Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HR-ZOO za budućnost hrvatske znanosti i visokog obrazovanja

Projekt HR-ZOO uključuje i aktivnosti uspostave napredne podrške korisnicima kroz koncept e-znanstvenika, pojedinaca koji će biti spona između znanstvene zajednice i naprednih IKT resursa, a time i važan čimbenik u provedbi koncepta e-Znanosti i e-Obrazovanja.
22. ožujka 2019. u 10:33 0 komentara 85 prikaza
HR-ZOO

Cilj projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) (www.srce.unizg.hr/hr-zoo) je uspostaviti računalni i podatkovni oblak koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture. Namjera mu je stvoriti okruženje u kojem istraživači, nastavnici, studenti i drugi članovi akademske i znanstvene zajednice surađuju i zajednički koriste napredne IKT resurse i alate prijeko potrebne za njihov svakodnevni rad.

HR-ZOO je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj čija ukupna vrijednost iznosi 196,8 milijuna kuna. Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu nositelj je projekta te ujedno koordinira projektnim konzorcijem kojeg još čine Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković i Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET.

U sklopu konferencije Dani e-infrastrukture Srce DEI 2019 (https://dei.srce.hr/), koju 1. i 2. travnja 2019. organizira Srce, održat će se i Uvodna konferencija projekta HR-ZOO.

Znanost i visoko obrazovanje smatraju se pokretačima razvoja u društvu i gospodarstvu. Tu ulogu mogu ostvariti isključivo u okruženju koje je prikladno za provođenje istraživanja, poticanje inovacija i modernog obrazovanja. U današnje vrijeme sveprisutnosti velike količine podataka (Big Data) i multidisciplinarnosti, znanost i visoko obrazovanje nezamislive su bez e-infrastrukture, odnosno njenih komponenti kao što su moderno opremljeni podatkovni centri, napredni računalni sustavi i podatkovna spremišta te širokopojasna komunikacijske mreža.

Projekt HR-ZOO uključuje i aktivnosti uspostave napredne podrške korisnicima kroz koncept e-znanstvenika, pojedinaca koji će biti spona između znanstvene zajednice i naprednih IKT resursa, a time i važan čimbenik u provedbi koncepta e-Znanosti i e-Obrazovanja.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.