Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Psihijatar Ante Bagarić

'Kad pandemija završi, važno je podupirati procese koji će naš mentalni sustav vratiti na početnu razinu'

Foto: PIXSELL
1/2
04.02.2021.
u 06:50

Teška pandemija je na vrhuncu i samo će intenzivna vakcinacija zaustaviti pandemiju i pobijediti je

Psihodinamika

Psihodinamika je jedna od teorija mentalnog funkcioniranja, a opisuje mentalni sustav kao međusobni odnos različitih dijelova mentalnih i emocionalnih sila. Taj odnos oblikuje ličnost i ponašanje, a uglavnom se odvija na nesvjesnoj razini. Psihodinamika proučava transformaciju i izmjenu psihičke energije. Freud je originalno opisao glavne psihodinamske principe ističući da je ego u središtu psihodinamskih procesa te da se ego bori protiv tri snažne sile: ida (nagoni), superega (moralni kod) i vanjskog svijeta. Psihodinamska terapija uključuje sljedeće principe: – mentalni život se pokreće unutarnjim nagonskim snagama, libidom i agresijom – emocionalni problemi pacijenta razumijevaju se kao unutarnji konflikti koji su potisnuti u nesvjesno – cilj terapije je konflikte iz nesvjesnog dovesti na razinu svjesnog te ih tada razrješavati – slobodne asocijacije kao glavni terapijski instrument. Pacijent se ohrabruje da govori sve što mu padne na pamet. Ne postoje zabranjene teme ili riječi – dubok i intenzivan odnos terapeuta i pacijenta.

Korona

U prosincu sada već daleke 2019. godine u Kini se pojavila bolest respiratornog sustava za koju je utvrđeno da je uzrokuje virus. Već u siječnju 2020. godine bolest je registrirana u Italiji. Idućih nekoliko tjedana (?) bolest se proširila po cijelom svijetu. U Hrvatskoj je bolest detektirana krajem veljače. Prvo je proglašena epidemija pa uskoro i pandemija. Nitko nije mogao pretpostaviti da će taj mali virus radikalno promijeniti cijeli planet na većini područja života. Aktualno, približavamo se brojci od 100 milijuna zaraženih (procjene govore da je broj nekoliko puta veći) i broju od dva milijuna umrlih. Godinu dana nakon pojave korone u Europi gotovo u svim zemljama zatvorene su škole, kafići, restorani, kina, kazališta. Svakodnevno se uvode nova ograničenja, a lockdown se više i ne prevodi. I pored svega virus se širi i dalje te pokazuje da njegova destrukcija nije iscrpljena (novi sojevi).

Mentalni (psihički, emocionalni) aspekti korone

Prema psihodinamici naše ponašanje je dijelom svjesno, ali dijelom i nesvjesno motivirano. Važno je napomenuti da nesvjesne sile igraju veću ulogu u stanjima kad su vanjski stresori jače izraženi. U nesvjesnom dijelu emocionalnog sustava nalaze se tisuće i milijuni ideja, mišljenja, fantazija, bolnih osjećaja, nedozvoljenih želja, traumatskih iskustava, potisnutih događaja i sl. Nesvjesni dio ličnosti je i inače uvijek uzburkan, nemiran, kaotičan. Nesvjesni sadržaji žele doprijeti u svjesni dio te bivaju potiskivani nazad (psihodinamski princip). U krizama kao što je ova događaju se prave erupcije nesvjesnih sadržaja. Dugo trajanje pandemije dovelo je do izrazitih mentalnih promjena pojedinaca, obitelji, grupa i društva u cjelini. Drugačije radimo, drugačije živimo, drugačije mislimo, ali i drugačije osjećamo. Strah je u početku imao akutnu formu.

Bio je intenzivan, neugodan, ali više prirodan. Većina je očekivala da će pandemija proći za nekoliko mjeseci i da ćemo se s osmijehom sjećati tog akutnog straha. S vremenom strah je poprimio kronični oblik. Nije više bio akutan i oštar, nego uporan, skriven, šuljajući i beskonačan. Sve više primarne emocije strah i ljutnju zamjenjuju apatija, frustracija, bezvoljnost, gubitak interesa, ogorčenost. Sada nije promijenjeno samo ponašanje nego se i sama ličnost mijenja. Važno je napomenuti u velikoj većini slučajeva – na gore.

Pandemija nas nije ograničila, ona nas je okovala i glavno pitanje je – možemo li se osloboditi. Odmah nakon pojave virusa cijela medicinska i farmaceutska zajednica intenzivno je krenula istraživati terapijske mogućnosti i na tom području ostvareni su nemali rezultati (deksametazon, remdesivir i dr.). Kako je terapija kisikom ipak još uvijek ključna kod teškog oblika bolesti, riječ respirator je također postala vrlo važna u svakodnevnoj komunikaciji. Nažalost, ni ovo područje nije prošlo bez zloupotrebe. Širom svijeta javljali su se i javljaju se alternativni stručnjaci s alternativnim metodama liječenja. Zabilježene su i brojne smrti nakon takvih tretmana.

Lijekovi nesumnjivo pomažu u oporavku, sprečavaju teške forme bolesti, olakšavaju život oboljelima, ali nisu uspjeli zaustaviti, pa ni usporiti pandemiju.

Ipak spas – cjepivo

Edward Jenner je krajem osamnaestog stoljeća napravio prvo cjepivo i od tada su se razvile brojna cjepiva za različite infektivne bolesti. Neke smrtonosne bolesti (velike boginje) zbog cijepljenja su sasvim nestale, a neke su postale rijetke (tetanus, difterija i sl.). Danas su razvijena cjepiva za 25 infektivnih bolesti. Bilo je i očekivano da će se pojavom pandemije koronavirusa rješenja tražiti i u razvoju cjepiva. Mnoge farmaceutske kompanije i istraživačke institucije počele su s razvijanjem cjepiva. I dok su za većinu cjepiva trebale godine da se naprave i primijene, u prosincu 2020. godine počelo je cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Većina stručnjaka slaže se da je vakcinacija ustvari i jedini mogući izlaz iz pandemije, a prvi rezultati vrlo su ohrabrujući.

MENTALNI ASPEKTI CJEPIVA

Otpori

Stručnjaci koji su se požurili razvijati cjepivo nisu ni ušli u svoje laboratorije, a otpor cijepljenju je postao iznimno jak i počeo je pravi rat između pristaša i protivnika cjepiva, vaksera i antivaksera. Antivakserski pokret brzo se raširio i postaje jači iz dana u dan. Najčešći argumenti protiv cijepljenja koji antivakseri ističu su: – cjepivo uzrokuje autizam – cjepivo sadrži čip (najčešće se spominje Bill Gates) i svatko tko ga primi bit će nadziran cijeli život – cjepivo se pravi od ljudskih embrija – profit velikih farmaceutskih kompanija Neki od njih su dijelom racionalni, ali neki su krajnje iracionalni. U sukobima vaksera i antivaksera optužbe pljušte na sve strane. Vakseri sebe doživljavaju i opisuju kao: moderne, znanstvene, obrazovane, empatične, altruistične. Vakseri doživljavaju i opisuju antivaksere kao: primitivne, zatucane, paranoične, smiješne, sebične. Antivakseri sebe doživljavaju i opisuju kao: samostalne, kreativne, pametne, ispred vremena, buntovnike, slobodne, oprezne. Antivakseri doživljavaju i opisuju vaksere kao: poltrone, snishodljive, glupe, neoprezne, pomodare.

>> VIDEO  Branka Aničić, prva cijepljena u Hrvatskoj, primila je drugu dozu: "Već vidim susret s obitelji"

Stres – nezreli obrambeni mehanizmi

Ipak, glavni razlozi za protivljenje cijepljenju ne leže niti u virusologiji niti epidemiologiji nego u psihodinamici. Freudova teorija obrambenih mehanizama može pomoći u razumijevanju ovog neugodnog fenomena. Psihodinamski, osoba koristi različite instrumente (obrane) da bi se obranila od vanjskih ili unutarnjih stresora. S obzirom na mentalnu zrelost, postoje četiri razine funkcioniranja:

1. razina – patološke obrane (negacija, projekcija, spliting)

2. razina – nezrele obrane (acting out, idealizacija, devaluacija, somatizacija, izolacija, apatično povlačenje)

3. razina – neurotske obrane (potiskivanje, intelektualizacija, reaktivna formacija, disocijacija, racionalizacija)

4. razina – zrele obrane (povezivanje, samopromatranje, samodokazivanje, altruizam, sublimacija, humor, anticipacija, suzbijanje).

Većina osoba koristi obrambene mehanizme iz svih skupina, ali dominantno koristi obrane iz jedne skupine. Kako je gore navedeno, velika pandemija dovela je i do velikih emocionalnih promjena, pa i do promjena u smislu korištenja obrambenih mehanizama. Suočene s vanjskim ili unutarnjim stresom, osobe se prebacuju na nižu razinu funkcioniranja. Ovaj mehanizam osigurava integritet i nastavak funkcioniranja oštećenog emocionalnog sustava. Kada stres prođe, osoba se vraća na svoju prirodnu razinu funkcioniranja. Kako pandemija traje već godinu dana, većina osoba još je uvijek pod stresom i ne postoji mogućnost da se vrate na svoju razinu funkcioniranja. Važno je napomenuti da dodatni stres (npr. potres u Hrvatskoj) dodatno oštećuje već pogođeno funkcioniranje. Takva kumulacija može dovesti do toga da osoba ne propadne na nižu razinu nego da se osoba pod iznimnim stresom spusti i dvije razine. Npr. ako se osoba koja je dominantno koristila obrambene mehanizme treće razine (neurotska razina) nađe pod iznimno jakim stresom, postoji mogućnost da propadne do prve razine (patološka razina). Također je važno napomenuti da su osobe nižih razina puno osjetljivije na stres od osoba viših razina. Tako će, npr., osoba druge razine lako propasti na prvu razinu, dok će osoba četvrte razine uspijevati održati razinu funkcioniranja i kad je suočena s jačim stresom. Dakle, osobe će u svom funkcioniranju na svim životnim područjima, pa tako i u odnosu na cijepljenje, reagirati u skladu s razinom na kojoj se nalaze.

1. razina: – korona ne postoji, izmišljena je, nitko nije umro od korone – cjepivo ne postoji, u injekcijama je samo voda – cjepivo uzrokuje rak – cjepivo se ugrađuje u genetski kod, tko primi vakcinu promijenit će se genetski – odavno žele da nas čipiraju, sad im je dobra prilika Lako je vidjeti da na ovoj najnižoj razini funkcioniranja u emocionalnom području vlada veliki kaos te da istovremeno postoje međusobno suprotstavljeni osjećaji i mišljenja (cjepivo ne postoji, cjepivo je vrlo opasno).

2. razina: – koliko ih je već umrlo od cijepljenja – ionako nas iskorištavaju, nek’ rade što hoće – u mom tijelu cjepivo ne može djelovati – ne smije se dirati u genetiku – uništavanje cjepiva (acting out) I osobe na ovoj razini teško funkcioniraju u svakodnevnom životu te teško donose važne životne odluke.

3. razina: – cijepit ću se, ali ne u prvim danima, čekam da vidim druge – već sam se cijepio protiv gripe – ne znam o tome ništa i nije me briga – koje cjepivo – znam da je štetno, ali kad oni hoće, primit ću cjepivo

4. razina: – vakcinacija je suzbila mnoge bolesti – za mnoge teške bolesti pronaći će se cjepivo – o cjepivu ću razgovarati s prijateljima, stručnjacima, svojim liječnikom – dosadašnji rezultati cijepljenja su dobri – cijepit ću se i poticat ću druge da se cijepe

Manipulacija

Dakle, stres je doveo do padanja na nižu razinu funkcioniranja, a niža razina funkcioniranja dovodi do pogrešnih životnih odluka. Ali nevoljama s vakcinacijom nije kraj. Tijekom kriza na osobe pod stresom utjecajne osobe djeluju na dva načina. Pozitivno i negativno. Pozitivne utjecajne osobe razumiju razmjere pandemije i razumiju važnost vakcinacije. Ohrabruju i potiču i druge osobe da pristupe cijepljenju. Kako su i utjecajne osobe podložne stresu, neke od njih će zbog stresa pasti na nižu razinu funkcioniranja te će i javno djelovati u skladu s vlastitim emocionalnim padom. Ali, daleko najopasnija i najštetnija je treća grupa. Emocionalni manipulanti (nezreli narcisi i psihopati). Narcisi zbog vlastite emocionalne strukture (visoka razina nezrelog narcizma) relativno dobro podnose stres i u kriznim situacijama vide svoju životnu priliku. Sami funkcioniraju na višim razinama (treća ili četvrta), ali u javnim nastupima se predstavljaju kao osobe nižih razina (prve i druge). Kako je veliki broj osoba zbog stresa pao na te niže razine, narcistički manipulanti postaju njihovi predstavnici i vođe. Narcisi čine sve da što veći broj osoba padne na niže razine te da tako održe i povećaju broj svojih sljedbenika. Još su opasniji psihopatski manipulanti. Psihopatija je takav mentalni poremećaj u kome osobe uživaju u patnji drugih osoba. Pandemija i vakcinacija su prilika i za psihopate. Oni također relativno dobro podnose stres i pandemija je dobra prilika da u svojoj mreži zadrže žrtve, ali i da ulove nove. Psihopatski manipulanti igraju ulogu vođa, ali ako im ne uspije ta uloga, brzo se prebacuju na ulogu pobunjenika. 

>> VIDEO Alemka Markotić, Davor Božinović i Krunoslav Capak cijepili su se protiv koronavirusa

Nažalost, tijekom pandemije nemali broj liječnika ne samo da se nije odlučno suprotstavljao manipulantima nego im se prikriveno ili čak i otvoreno pridružio. Postoje tisuće istupa liječnika koji se protive ne samo dokazanim znanstvenim i stručnim saznanjima nego i zdravom razumu („pandemija ne postoji… virus je izmišljen… virus je neopasan… umiru samo oni koji bi ionako umrli… ovo je najsmješniji virus na svijetu… virus je zavjera farmaceutskih kompanija… vakcinom se mijenja genetski kod… postoji stopostotno učinkoviti prirodni lijek za koronu…“ i sl.). Zdravstvene institucije i strukovne liječničke organizacije nisu prepoznale koliko su ovakvi istupi štetni i opasni te dosad nisu adekvatno reagirale na ovakve manipulacije.

Još neki psihodinamski koncepti

Opisan je psihodinamski koncept obrambenih mehanizama i njegovo mijenjanje u pandemiji i u odnosu na proces vakcinacije. Naravno da postoje i drugi psihodinamski koncepti s pomoću kojih bi se pandemija i vakcinacija mogli istraživati i opisivati. Kratko navodimo kako se vakcinacija može razumjeti i s pomoću dva psihodinamska koncepta: projektivne identifikacije i regresije.

Projektivna identifikacija

Projektivna identifikacija jedan je od najvažnijih koncepata u psihodinamici. To je proces u kome jedna osoba dijelove vlastitog selfa (self je ukupni emocionalni sustav čovjeka) projicira u self druge osobe. Nakon toga projektor (prva osoba) vrši emocionalni pritisak na drugu osobu s ciljem da se ta druga osoba počne ponašati u skladu s projiciranim sadržajem. Na kraju u trećoj fazi projektor ponovno reinternalizira projicirani sadržaj. Projektivna identifikacija može biti loša kad se projiciraju loši dijelovi selfa s ciljem da se druga osoba pokori, kontrolira ili napadne. Ali projektivna identifikacija je i osnova za najvažnije procese kao što je empatija (kad se projiciraju pozitivni dijelovi selfa). Vakcinaciju se u tom smislu može razumijevati na dva načina. Negativni, da netko (farmaceutske firme, moćne osobe) u emocionalni sustav šalje nešto negativno, napadački i s ciljem kontrole. Ali vakcinacija se može mentalno razumijevati i sasvim drugačije. U razvoju cjepiva sudjelovale su tisuće pozitivnih, sposobnih, marljivih i empatičnih znanstvenika i stručnjaka. Primajući cjepivo možemo mentalizirati o svim tim pozitivnim emocijama koje su te osobe ulagale u razvoj cjepiva s ciljem pomaganja milijardama ljudi i spašavanju milijuna života. Također je vrlo pozitivno mentalizirati da će se vlastitim cijepljenjem pandemija zaustaviti i nestati te da će tako biti spašeni životi milijuna ljudi. Pandemija je u emocionalnom sustavu ostavila i toksične dijelove koji će još dugo trovati emocionalni sustav i negativno utjecati na mentalno zdravlje. U skladu s teorijom o projektivnoj identifikaciji negativni projicirani dijelovi mogu se i emocionalno oporaviti. Prema tome pozitivna mentalizacija vakcinacije dobar je početak „mentalne detoksikacije“.

Mnoge osobe, pritisnute nepodnošljivim unutarnjim mentalnim toksičnim dijelovima koji su posljedica stresa, okrenut će se neutraliziranju toksičnih dijelova alkoholom i drugim psihoaktivnim tvarima. Privremeno će se osjećati bolje, ali u duljem razdoblju rezultati ovakve detoksikacije bit će vrlo loši. U emocionalni sustav bit će unesen samo još jedan razarajući toksin. Jasno je da je većina ovih emocionalnih procesa nesvjesna te da ih zbog toga nije moguće kontrolirati. Ipak, suština psihodinamske terapije je da se nesvjesni mentalni procesi učine svjesnim te da na taj način mentalni konflikti budu razriješeni. Dakle, i na svjesnoj razini, barem djelomično, možemo razumijevati vakcinu kao pozitivnu mentalnu investiciju.

Regresija

Kako je već navedeno, emocionalni razvoj čovjeka vrlo je intenzivan u djetinjstvu, ali se nastavlja i kasnije tijekom cijelog života. Naravno da ovaj emocionalni razvoj ne ide glatko ni ravnomjerno. Neki emocionalni problemi teško se rješavaju, a postoje i problemi koje osoba ne može riješiti tijekom razvoja. Emocionalni razvoj se dalje nastavlja, a dio psihičke energije se veže za taj neriješeni emocionalni problem i taj neriješeni problem se potiskuje u nesvjesno. Neriješeni emocionalni problemi označavaju se kao točke fiksacije. Kad je osoba suočena s vanjskim stresom, često nema dovoljno psihičke energije da taj stres adekvatno proradi te je jedino rješenje regresija, povlačenje na rane faze emocionalnog razvoja. Emocionalna regresija se obično zaustavlja na nekoj fiksacijskoj točki. Cijepljenje se odvija na način da stručna osoba ubodom (dodirom) unosi cjepivo u tijelo osobe koja se cijepi. Suočena sa strahom od cjepiva osoba može regredirati na ranije faze svog života. Kako je dodir simbolički element cijepljenja osoba će regredirati do faza emocionalnog razvoja kada je dodir imao važno emocionalno značenje (npr. ostvarivanje ljubavnih ili seksualnih odnosa). Veliki strah može uzrokovati još dublju regresiju, tako da osoba regredira i u rane godine života. Kod ekstremno jakog straha osoba može regredirati sve do samog rođenja kad dodir ima veliki životni i emocionalni značaj. Odmah po rođenju dijete se lagano lupka po leđima (dodir) s ciljem da se pokrene i pomogne početak disanja. Kako je korona bolest koja kompromitira disanje, dobro je mentalizirati i povezivati taj prvi udarac po leđima i cijepljenje. I jedno i drugo osigurava zdravo i normalno disanje.

Cijepljenje javnih osoba

Početak cijepljenja obilježilo je i često javno cijepljenje poznatih. Neki se kritički osvrću na to („…samo se opet naslikavaju… nisu na redu za cijepljenje… to je samo promocija…“). Neki opet zahtijevaju takav postupak („…neka se političari prvi cijepe pa ćemo vidjeti…“). Mišljenja sam da postoje i psihodinamski razlozi za javnu vakcinaciju poznatih osoba. Od rođenja emocionalni sustav se razvija na način da osoba mehanizmima identifikacije, internalizacije i introjekcije preuzima emocionalne procese od drugih, najčešće bliskih osoba. Taj mehanizam je vrlo intenzivan u djetinjstvu, ali ostaje važan i dalje tijekom života. Poznate osobe su tako česti modeli s kojima se osobe identificiraju. Javnim cijepljenjem poznatih osoba smanjuje se strah, povećava se povjerenje u cjepivo, a smanjuje se i moć manipuliranja cijepljenjem.

Ima li rješenja? Kako poboljšati efikasnost cijepljenja?

Kako je cijepljenje najvažniji postupak u procesu prestanka pandemije, za poboljšanje efikasnosti potrebno je koristiti i psihodinamska znanja. Ciljeve ćemo doseći lakše i brže ako budemo koristili sljedeće psihodinamske preporuke: - pandemija kao iznimno jak stresor uzrokovala je nepovoljne mentalne promjene kod većine populacije - duljina pandemije čini neke promjene kroničnim i ireverzibilnim - kumulacija stresa (pandemija, potres) vrlo je nepovoljna za mentalno zdravlje - otpor cijepljenju ima dominantno psihodinamske uzroke - postoje brojni psihodinamski instrumenti koje pomažu - istinite, jasne i precizne informacije stručnjaka o cjepivu su od iznimnog značaja za uspjeh cijele akcije - očekivano je da će narcistični i psihopatski manipulanti iskoristiti i pandemiju i vakcinaciju za ostvarivanje vlastitih životnih i emocionalnih ciljeva - onemogućavanje manipulanata zadaća je svih u društvu, a kad govorimo o zdravstvenim problemima, onda je to prvenstveno zadaća liječnika pojedinaca, zdravstvenih institucija i liječničkih strukovnih organizacija - osobe koje su zbog pandemijskog stresa pale na nižu razinu mentalnog funkcioniranja i iz te pozicije se suprotstavljaju cijepljenju ne treba osuđivati, optuživati ni omalovažavati, treba im pomoći - konstantna edukacija o cijepljenju pomaže osobama koje su u krizi da donesu pravu odluku - važna je i edukacija u psihodinamskim aspektima cijepljenja - cijepljenje će kod većine osobe dovesti i do poboljšanja mentalnog stanja.

Umjesto zaključka

Teška pandemija je na vrhuncu i samo će intenzivna vakcinacija zaustaviti pandemiju i pobijediti je. Pandemija je uzrokovala velike štete na svim područjima ljudskog života, pa tako i na području mentalnog zdravlja. Kao društvo još dugo ćemo se od toga oporavljati. Gore je opisano kako zbog stresa osobe padaju na nižu razinu mentalnog funkcioniranja. Završetkom pandemije važno je snažno podupirati procese koji će dovesti do vraćanja mentalnog sustava na početnu razinu. Ipak, bilo koji stres koji uzdrma i promijeni emocionalni sustav nova je prilika za nas, prilika za emocionalno učenje o sebi samima, o našim bliskim osobama, o međuljudskim odnosima, o mentalnom stanju društva. Razgovor sa psihodinamskim terapeutom u tom smislu mogao bi biti koristan. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije