Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO ISTRAŽIVANJE

Orijaški odbjegli valovi pojavljuju se sve manje, ali su zato veći

Oluja u Sydneyu, more, valovi
Foto: Reuters
21.03.2019.
u 14:18

Orijaški odbjegli valovi, koji se mogu pojaviti u sasvim mirnome moru, u zadnje se vrijeme pojavljuju rjeđe, no postaju sve veći, podaci su američkih istraživača koji su proučavali obale Sjedinjenih Država, piše BBC.

U najvećoj studiji ovog tipa, znanstvenici su analizirali podatke prikupljane 20 godina na plutačama smještenim duž zapadnog dijela američke obale. 

Podaci su pokazali da su se u razdoblju između 1994. i 2016. godine valovi nešto rjeđe pojavljivali, no povećala se njihova visina. Žele saznati više informacija o tomu kako i kada ovi valovi mogu 'udariti', jer predstavljaju sve veću prijetnju globalnoj pomorskoj industriji te mogu biti iznimno opasni čak i za moderne velike brodove.

Orijaški valovi morski su fenomen koji nastaje kada se poklopi nekoliko faktora, a to uključuje jake vjetrove, morske struje i nelinearne pojave. Neki mogu doseći i više od 30 metara te vrlo lako potopiti brod.  

Brojna oceanografska i matematička istraživanja tijekom 20. stoljeća nisu dokazala postojanje orijaških valova. Tada se znalo da mogu nastati jednom u 10.000 godina.

No sve se izmijenilo 1. siječnja 1995. godine, kada je u platformu Draupner u Sjevernome moru udario val visine 25,6 metara. Platforma nije ozbiljnije oštećena, ali su svi njezini mjerni uređaji potvrdili da takvi valovi ipak postoje. Od tada znanstvenici nastoje proniknuti u to koliko često i kako takvi valovi nastaju. 

Godine 2000. znanstvenici na britanskome istraživačkom brodu RRS Discovery u prolazu Rockall zapadno od Škotske izmjerili su stalne valove od 18,5 m, od kojih su neki dosezali čak 29,1 metar.

"Ljudi su u kratkotrajnim razdobljima proučavali orijaške odbjegle valove, no nas je fenomen zanimao dugoročno", rekao je profesor Meric Srokosz iz britanskoga Nacionalnog centra za oceanografiju, koji je istraživanje proveo s kolegama sa Sveučilišta Southampton.

"Uspjeli smo prikupiti najveću količinu podataka o ovome fenomenu dosad. Naime u dva desetljeća, koliko je trajalo promatranje, visina odbjeglih valova povećavala se za jedan posto na godišnjoj razini. Nije to puno za 20 godina, ali dugoročno će napraviti veliku razliku", kaže Srokosz. 

Otkrili su i da su golemi odbjegli valovi varirali u visini i učestalosti s obzirom na godišnja doba. "Zimi ih je više i češći su", kazao je Srokosz koji s kolegama želi istražiti što pokreće takve promjene i ustanoviti na koji način na njih utječu klimatske promjene. 

"Raspolažemo i podacima po kojima valovi nastaju u interakciji sa strujama, a one se mijenjaju i pod utjecajem globalnog zagrijavanja. Stoga ne možemo reći da na njihov nastanak djeluje samo jedan faktor", rekao je Srokosz.

Kazao je i da bi rezultati istraživanja do kojih je došao u suradnji s kolegama i objavio u časopisu Scientific Reports, mogli biti specifični za područje oceana koje je proučavano te da je za potpunije rezultate potrebno više podataka iz drugih dijelova svijeta.

Katastrofa na Mozambiku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije