukrajinac oslobođen je u novoj razmjeni zarobljenika s Rusijom, rekla je potpredsjednica Vlade Irina Vereščuk.

Iz ruskog zarobljeništva pušteno je 28 vojnika i 13 civila.


17:19 - Gradonačelnik Vitalij Kličko podsjetio je stanovnike Kijeva da se sklone kada su sirene uključene zbog velike vjerojatnosti bombaškog napada u Ukrajini u nadolazećim danima, prenosi The Kyiv Independent.

Također, ulične patrole bit će pojačane od 8. do 9. svibnja.


17:16 - Kremlj je odbio potvrditi hoće li se parada za Dan pobjede održati u ponedjeljak, 9. svibnja, u ukrajinskom gradu Mariupolju, rekavši da je široka proslava Dana pobjede trenutno nemoguća "iz očitih razloga".

- Ne mogu reći u ime vojske postoje li planovi - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za CNN.


17:14 - U prvom kvartalu 2022. godine, većina ruskih oligarha zabilježila je drastične promjene u vrijednosti imovine, a najveći je gubitak imao Aleksey Mordashov - čak 7,19 milijardi dolara. On je, inače, glavni dioničar i predsjednik Severstala, najveće ruske čeličane i rudarske tvrtke. 

Ipak, ruska invazija Ukrajine te sankcije nisu u prvom kvartalu 2022. godine utjecale na dvojicu oligarha. Dapače, njihova imovina je porasla. 

>> OPŠIRNIJE


17:13 - Ukrajinski marinac Hlib Stryzhko, koji se borio u čeličani u Mariupolju, zarobljen je nakon ranjavanja. Ranjen je 10. travnja i osvijestio se u vozilu hitne pomoći. Odveden je u bolnicu pod kontrolom separatista.

- Bilo nas je dvoje prikovanih za krevet. Morale su nas hraniti medicinske sestre pa bi nam rekle "Zbog vas je moj sin poginuo". Pokušao sam biti pun razumijevanja, ali su nas optuživali za stvari koje nikada nismo radili. Stalno su nam čitali ruske vijesti, ujutro i navečer. To je bio veliki pritisak na um, iskrivljavanje stvarnosti - rekao je. 

>> OPŠIRNIJE


15:48 - Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev komentirao je izjave poljskog predsjednika Andrzeja Dude da u bliskoj budućnosti više neće biti granice između Ukrajine i Poljske.

- Fantomski bolovi nekadašnje veličine, koji su mučili Poljake nekoliko stoljeća, nisu nigdje nestali. Zadatak je jednostavan - vratiti željene povijesne zemlje, skrivajući se iza agresivne antiruske retorike i lažnih mantri o zajedničkoj sreći s Ukrajinom bez granica. Osvetiti se za brojne podjele Poljske. Jasno je da to imaginarno bratstvo neće donijeti ništa samim Ukrajincima, osim konačnog gubitka njihove državnosti - poručio je. 


15:38 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da iz Poljske dolazi neprijateljska retorika te da bi Varšava mogla biti "izvor prijetnje", prenosi Reuters

Poljska je predvodila pozive EU da pooštri sankcije i da NATO savez naoruža Ukrajinu dok se pokušava oduprijeti ruskim snagama.

Poljska ministrica okoliša i klime Anna Moskwa izjavila je u ponedjeljak da je "Poljska ponosna što je na Putinovom popisu neprijateljskih zemalja".


15:30 - Ukrajinske snage optužuju Rusiju da je pucala tijekom evakuacije civila iz Azovstala.

Rusi su, navode Ukrajinci, pogodili automobil koristeći protutenkovsko oružje. Automobil se, napominju, kretao prema civilima kako bi ih evakuirao iz pogona.

Jedan borac je poginuo, a šest ih je ranjeno u granatiranju, priopćeno je iz pukovnije Azov, prenosi BBC koji nije mogao samostalno provjeriti ovu informaciju.

Smatra se da je oko 200 civila, uključujući najmanje 20 djece, još uvijek u bunkerima ispod čeličane.

Čeličana Azovstal u Mariupolju
Foto: PAVEL KLIMOV/REUTERS


15:25 - Njemački proizvođač oružja Rheinmetall potvrdio je da zbog rata u Ukrajini i najavljenih ulaganja u Bundeswehr očekuje snažan rast prihoda u ovoj godini, nakon stagnacije u prvom tromjesečju.

Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu Rheinmetall je objavio popis vojne opreme, uključujući tenkove, kamione i streljivo, koji će biti dostupni relativno brzo, u nadi da će njemačka vlada kupiti barem dio tih proizvoda.

S obzirom na prijetnju koju predstavlja Rusija, Rheinmetall očekuje više narudžbi i iz inozemstva.

Njemački proizvođač oružja nada se da će Ukrajini isporučiti oklopne transportere Marder i borbene tenkove Leopard, koji su stari, ali se mogu modernizirati, napominju.


15:19 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio je da Rusija vjeruje da neće biti odgovorna za ratne zločine.

- Rusija otvoreno govori o nuklearnom oružju, o vremenu koje je potrebno ruskim projektilima da stignu do europskih gradova. To čine zbog osjećaja nekažnjivosti - kazao je te dodao da Rusija prijetnjama ucjenjuje Europu.

- Rusija vjeruje da neće biti odgovorna za ratne zločine - smatra Zelenski. 

Južni grad Mariupolj opisao je kao najbolji primjer mučenja ljudi jer ih se izgladnjuje. 

- Ova nečovječnost i okrutnost je način na koji ruska vojska postupa s ljudima. Smrt nije uzrokovana ratom. Ovo nije vojni događaj. Ovo je mučenje do smrti. Ovo je terorizam i mržnja - naveo je.  

Mariupol je, kaže, razoren te međunarodne organizacije ne mogu u njega ući.


15:07 - Oružane snage Ukrajine tvrde da su Rusi od početka invazije izgubili oko 24.900 osoba.

Također, navode da je uništeno 1.110 ruskih tenkova, 199 aviona, 155 helikoptera, 324 bespilotne letjelice, 11 brodova te tisuće raznih vojnih vozila. 


15:05 - Gotovo 25 milijuna tona žitarica čeka na izvoz u Ukrajini zbog infrastrukturnih izazova i blokade crnomorskih luka, uključujući Mariupolj, rekao je dužnosnik UN-ove agencije za prehranu i poljoprivredu (FAO).

Blokadu mnogi smatraju jednim od uzroka visokih cijena hrane koje su u ožujku dosegnule rekordnu vrijednost, potaknute ruskom invazijom na Ukrajinu, da bi u travnju blago pale, priopćio je u petak FAO.

"U Ukrajini trenutno svjedočimo gotovo grotesknoj situaciji da gotovo 25 milijuna tona žitarica, koje bi mogle biti izvezene, ne može napustiti zemlju zbog manjkave infrastrukture i blokade luka", rekao je zamjenik direktora odjela za tržište i trgovinu FAO-a Josef Schmidhuber.

"Unatoč ratu, uvjeti za žetvu nisu tako loši. To bi zapravo moglo značiti da u Ukrajini nema dovoljno skladišnih kapaciteta, osobito ako se ne otvori koridor za izvoz pšenice", naglasio je dužnosnik FAO-a.


11:46 - Rusija je pretrpjela niz vojnih neuspjeha od svoje invazije na Ukrajinu, i to ne samo potonuće vodećeg broda svoje crnomorske flote, Moskve. Iako još nisu potvrđeni, jutros se pojavljuju izvještaji da je još jedan ruski ratni brod u problemima, javlja Sky News.

Fregata klase Admiral Grigorovič crnomorske flote Rusije navodno je u plamenu u blizini otoka Zmiiny u Crnom moru. Spasilačka akcija je u tijeku. 


11:20 - Reuters tvrdi kako je dvoje izvora kazalo kako je EK izmijenila prijedlog za embargo na rusku naftu kako bi se produljilo razdoblje prije nego što će stupiti na snagu Mađarsku, Slovačku i Češku. 

Prema izmijenjenom prijedlogu, Mađarska i Slovačka će moći nastaviti kupovati rusku naftu do kraja 2024. godine, dok će Češka to moći nastaviti do lipnja 2024. godine, pod uvjetom da ranije ne dobije naftu naftovodom iz južne Europe


11:15 - Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen kazala je kako najavljeni embargo na rusku naftu ''neće biti lako izvesti'', no kazala kako EU mora smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu te da Rusija više ''nije pouzdan partner''. 

Putinov rat u Ukrajini te potrebne sankcije EU-a su bile više od stres-testa za našu ekonomiju, smatra von der Leyen. 

- Želimo da Ukrajina pobijedi u ovom ratu - kazala je te dodala kako ovisi o njima kako će pregovarati s Rusijom za prekid vatre. 


10:53 - Rusko ministarstvo obrane tvrdi kako su uništili veliko skladište streljiva u ukrajinskom gradu Kramatorsku. 

Osim toga, njihove zračne snage uništile su dva ukrajinska borbena aviona u Lugansku, tvrdi ministarstvo. 


10:50 - Njemačka će Ukrajini isporučiti sedam oklopnih haubica tipa 2000, rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht.

"Njemačka vlada isporukom sedam oklopnih haubica tipa 2000 želi pojačati borbenu spremnost ukrajinskih postrojbi", rekla je ministrica obrane Christine Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) koja trenutno boravi u posjetu njemačkim vojnicima koji su nakon početka rata u Ukrajini zajedno s proturaketnim sustavom Patriot prebačeni u Slovačku.

Ministrica je objasnila kako se ove haubice izlaze iz remonta i trenutno nisu u aktivnom sastavu Bundeswehra pa se njihovom isporukom neće oslabiti obrambena sposobnost njemačkih vojnih snaga.

Uz isporuku oklopnih haubica Lambrecht je najavila i obuku ukrajinskih vojnika za rukovanje tim oružjem. Obuka bi trebala započeti već sljedećeg tjedna u bazi u Idar-Oberstein a u obuci će sudjelovati i pripadnici nizozemskih oružanih snaga.

Oklopne haubice 2000, koje proizvodi njemački proizvođač oklopnih vozila Krauss-Maffei Wegmann (KMW) prema procjeni stručnjaka spadaju među najmodernije artiljerijsko naoružanje. Domet streljiva iznosi do 40 kilometara.

Bundestag je prije nekoliko tjedana nakon žustrih rasprava odobrio isporuku teškog naoružanja Ukrajini.


10:45 - Mađarska ne može u sadašnjem obliku podržati novi paket sankcija Europske unije, koji uključuje embargo na uvoz nafte, rekao je premijer Viktor Orban u petak.

Orban je rekao da bi sadašnji prijedlog Europske komisije o zabrani uvoza ruske nafte predstavljao "atomsku bombu" bačenu na mađarsko gospodarstvo te dodao da je Mađarska spremna pregovarati ako vidi novi prijedlog koji bi ispunjavao mađarske interese.

Orban je rekao za državni radio da bi Mađarskoj trebalo 5 godina i velika ulaganja u rafinerije i plinovode kako bi mogla transformirati sadašnji sustav u kojem se oko 65 posto oslanja na rusku naftu.

"Točno znamo što nam je potrebno, najprije nam treba 5 godina kako bi cijeli proces bio završen ... godina do godina i pol nije dovoljna ni za što", rekao je Orban te dodao da bi Mađarska također trebala velika ulaganja u rafinerije i sustav isporuke da omogući uvoz nafte koja nije iz Rusije. 

Orban je upitao je li pametno ulagati u toj mjeri za rezultat za 4-5 godina, dok se rat u Ukrajini događa sada.

Rekao je da Mađarska čeka novi prijedlog Europske komisije.

"Ne želim se suprotstavljati EU-u nego surađivati ...ali to je jedino moguće ako uzmu u obzir naše interese", kazao je.

Orban je također rekao da Mađarska neće podržati stavljanje poglavara Ruske pravoslavne Crkve patrijarha Kirila, saveznika Kremlja, na crnu listu jer je to "pitanje vjerske slobode".

Ponovio je mađarsko stajalište da neće slati oružje susjednoj Ukrajini.


9:57 - Ukrajinska vojska izvijestila je o manjem broju ruskih kopnenih napada u posljednja 24 sata, no javljaju da se granatiranje nastavlja duž bojišnice na istoku i jugu zemlje. U izvješću se navodi i kako se čini da se ruske snage pregrupiraju i da su napori za preuzimanje teritorija ograničeni na samo nekoliko područja.

Serhij Hajdaj, načelnik vojne uprave u Lugansku, rekao je kako je grad Popasna gotovo uništen i pod cjelodnevnim bombardiranjem. Kazao je i kako se u gradu nalazi još civila, no kontakt s njima je izgubljen. Dodao je kako su nastavljene žestoke borbe oko Vojevodivke te da je to naselje nekoliko puta bilo pod kontrolom Rusa pa opet Ukrajinaca. U drugim većim gradovima u regijama Lugansk i Donjeck nije bilo neprijateljske aktivnosti, stoji u izvješću.


9:34 - Neće se predati. Nadaju se samo čudu - izjavila je Katarina Prokopenko nakon razgovora sa svojim suprugom Denisom, zapovjednikom pukovnije Azov i vođom branitelja čeličane Azovstal. Prokopenko je rekla kako joj je suprug rekao da će je voljeti zauvijek, piše SkyNews.

Više pročitajte OVDJE


8:44 - Lokalne vlasti objavile su na svojem Telegram kanalu pismo kako bi se zahvalili onima koji su provodili evakuacije.

- Hvala vam što se spasili naše ljude. Nadamo se da će se povećati razmjeri evakuacije. Između ostalog, deseci tisuća civila ostaju u Mariupolju. Svi oni žive u teškim uvjetima humanitarne katastrofe. U gradu je totalna nestašica hrane, pitke vode i lijekova. Evakuacije se moraju nastaviti - stoji u poruci, javlja Guardian.

Andrij Jermak, voditelj Ureda predsjednika Ukrajine, rekao je kako je jutros krenuo novi pokušaj evakuacije civila zarobljenih u čeličani Azovstal.

- U ovom trenutku se odvija sljedeća faza spašavanja naših ljudi iz Azovstala. Informacije o rezultatima bit će dostavljene naknadno - rekao je, javlja Reuters.


8:28 - U zajedničkoj operaciji UN-a i Crvenog križa evakuirano je gotovo 500 osoba kroz dva humanitarna konvoja, objavio je Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

- Nadam se da će kontinuirana koordinacija s Moskvom i Kijevom dozvoliti još više humanitarnih prekida vatre kako bi se civilima dozvolio siguran prolaz - napisao je.


7:47 - Britansko ministarstvo obrane u svojem je najnovijem obavještajnom izvješću objavilo kako su ruske snage nastavile s kopnenim napadima na čeličanu Azovstal unatoč ranijim najavama.

- Obnovljeni napori Rusije da osiguraju Azovstal i dovrše zauzimanje Mariupolja vjerojatno su povezani s nadolazećim obilježavanjem Dana pobjede 9. svibnja i Putinovom željom da ima simboličan uspjeh u Ukrajini - navodi se u izvješću.


7:25 - Nakon što se pojavila informacija da su Amerikanci dali Ukrajincima 'specifične informacije o meti' kako bi potopili rusku krstaricu Moskvu, sada se javio Pentagon koji je negirao tu informaciju.

- Nismo dali Ukrajini konkretne informacije o krstarici. Nismo bili uključeni u odluku Ukrajinaca da napadnu brod niti u operaciju koju su oni izveli. Nismo imali prethodnu spoznaju o namjeri Ukrajine da gađa brod - rekao je John Kirby, javlja CNN.


6:40 - Ruske snage postigle 'mali napredak, posebno u sjevernom dijelu Donbasa' u Ukrajini, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby u četvrtak. Dodao je kako SAD nisu očekivale da će Rusi taj napredak 'postići u ovom trenutku' u toj regiji.


6:20 - Novi konvoj Ujedinjenih naroda očekuje se u petak kako bi se evakuirali zadnji civili iz čeličane Azovstalj u Mariupolju, zadnjem uporištu ukrajinskoga otpora u strateški važnoj luci, bez ikakvoga jamstva o prekidu borbi.

Pomoćnik glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda zadužen za humanitarna pitanja Martin Griffiths najavio je u četvrtak da novi konvoj kreće prema gradu koji je postao simbol ruske invazije započete 24. veljače.

"Konvoj je na putu prema Azovstalju kamo će stići sutra ujutro, uz nadu da će pokupiti i zadnje civile iz toga pakla u kojemu žive toliko tjedana i mjeseci, i dovesti ih na sigurno", rekao je Griffiths u Varšavi.

Međunarodni odbor Crvenog križa potvrdio je da je uključen u operaciju. Prošlog vikenda Azovstalj je napustilo stotinjak civila u evakuaciji koju su organizirali UN i Crveni križ. Informacije o situaciji u mariupoljskoj čeličani u kojoj se nalaze civili i branitelji i dalje su proturječne.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak u video poruci da ruske snage nastavljaju napadati čeličanu, unatoč ruskome obećanju o trodnevnom prekidu paljbe koji je trebao početi u četvrtak ujutro. Ruska bombardiranja i dalje traju, "a još se trebaju evakuirati civili, žene, djeca", rekao je u poruci objavljenoj na njegovom profilu na Facebooku.

"Zamislite taj pakao! Tamo ima djece! Više od dva mjeseca neprestanog bombardiranja, smrt je stalno blizu", dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je u četvrtak navečer da je "ruska vojska i dalje spremna osigurati evakuaciju civila" iz Azovstalja, kojih bi moglo biti još dvjestotinjak, zarobljenih u kompleksu s ukrajinskim borcima.Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ustvrdio je da ruska vojska poštuje prekid vatre oko tvornice te da humanitarni koridori oko Azovstalja "funkcioniraju". To su demantirali ukrajinski branitelji, a zamjenik zapovjednika pukovnije Azov, koja brani pogone, Svjatoslav Palamar rekao je u video snimci da se unutar same čeličane vode "krvave borbe" i da se Rusi ne drže obećanja o primirju.

The evacuation convoy from Mariupol reaches the border of the Ukrainian government-controlled territory of Zaporizhzhia Region in Kamianske village, Zaporizhzhia Region, southeastern Ukraine, May 3, 2022. Civilians evacuated from the besieged Azovstal steel plant in Mariupol have described their harrowing ordeal after arriving in the Ukrainian city of Zaporizhzhia. Their arrival was also confirmed by the UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA). After getting off the buses, evacuees headed to tents that the Ukrainian government has set up to help them with the next part of their journey. Photo by Dmytro Smolyenko/Ukrinform/ABACAPRESS.COM Photo: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA/ABACA
Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABAC


6:10 - Zelenski: U ruskim napadima srušene stotine bolnica

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su u ruskim napadima na Ukrajinu srušene stotine bolnica i drugih ustanova te da su liječnici ostali bez lijekova za liječenje raka, a ne mogu obavljati ni operacije.

Zelenskij je u video poruci humanitarnoj medicinskoj organizaciji rekao da na mnogim mjestima na istoku i jugu Ukrajine, gdje se vode glavne borbe, nedostaje čak i osnovnih antibiotika.

"Pogledamo li samo medicinsku infrastrukturu, do danas su ruske snage srušile ili oštetile gotovo 400 zdravstvenih ustanova: bolnica, rodilišta, klinika", rekao je okupljenima dodavši da je na područjima pod ruskom okupacijom situacija katastrofalna.

"Tamo uopće nema lijekova za oboljele od raka. Gotovo uopće nema inzulina za dijabetičare. Nemoguće je obavljati operacije. Nema ni antibiotika", rekao je ukrajinski predsjednik.

Rusija tvrdi da gađa samo vojne i strateške ciljeve. U jednom od napada koji su naišli na opću osudu, 9. ožujka srušeno je rodilište u Mariupolju. Rusija je nakon toga ustvrdila da su slike napada namještene te da su se zgradom rodilišta koristile ukrajinske naoružane skupine.

Komentara 92

DU
Deleted user
09:02 06.05.2022.

Gledam kartu i ne vidim taj pomak, osim ako se ne misli na onaj do prije nekoliko dana kad su došli skoro do Siverska i Lymana....... U široj okolici Harkova Rusi su čak izgubili hrpu sela i nekoliko manjih gradova, a napredak u Donbasu je zaustavljen i vlada status quo na linijama već danima. I tamo su izgubili Zolote i nekoliko sela. Ukrajina je spremna za kontra udare.

PR
prajdali100
13:50 06.05.2022.

Da nije opet izbio požar na ruskom brodu ? Nešto se lako zapale ta nisu od kartona.

Avatar @proma-trač
@proma-trač
16:39 06.05.2022.

Što je sad ovo, stali su već nekoliko dana na 24900 mrtvih Rusa, izgleda da je se Ukrajincima pokvario brojač ili su ga Rusi raketirali? Da se razumijemo, ruska strana nije nimalo bolja, mislim da su Ukrajincima uništili već 2 tisuće aviona od svih stotinjak koji su imali, nekoliko tisuća tenkova da ne spominjem itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije