Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dvadeset godina zatvora afganistanskom novinaru zbog članka o ženskim pravima

12.03.2009.
u 13:51

Vrhovni sud u Afganistanu preinačio je smrtnu kaznu studentu novinarstva Pervezu Kambakshu u dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu, zbog optužbe da je sa interneta skinuo i distribuirao esej o ženskim pravima u kojem se tvrdi da je pogrešna interpretacija da Kur’an odobrava ugnjetavanje žena. Iako je sud ublažio kaznu, vjerojatno zbog brojnih međunarodnih prosvjeda i kampanje britanskog lista Independent, na samom ročištu pred sucima Vrhovnog suda optuženik nije smio iznijeti svoju obranu.

Dvadesettrogodišnji Kambaksh uhićen je prije godinu i pol dana pod optužbom za blasfemiju, i po vjerskim je zakonima te zemlje osuđen na smrt. Suđeno mu je tajno i bez mogućnosti angažiranja odvjetnika, nakon čega je list Independent pokrenuo kampanju kako bi od predsjednika Karzaija zatražili njegovo pomilovanje.


Foto: Reuters

Njegov odvjetnik Afzal Nooristani je nakon presude optužio Vrhovni sud za korupciju, dodajući da suci "nemaju poštovanja prema zakonu".
- Ignorirali su princip zločina i kazne, ignorirali su presumpciju nevinosti dok se ne dokaže krivnja. Imaju isti mentalni sklop kao i Talibani - rekao je odvjetnik.
- Cijeli je sustav korumpiran. Čak i ako bi se u njega uložilo više novca, još uvijek ne bi funkcionirao - dodao je.

Nooristani je za presudu saznao kad se pojavio na sudu da sucima uruči pismenu obranu svog klijenta. Iako su suci u veljači obećali kako će ročište biti javno, to je obećanje prekršeno, a glasnogovornik suda tvrdi da nije bilo nikakvih nepravilnosti u slučaju.

Ipak, glasnogovornik britanske ambasade u Kabulu potvrdio je za Independent da postoje sumnje u pravednost postupka.
- Ozbiljno smo zabrinuti da suđenje Kambakshu nije bilo pravedno. Još jednom pozivamo afganistansku državu da se pridržava standarda međunarodnih ljudskih prava, što uključuje i pravo na pravedno suđenje - upozorio je neimenovani diplomat.


Afganistanski predsjednik Hamid Karzai
Foto: Reuters

Milijuni dolara se slijevaju u afganistansko pravosuđe, ali utjecaj fundamentalista i vjerskih vođa očito je prejak. To je za Independent komentirao i jedan američki odvjetnik koji živi u Kabulu: - Oni znaju da će novac stizati bez obzira na ono što rade.

U procedutru je sad upućen zahtjev za izvršenjem kazne, što znači da bi Kambaksh trebao biti prebačen u zloglasne zatvore Pul-e Charkhi ili Mazar-i-Sharif. U tim zatvorima zatvoreni su silovatelji i ubojice te nasilni simpatizeri Talibana. Uvjeti su strašni, a u oba zatvora često izbijaju smrtonosne pobune.

Jedina nada za mladog novinara sada je predsjednički oprost, ali to znači da će se Karzai naći pred izborom da udovolji fundamentalistima u svojoj vladi ili međunarodnoj zajednici koja mu daje novac za uspostavljanje demokratskog društva s vladavinom prava. Čak i ako ga oslobode, mladić će opet biti ugrožen: islamski su fundamentalisti već pozivali na prolivanje njegove krvi.
(mp)


Odvjetniku prijete tužbom za 'obranu nevjernika'

Osim što je studirao novinarstvo, Kambaksh je izvještavao i za list Jahan-i-Naw (Novi svijet) za kojeg radi i njegov brat Yacoubi Brahimi. Urednik tog lista je nakon prvog suđenja Kambakshu rekao kako je tužitelj upozorio da će kazniti sve novinare koji budu prosvjedovali protiv smrtne kazne mladiću.
Prijetnje tužitelja doživio je i odvjetnik Nooristani, koji je upozoren da tužitelji protiv njega prikupljaju dokaze zbog 'obrane nevjernika'.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije