Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRDA VRIJEDNOSTI

Prva HNL ima kvalitetu, a ona se vidi po ovom detalju: To je motiv za povratak na tribine

Lokomotiva i Dinamo sastali se u 15. kolu HT Prve lige
Slavko Midzor/PIXSELL
19.11.2021.
u 14:15

– Prava si kvaliteta nogometaša ako si u reprezentaciji. To je bolji pokazatelj od bilo kojeg kluba.

Sad kad je zaključena glavna runda europskih kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru iduće godine, brojke i statistike su u potpunosti “zaokružene” pa kvalifikacije možemo kompletno analizirati iz mnogih različitih gledišta. Budući da se nakon reprezentativne stanke ovog vikenda vraćamo klupskom, a samim time i domaćem ligaškom nogometu, i to u pravom stilu s dva velika derbija (Dinamo – Osijek i Rijeka – Hajduk), definitivno vrijedi baciti pogled na kvalifikacije iz perspektive sve bolje Prve HNL.

Na prvom mjestu je Dinamo

Možda nekada s ovim epitetima i hvalospjevima Prvoj HNL zvučimo kao pokvarene ploče, ali i treba to ponavljati sve dok se interes domaće publike, po gledanosti na televiziji, a pogotovo po posjećenosti na tribinama, barem ne izjednači s tom visokom kvalitetom. Jedan od najboljih pokazatelja kvalitete neke lige (puno bolji pokazatelj od europskih klupskih rezultata koji zbog malog uzorka ne daju vjeran zaključak) je broj reprezentativaca u toj ligi. Prva HNL je u proteklim europskim kvalifikacijskim ciklusima, bili oni za SP ili Euro, imala u prosjeku 15 reprezentativaca po državama Starog kontinenta, a u ovom ciklusu za Svjetsko prvenstvo HNL klubovi su, po sadašnjim sastavima, imali 32 predstavnika.

06.11.2021., stadion Poljud, Split - Hrvatski Telekom Prva liga, 15. kolo, HNK Hajduk - NK Hrvatski dragovoljac. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

– Prava si kvaliteta nogometaša ako si u reprezentaciji. To je bolji pokazatelj od bilo kojeg kluba – rekao je legendarni Roy Keane, bivši nogometaš Manchester Uniteda i irske reprezentacije.

Radi praktičnosti, ali i ažurnosti ovog popisa, na njemu su isključivo igrači koji su članovi HNL klubova u ovom trenutku, a bili su u svojim reprezentativnim kadrovima za neku od kvalifikacijskih utakmica. To znači da je, recimo, na popisu Hajdukov Dario Melnjak, iako je on svoj reprezentativni nastup u ovim kvalifikacijama upisao kao član Caykur Rizespora. Isto tako, na ovom popisu nema imena poput Marija Gavranovića (Konyaspor) i Lirima Kastratija (Legia), iako su neke od kvalifikacijskih utakmica za svoje zemlje upisali kao nogometaši Dinama.

Kad smo već kod nogometaša Dinama, nije iznenađenje da najviše HNL reprezentativaca dolazi iz redova hrvatskog prvaka (8), a u stopu ga prate Hajduk sa sedam te Osijek sa šest reprezentativaca. Možda je i najveće iznenađenje na ovom popisu Gorica koja u svojim redovima ima pet europskih reprezentativaca, čak više i od Rijeke (3). Lokomotiva u svojim redovima ima dva reprezentativca, a po jednog ima Slaven Belupo. Samo tri kluba iz prve HNL nisu u ovom ciklusu iznjedrila reprezentativne igrače u Europi, a to su Šibenik, Istra 1961 i Hrvatski dragovoljac.

19.09.2021., stadion Gradski vrt, Osijek - Hrvatski Telekom Prva liga, 9. kolo, NK Osijek - HNK Gorica. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Što se tiče reprezentacija, očekivano je da je najviše HNL-ovaca zaigralo u hrvatskoj reprezentaciji (10). Zemlje bivše Jugoslavije (BiH, Sj. Makedonija i Slovenija) koristile su više HNL-ovaca od bilo koje druge inozemne zemlje, po pet. Albanija i Mađarska koristile su po dva HNL-ovca, a Bugarska, Kosovo i Moldavija po jednog.

Bišćan vodi 17 HNL igrača

Valja istaknuti i da je puno HNL igrača zasad sudjelovalo i u kvalifikacijama za U-21 Europsko prvenstvo koje su još u tijeku (njih 24), a, naravno, uvjerljivo najviše njih u mladoj vrsti Hrvatske kod Igora Bišćana (17).

Ovi podaci nisu ništa drugo nego samo još jedan dodatan podsjetnik za povratak na domaće tribine ili barem pred TV ekrane kad je u pitanju Prva HNL.

HNL igrači u europskim kvalifikacijama za SP:

Albanija - Doka (Gorica), Cokaj (Lokomotiva)

Bosna i Hercegovina - Jovičić, Sarić (Gorica), Menalo, Gojak (Dinamo), Cipetić (Lokomotiva)

Bugarska - Dimitrov (Hajduk)

HRVATSKA - Livaković, Petković, Oršić, Ivanušec (Dinamo), Livaja, Kalinić, Melnjak (Hajduk), Ivušić, Škorić (Osijek), Lovrić (Gorica)

Kosovo - Daku (Osijek)

Mađarska - Lovrencsics (Hajduk), Kleinheisler (Osijek)

Moldavija - Caimacov (Slaven Belupo)

Sj. Makedonija - Ademi, Ristovski (Dinamo), Velkovski (Rijeka), Atanasov (Hajduk), Stojanovski (Gorica)

Slovenija - Bohar, Jurčević (Osijek), Gnezda Čerin, Vučkić (Rijeka), Mlakar (Hajduk)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije