Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Orijaški odbjegli valovi pojavljuju se sve manje, ali su zato veći

21. ožujka 2019. u 14:18 0 komentara 510 prikaza
Oluja u Sydneyu, more, valovi
Foto: Reuters

Orijaški odbjegli valovi, koji se mogu pojaviti u sasvim mirnome moru, u zadnje se vrijeme pojavljuju rjeđe, no postaju sve veći, podaci su američkih istraživača koji su proučavali obale Sjedinjenih Država, piše BBC.

Laura Skala, organizatorica prosvjeda za klimu 'I HRVATSKA OSJEĆA POSLJEDICE' 33 hrvatska znanstvenika: Puna podrška učenicima u štrajku za klimu!

U najvećoj studiji ovog tipa, znanstvenici su analizirali podatke prikupljane 20 godina na plutačama smještenim duž zapadnog dijela američke obale. 

Podaci su pokazali da su se u razdoblju između 1994. i 2016. godine valovi nešto rjeđe pojavljivali, no povećala se njihova visina. Žele saznati više informacija o tomu kako i kada ovi valovi mogu 'udariti', jer predstavljaju sve veću prijetnju globalnoj pomorskoj industriji te mogu biti iznimno opasni čak i za moderne velike brodove.

Orijaški valovi morski su fenomen koji nastaje kada se poklopi nekoliko faktora, a to uključuje jake vjetrove, morske struje i nelinearne pojave. Neki mogu doseći i više od 30 metara te vrlo lako potopiti brod.  

Prosvjed učenika srednjih škola "Klimatske promjene traže naše promjene" Adriana Prlić Lekcija odraslima o brizi za dom, radu na budućnosti i najbitnije – odgovornosti

Brojna oceanografska i matematička istraživanja tijekom 20. stoljeća nisu dokazala postojanje orijaških valova. Tada se znalo da mogu nastati jednom u 10.000 godina.

No sve se izmijenilo 1. siječnja 1995. godine, kada je u platformu Draupner u Sjevernome moru udario val visine 25,6 metara. Platforma nije ozbiljnije oštećena, ali su svi njezini mjerni uređaji potvrdili da takvi valovi ipak postoje. Od tada znanstvenici nastoje proniknuti u to koliko često i kako takvi valovi nastaju. 

Godine 2000. znanstvenici na britanskome istraživačkom brodu RRS Discovery u prolazu Rockall zapadno od Škotske izmjerili su stalne valove od 18,5 m, od kojih su neki dosezali čak 29,1 metar.

Prosvjed učenika srednjih škola "Klimatske promjene traže naše promjene" Mladi u globalnom buntu Ne možemo piti naftu, disati novac

"Ljudi su u kratkotrajnim razdobljima proučavali orijaške odbjegle valove, no nas je fenomen zanimao dugoročno", rekao je profesor Meric Srokosz iz britanskoga Nacionalnog centra za oceanografiju, koji je istraživanje proveo s kolegama sa Sveučilišta Southampton.

"Uspjeli smo prikupiti najveću količinu podataka o ovome fenomenu dosad. Naime u dva desetljeća, koliko je trajalo promatranje, visina odbjeglih valova povećavala se za jedan posto na godišnjoj razini. Nije to puno za 20 godina, ali dugoročno će napraviti veliku razliku", kaže Srokosz. 

Otkrili su i da su golemi odbjegli valovi varirali u visini i učestalosti s obzirom na godišnja doba. "Zimi ih je više i češći su", kazao je Srokosz koji s kolegama želi istražiti što pokreće takve promjene i ustanoviti na koji način na njih utječu klimatske promjene. 

SpaceX Crew Dragon 'Odvajanje potvrđeno!' Kapsula SpaceX-a pala u Atlantski ocean

"Raspolažemo i podacima po kojima valovi nastaju u interakciji sa strujama, a one se mijenjaju i pod utjecajem globalnog zagrijavanja. Stoga ne možemo reći da na njihov nastanak djeluje samo jedan faktor", rekao je Srokosz.

Kazao je i da bi rezultati istraživanja do kojih je došao u suradnji s kolegama i objavio u časopisu Scientific Reports, mogli biti specifični za područje oceana koje je proučavano te da je za potpunije rezultate potrebno više podataka iz drugih dijelova svijeta.

Katastrofa na Mozambiku

Zlatko Dalić
Pljušte čestitke
Prepoznajete li ga? Danas slavi 54. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.