Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritiziraju Merkel

SAD: EU je 10 godina u krizi jer Njemačka diktira štednju

Merkel Obama
Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell
14.11.2014.
u 23:15

Nerazmjer - 
SAD je od početka krize 2008. BDP uvećao 25%, a EU samo 4,5 posto

Jedan dan prije početka summita G20 u australskom gradu Brisbaneu vrlo je jasno da će američki predstavnici na skupu najvećih gospodarstava svijeta ostatku Zapada pokušati “progurati” svoj model izlaska iz financijske i gospodarske krize – povećano trošenje.

Jasno je to i iz sažetka govora kojim će se američki ministar financija Jacob Jack Lew obratiti sudionicima skupa što će biti održan ovoga vikenda u Australiji.

10 milijuna radnih mjesta

Prema ovom dokumentu, sažetak kojeg je već objavilo Lewovo ministarstvo, američki model izlaska iz recesije temelji se na “otpuštanju remena” i popuštanju fiskalne strogoće, dodjeli kredita realnom sektoru i ulaganju svježeg novca u proizvodnju. Upravo suprotnim mjerama od diktata štednje koje je nametnula Njemačka i već godinama provodi Europska unija.

– Ovakvim pristupom u posljednje četiri i pol godine na području SAD-a privatne su tvrtke stvorile više od deset i pol milijuna novih radnih mjesta, što je najveći porast zaposlenosti u našoj povijesti – piše, između ostalog, u Lewovu govoru. Prema američkom modelu, jače gospodarstvo traži veća ulaganja u školstvo, znanost, istraživanja, proizvodnju i infrastrukturu, dok je model rigorozne štednje koji zastupa Njemačka potpuno pogrešan i EU bi mogao gurnuti u gospodarski kolaps. Imajući na umu da je nezaposlenost u SAD-u prepolovljena u posljednje četiri godine te da je SAD od početka krize svoj BDP uvećao za 2500 milijardi eura, odnosno 4,4 puta više nego što je BDP u istom razdoblju uvećala Europska unija, teze možda i imaju osnove.

Kombinacija modela

– Svijet si ne može dopustiti jedno cijelo izgubljeno desetljeće u Europi – smatra američki ministar financija Jacob Lew. EU i SAD imaju puno sličnosti, ali i puno različitosti te se modeli ne mogu jednostavno prepisivati jer su pravila igre nešto drugačija.

– Prije svega EU, preciznije rečeno eurozona, nije jedno kompaktno tijelo i nema zajedničku fiskalnu politiku. Nadalje, tu je i psihološka barijera u Njemačkoj koja je danas glavni pokretač EU. Njemačka je prošla strahovito veliku inflaciju nakon koje je počeo Drugi svjetski rat i Berlin se grozi svake ideje koja vodi povećanju inflacije – kaže ekonomist Ljubo Jurčić. Prema njegovim tvrdnjama, rješenje za krizu bila bi kombinacija dvaju modela. Trebalo bi, kaže, olabaviti fiskalnu politiku i povećati potrošnju, ali uz uvjet da uloženi novac idu ponajprije u razvoj europske industrije, a ne u nabavu robe s trećih tržišta.

>>Pad Berlinskog zida Merkel dočekala uživajući u sauni

>>Putin je najmoćniji čovjek na svijetu, na listi i kalif Islamske države

Komentara 28

IC
iz.croatia@gmail.com
23:33 14.11.2014.

daj nam Boze samo malo Njemacke krize, ne samo nama Hrvatima nego i cijeloj EU.

DO
Dongfeng
23:40 14.11.2014.

SAD je povecao BDP i smanjio nezaposlenost samo na papiru. Kako su povecali BDP? Promijenili su nacin izracuna BDPa. Kako smanjuju nezaposlenost? Ako ljudi ne nadju posao unutar x vremena, brisu se s liste nezaposlenih. Ali 20% obitelji u SADu nema nijednog clana koji je zaposlen. Tu uopce ne ulazim u petrodolar i stampanje novca. Lako je Amerikancima trositi. Da imamo privatni stroj za stampanje u podrumu i mi bi trosili.

BF
brkonja fra brkati
09:04 15.11.2014.

Američka ekonomija je militaristička ekonomija iza koje stoje političke ucjene svih vrsta,a kao krajnja mjera čekaju tomahawk rakete.Da ne govorimo o posljednjoj svjetskoj financijskoj krizi koju su izaizvali psihopati sa Wall Streeta. To je ekonomija u kojoj prevladava model bogaćenjaa bez rada na temelju kriminala,manipulacija,mešetarenja i lopovluka svih vrsta.USA su zapravo korporacija i tako funkcioniraju,Ili kako bi rekao Noam Chomsky,SAD su "nepotrebna država" jer su izgubile funkciju države.To je model koji ne pozna nikakvu regulaciju i u kojem korporacije same pišu zakone u svoju korist i za njih i njihovo poslovanje ne postoji nikakva regulacija.I sad bi psihopati sa Wall Streeta htjeli takvo smeće posaditi i u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije