Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi Mr. Derbi

Dolazi derbi, zovite Oršića! Zabio je 14 golova protiv najjačih u Prvoj HNL

19.11.2021.
u 08:15

U Dinamu je već porušio nekoliko rekorda. S dvadeset pogodaka postao najbolji Dinamov strijelac u europskim natjecanjima, a usput je i jedini Dinamov igrač koji je u europskim nastupa postigao čak dva hat-tricka.

Dolazi derbi, zovite Oršića! Ta mantra svih Dinamovih trenera u posljednje tri godine, Bjelice, Mamića i Krznara, ima uporište u doista impozantnoj statistici krilnoga napadača plavih, a koja se odnosi na učinak u utakmicama s najvećim suparnicima u Hrvatskoj ligi.

Dinamo još od vremena briljantnoga Alžirca Hilala Soudanija nije imao takvoga napadača kojemu bi mogao dodijeliti nadimak Mr. Derbi. Naime, Mislav Oršić je u 34 nastupa protiv Rijeke, Osijeka i Hajduka u Hrvatskoj ligi postigao 14 pogodaka. Najveća mu je mušterija Rijeka, kojoj je isporučio osam komada, dva je zabio Osijeku, Hajduku četiri.

Četvrta sezona u Dinamu

Vratimo se načas spomenutom Soudaniju, koji je u Dinamu proveo pet godina (2013. – 2018.), dok Oršić ovdje igra svoju četvrtu sezonu. Alžirac je u 46 nastupa protiv najvećih suparnika u Hrvatskoj ligi postigao 25 pogodaka: sedam protiv Osijeka, pet protiv Hajduka i čak 13 protiv Rijeke. Nastavi li Mislav Oršić ovim tempom, onda ima dobre izglede dostići i sjajnoga Alžirca.

Uoči derbija Dinama i Osijeka, odnosno sudara Nenada Bjelice sa svojim bivšim klubom, zanimljiv je još jedan podatak o Oršiću. Taj je igrač osobito bio produktivan baš pod Bjeličinim vodstvom postigavši u njegovoj eri čak 33 pogotka u 76 nastupa za plave u svim natjecanjima, a u 73 nastupa pod Mamićem i Krznarom mreže je zatresao 30 puta.

21.10.2021., stadion Weststadion,Bec, Austrija - UEFA Europska liga, skupina H, 3. kolo, Rapid Bec - GNK Dinamo. Bruno Petkovic, Mislav Orsic.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Idemo dalje: Mislav Oršić kao krilni, a ne centralni napadač, koji je u Dinamo došao 2018. godine, u Hrvatskoj ligi postigao je 38 pogodaka u 94 nastupa, a njegov suigrač, nominalno središnji napadač, Bruno Petković 29 pogodaka u 86 nastupa. Oršićev prosjek je 0,4 pogotka po utakmici, a Petkovićev 0,33.

Usput, Bruno Petković za Dinamo je u Prvoj HNL od 29 pogodaka čak 15 postigao iz kaznenih udaraca, a Oršić od 38 s bijele točke – niti jedan. I još nešto: Bruno je protiv najvećih suparnika u Hrvatskoj ligi postigao samo četiri pogotka u 32 nastupa: tri protiv Rijeke, jedan protiv Hajduka, niti jedan protiv Osijeka. Pogađate: sva četiri s bijele točke.

Mislav Oršić u Dinamu je već porušio nekoliko rekorda. Tako je s dvadeset pogodaka postao najbolji Dinamov strijelac u europskim natjecanjima, a usput je i jedini Dinamov igrač koji je u europskim nastupa postigao čak dva hat-tricka; protiv Atalante i protiv Tottenhama.

Nedostižni Cvitanović

Mislav naravno neće dostići najboljega Dinamova strijelca u Prvoj HNL Igora Cvitanovića (117 pogodaka), ali bi uskoro mogao zakoračiti u top 10 Dinamovih topnika. U tom odabranom društvu već je jedan Oršićev suigrač: Duje Čop s 44 pogotka.

Jedini rekord koji Oršić može ostvariti je broj pogodaka u najvećim derbijima s Hajdukom. Tu listu predvodi Eduardo da Silva sa sedam pogodaka, a Oršić je trenutačno na četiri. U ovoj sezoni Dinamo i Hajduk još se nisu sastali, dakle čekaju ih četiri međusobna ogleda.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Komentara 2

IS
istina00
18:15 19.11.2021.

S krznarom na klupi i oršićem koji odigra odličnu tekmu svakih 5 mjeseci, dinamo ne moze dobiti osijek...

FR
freeshooter
17:03 19.11.2021.

Profesor Krki Baltazar i Oršić...dobitna kombinacija...uz Petkova proigravanja...idemo to sutra svakako dobiti...ale, ale dinamo ale...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije