Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Financijskim malverzacijama ne bi se smjele baviti interne istrage već državna revizija

Ustvrdio je kako će Živi zid ustrajati da se 'otkrije istina u ovoj priči', kao što su radili u slučajevima Agrokora, Imunološkog instituta i Uljanika
03. srpnja 2019. u 23:29 3 komentara 312 prikaza
Živi zid optužio gradonečelnika Ivicu Kirina
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Saborski zastupnik Živog zida Damjan Vucelić rekao je u srijedu, uoči izvanredne sjednice virovitičkog Gradskog vijeća o davanju većih oblasti gradonačelniku Ivici Kirinu vezano za internu istragu o nestanku 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna - kako se financijskim malverzacijama ne bi smjele baviti interne istrage već isključivo državne revizije.

Ivica Kirin Odluka Gradskog vijeća Kirin dobio posebne ovlasti u slučaju nestanka 17 milijuna kuna

"Živi zid je prije dva tjedna podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Kirina zbog pronevjere i zlouporabe položaja i ovlasti jer ne vjerujemo u službenu verziju da je za izvlačenje 17 milijuna kuna kriv samo pročelnik koji je navodno izvršio samoubojstvo. Internom istragom gospodin Kirin državne institucije pokušava usmjeriti na krivi put. Financijske malverzacije s jedne strane i sumnjiva smrt pročelnika za financije nad čijim tijelom nije izvršena obdukcija bude sumnju da su se ovdje dogodile kriminalne radnje“, izjavio je Vucelić na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je kako će Živi zid ustrajati da se 'otkrije istina u ovoj priči', kao što su radili u slučajevima Agrokora, Imunološkog instituta i Uljanika. "Ako treba nalazit ćemo se ovdje svaki tjedan sve dok ovo ne bude privedeno kraju“, rekao je Vucelić. 

Gradsko vijeće Virovitice na izvanrednoj je sjednici u srijedu navečer izglasalo povećanje ovlasti gradonačelnika Ivice Kirina u vezi s internom istragom o nestanku najmanje 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Za odluku je glasalo 11 vijećnika vladajuće koalicije HDZ/HSP AS, a protiv je bilo sedam oporbenih vijećnika SDP-a, HSPD-a i Mosta.

Ivica Kirin nestanak 17 milijuna kuna Oporba: Kirin želi provesti privatnu istragu da se spasi

Riječ je o manjku novca u virovitičkom gradskom proračunu za što je gradonačelnik Kirin kazneno prijavio pročelnika za financije Sinišu Palma (37). Njegovo beživotno tijelo početkom lipnja pronađeno poslije dvodnevene potrage u šumi pokraj Drave nedaleko od Virovitice. Zaključeno je da je riječ o samoubojstvu. Iz Grada je tada priopćeno da su “slučaj preuzela nadležna tijela te da se u međuvremenu, otkrilo kako je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju", pa se može  vjerovati da je "pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu”.

 Današnjom odlukom se gradonačelnik zadužuje da poduzme sve aktivnosti, donese potrebne akte, uključi tvrtke za pružanje pravne pomoći i zastupanje Grada vezano za sudske i druge postupke pred sudom i drugim tijelima i pravnim osobama, reviziju poslovanja, utvrđivanje financijskog stanja i poslovanja.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
 • Avatar Otroviks
  Otroviks:

  "Financijskim malverzacijama ne bi se smjele baviti interne istrage već državna revizija"............ Hahahahaha i opet ha! Ovi iz živog zida su me od početka oduševlhavali, svojom naivnosću. Zamislimo ovakvu fiktivnu situlaciju u nekoj basni: krađu kokoši koju su u kokošinjcu ... prikaži još!u izveli lisica i lisac juniori, trebaju istražiti njihovi seniori, tata lisac i mama lisica......Kako bi financijske malverzacije trebala istražiti skupina ljudi (državna revizija) kojoj je osnovna svrha da financijske malverzacije prikriva i zataškava???

 • Tirano:

  Kontrolu treba raditi onaj tko to znade raditi, uglavnom neovisno tijelo?! I baš je to interesantno "kako se baš kockar nađe na takvom mjestu"!? Da ne povjeruješ!? Stvarno, tko nam sve sjedi po gradskim vijećima RH!? Točno, kakva glava, takav rep!?

 • Bubalamala:

  Ovo je predmet za DORH jer se radi o korištenju državne funkcije za osobnu korist pa je potrebno cijeli slučaj pročešljati ! Vlada odnosno HDZ-svojom je odlukom i službeno potvrdio da su za njih korištenje državne funkcije za osobnu bogaćenje normalna stvar!