Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pionirski pothvat

Nobel za kemiju Amerikancima i Nijemcu: Odveli optičku mikroskopiju u nanodimenziju

nobel za kemiju
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
08.10.2014.
u 12:04

Nobelova nagrada za kemiju dodijeljena je dvojici američkih i jednom njemačkom znanstveniku za pionirskih poduhvat kojim je mikorskopija dospjela u nanodimenziju

Dva Amerikanca i jedan njemački znanstvenik nagrađeni su Nobelovom nagradom za kemiju za svoj radu u finom podešavanju optičkih mikroskopa, tako bi se molekularni proces mogao promatrati u realnom vremenu, javlja NYTimes.

Laureati Nobela za kemiju su Eric Betzig s Medicinskog instituta Howard Hughes u Virginiji, Stefan W. Hell s Instituta Max Planckza biofizičku kemiju u Njemačkoj i William E. Moerner sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji.

- Dugo vremena optički mikroskopi bili su ograničeni pretpostavljenim ograničenjima, da se nikada neće postići bolja rezolucija od polovice vala svjetlosti. Uz pomoć fluorescentnih molekula ovogodišnji Nobelovci u kemiji genijalno su zaobišli ograničenja. Njihov pionirski rad odveo je optičku mikroskopiju u nanodimenziju - stoji u obrazloženju nagrade Švedske kraljevske akademije znanosti.

>>Nobelova nagrada za medicinu otišla u ruke bračnom paru Moser i O'Keefu!

>>Nobelova nagrada za fiziku otišla u ruke Asakiju, Amanou i Nakamuri

>>Ovo su dobitnici Nobelove nagrade za kemiju

Komentara 1

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
14:26 08.10.2014.

Poslije skandala sa Teslom,tako zvana nobelova nagrada nema nikakav kredibilitet! A pogotovo, kad jedan Obama je dobitnik nagrade "za mir" onda nobelova nagrada nema nikakvi kredibilitet i nikakvu vrijednost tj.to je veliko g----!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije