Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
evo što se traži

Posjetili smo zagrebački sajam sličica: Bez 5000 eura ne razmišljajte o ozbiljnijoj kupnji

storyeditor/2023-06-04/PXL_040623_100505386.jpg
05.06.2023.
u 08:00

U Zagrebu je održan peti sajam sakupljača sličica, u organizaciji Udruge Imam-imam-nemam, iz svih krajeva Hrvatske

Udruge sakupljača sličica Hrvatske "Imam-imam-nemam" organizirala je u Zagrebu svoj 5. sajam sličica i memorabilija. Na sajmu su se sakupili kolekcionari i sakupljači iz cijele Hrvatske koji vole ovaj hobi. Bila je organizirana izložba, razmjena i prodaja rijetkih memorabilija te albuma i sličica različitih kolekcija.

Udruga broji 150 članova

– Ovo je peti sajam, četvrti u Zagrebu, prošle godine jedan smo organizirali u Rijeci. Još uvijek su ovi sajmovi lokalnog karaktera. Evo, ovdje se sakupilo 80 posto kolekcionara iz Zagreba. Naravno, cilj je da se još širimo, da na sajam dođu sakupljači iz svih krajeva Hrvatske, a onda jednog dana da bude i regionalni sajam budući da na prostorima bivše Jugoslavije ima jako puno sakupljača sličica – rekao je Krešimir Hasenohrl, tajnik Udruge i sam sakuplja sličica.

Najpoznatiji sajam sličica je naravno u Italiji.

– S tim sajmom ne samo da se ne možemo usporediti, već se ne može usporediti nitko na svijetu. Taj sajam je nešto kao sajam knjiga kod nas. Ako ondje želite nešto ozbiljnije kupovati, morate u džepu imati barem 5000 eura – naglasio je Krešimir.

storyeditor/2023-06-04/PXL_040623_100505386.jpg
1/25

Udruga danas broji oko 150 članova.

– Godišnja članarina je 20 eura. Osobno sam očekivao više, ali zadovoljavajuća je brojka. Naravno, u Hrvatskoj ima jako puno sakupljača, ali većina njih je ona koji se bave sakupljanjem sličica samo kada izađe album za europska ili svjetska nogometna prvenstva. Glavni cilj Udruge je da uskoro dobijemo vlastiti prostor. Mi smo jedina Udruga sakupljača sličica možda u cijeloj Europi koja funkcionira na ovaj način – zaključio je Hasenohrl.

Jedan od rijetkih sakupljača koji nisu jučer bili iz Zagreba bio je Neven Palačić koji živi u Prelogu. Na njegovu štandu primijetili smo neobične kutije za čuvanje albuma s tvrdim koricama.

– Da, to izrađuje jedan Nijemac i svaka takva zaštitna kutija košta oko 35 eura. Počeo ih je izrađivati od 1990. godine. Svaka kutija ima drugačije motive, a ja sam ih evo skupio samo četiri. To se kutije za čuvanje koje nalaze posebno mjesto u mojoj sobi – istaknuo je Palačić.

Među najozbiljnijim kolekcionarima u Hrvatskoj sigurno je Marko Smolec.

Ima jačih sakupljača od mene, jedna je u Osijeku, jedan je u Petrinji, ali recimo da sam među top deset. Ima dosta ozbiljnih sakupljača koji su u sjeni. Mogu reći da sam među top tri sakupljača u Hrvatskoj što se tiče kolekcije sličica i kartica Luke Modrića. Imam puno sličica i kartica hrvatske reprezentacije – kaže Marko.

VEZANI ČLANCI:

Kako je počela ova vaša priča?

– Kao klinac počeo sam skupljati sličice 2004. godine. Od 2016. do danas sakupio sam čudo toga. Stan mi je postao premali pa dio kolekcija čuvam kod roditelja, dio kod ženinih roditelja. Skupljam isključivo sličice nogometa. Sakupljam i paketiće. Jedini u Hrvatskoj ima neotvoreni paketić Svjetskog prvenstva 1970. godine. Kupio sam ga prije nekoliko godina za 2500 kuna, a danas vrijedi najmanje 500 eura. Svi me nagovaraju da otvorim paketić, da vidim koje su sličice unutra, no ne dam se nagovoriti – naglasio je Marko.

Sakupljam potpise na karticama

Zašto baš Modrić?

– Ne znam, odrastao sam uz njega, uz njegove sjajne igre. Imam puno potpisanih kartica naših reprezentativaca. Cilj mi je sakupiti kolekciju potpisanih kartica naših igrača koji su igrali za Hrvatsku od 1996. do 2022. godine. Sad sam negdje na jednoj trećini, od 240 takvih kartica.

Imate i dvije kartice igrača koje nema nitko u svijetu?

– Da, ima na tisuće takvih kartica, različitih igrača, koje su samo napravljene u jednom primjerku. Imama Srnu i Ivanušeca i te kartice nemaju cijenu i ne prodajem ih. Te kartice se uglavnom kupuju na aukcijama ili na E-bayu – zaključio je Smolec.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
08:26 05.06.2023.

Tko se želi mijenjati, Imam dupliće Đajića, Žungula, Mustedanagića, Popivode, Brane Oblaka, Katalinskog, Borote. Tu su još Kajtaz i Tuce ali u lošijem stanju. Ima Enver Marić i Ćiro. Ćiro i Šurjak ljube pehar kupa Maršala Tita, lijepa slika.

Avatar AGRAM
AGRAM
09:24 05.06.2023.

Nikad me nisu zanimale sličice iz sporta, ali zato imam nekoliko popunjenih albuma sa kojima mogu kupiti dobru nekretninu, pa i više od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije