Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Nogomet

Uf, kakva nas skupina čeka. Koga biste vi željeli da izvučemo na ždrijebu?

Šezdeseta obljetnica Europskih prvenstava nagnala je Uefu na širenje domaćinstva po kontinentu, točnije na 12 država, a to širenje unijelo je niz komplikacija kad je riječ o ždrijebu koji je na rasporedu u subotu 30. studenog u Bukureštu
21. studenoga 2019. u 08:24 8 komentara 1666 prikaza

Tek drugi put u posljednjih pet ciklusa Hrvatska neće imati problema sa stresnim doigravanjem uoči velikog natjecanja. Vatreni su prvi put prvoplasirani u skupini kvalifikacija nakon 12 godina i time trebamo biti zadovoljni, no i dalje ostaje žal zbog kikseva protiv Mađarske, Azerbajdžana i Walesa.

Za EP 9,25 mil. € Hrvatska po kladionicama tek deveti favorit Eura!

U te tri utakmice ispustili smo sedam bodova, a da su Dalićevi igrači imali još tri boda više bili bi u prvom šeširu i tako bi izbjegli nogometne velesile na koje će sada sigurno naići.

1 / 5
Hrvatska reprezentacija

Tome je, pak, kumovao i način ždrijebanja specifičan isključivo za predstojeći Euro.

Šezdeseta obljetnica Europskih prvenstava nagnala je Uefu na širenje domaćinstva po kontinentu, točnije na 12 država, a to širenje unijelo je niz komplikacija kad je riječ o ždrijebu.

Normalno je da određene reprezentacije igraju na svojim stadionima ako već imaju domaćinstvo, no taj potez je doveo do situacije da je dobar dio ždrijeba telegrafiran, i to do te mjere da ga mnogi više ne bi ni nazivali ždrijebom.

Skupina B gotovo dovršena

Hrvatska već sad ne može ući u skupine B i C jer su vrste iz našeg šešira, Rusija i Nizozemska, domaćini pa su im automatski dodijeljene te skupine.

Hrvatska nogometna reprezentacija Plavi hrane vatrene Utakmicu sa Slovačkom završilo čak deset dinamovaca

Isto tako, iz prvog šešira vatreni ne mogu dobiti Belgiju koja je već u skupini s Rusijom te Ukrajinu koja je već u skupini s Nizozemskom (zbog ostalih domaćina).

Ne može Hrvatska ni na Dansku iz trećeg šešira jer su oni domaćini u skupini B pa je tako ta skupina (Belgija, Rusija, Danska) gotovo dovršena.

Ostale opcije su za vatrene otvorene. Iz prvog šešira iznimno je teško odrediti koja nam je reprezentacija manje zahtjevan, a koja zahtjevniji protivnik.

Luka Modrić Tomislav Dasović Modriću će sljedeći EP biti sasvim drukčiji – jer će biti posljednji

Možemo izvući Italiju, Španjolsku, Englesku i Njemačku pa se tako izbor najlakšeg/najtežeg suparnika svodi isključivo na individualne izbore, ili, vidjet ćete kasnije, razloge tehničke prirode. Italija, Njemačka i Španjolska doživljavaju “nova proljeća” nacionalnih vrsta nakon katastrofalnih predstava u posljednjem ciklusu.

Talijani nisu ni otišli na SP, Nijemci nisu vidjeli dalje od skupine u Rusiji, a Španjolci su ispali protiv domaćina u osmini finala. Jedino je Engleska reprezentacija koja nije podbacila u recentnoj povijesti, ali oni će nam se sigurno htjeti osvetiti za polufinale Svjetskog prvenstva (svi znamo kako igraju protiv nas kad se žele osvetiti).

Prvaci u trećem šeširu!

Što se tiče gradova u kojima bi Hrvatska mogla igrati na Euru, postoje četiri varijante. Ako budemo izvučeni u skupinu A s Italijom, bit ćemo razvučeni kao žvakaća jer bismo tada igrali dvije utakmice u Bakuu i jednu u Rimu.

Smjena generacije U godinu dana dobili smo sedmoricu i za prvih 11!

U skupini D igrali bismo s Englezima na Wembleyu te dvije utakmice na Hampden parku u Glasgowu. Skupina E sa Španjolskom podrazumijevala bi dvije utakmice vatrenih u Dublinu te jednu u Bilbau, dok bi hrvatskim navijačima najzgodnija bila skupina F u kojoj bi nas čekala Njemačka, a igrali bismo dvije utakmice u Budimpešti te jednu u Münchenu.

Upravo zbog podrške navijača Njemačku ćemo staviti kao najlakšeg protivnika iz prvog šešira, jer po drugim kriterijima uistinu ju je teško izdvojiti.

Hrvatsku u trećem šeširu mogu dočekati Turska, Austrija, Švedska, Češka i branitelj naslova prvaka na Euru te uvjerljivo najjači suparnik iz tog šešira – Portugal.

Mateo Kovačić IVICA OLIĆ: Toliko smo jaki da je kod nas na klupi iako briljira u svom klubu

Poželjno bi bilo dobiti Austriju ili Češku, dok su Turska i Švedska po jačini takoreći “srednji” protivnici iz treće jakosne skupine. U četvrtom šeširu zasad su samo Wales i Finska, a ostale četiri reprezentacije znat ćemo krajem ožujka kad je na rasporedu dodatno doigravanje.

Najjednostavnijima se čine protivnici iz D doigravanja u kojem igraju Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bjelorusija.

Podsjetimo, ždrijeb je na rasporedu u subotu 30. studenog u Bukureštu.

Ovo bi bila idealna skupina: Njemačka, HRVATSKA, Češka, Gruzija/Kosovo/Sj. Makedonija/Bjelorusija

Najteža skupina: Engleska, HRVATSKA, Portugal, Srbija/Škotska/Norveška.

A koga bi vi željeli da Hratska izvuče iz prve i treće jakosne skupine, glasujte u anketi...

Koju biste reprezentaciju željeli da Hrvatska izvuče iz prve jakosne skupine?

 • Engleska 8,44%
 • Njemačka 59,49%
 • Španjolska 5,91%
 • Italija 26,16%

A koja biste reprezentaciju željeli da vatreni izvuku iz treće jakosne skupine?

 • Portugal 5,47%
 • Turska 8,46%
 • Austrija 59,70%
 • Švedska 4,48%
 • Češka 21,89%
Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
 • pidocha:

  A iz četvrte Srbiju.Da ih složimo ka cigo drva.A joj ka se sitin kako je naš Joe složia onon talibana u Beogradu....hihihihihi

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  I ja bi Srbiju....ups...pa jesu se oni uopće kvalificirali ?

 • Avatar Agramer777
  Agramer777:

  Dublin bi bilo izvrsno gostovanje!