Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDAN OD KLJUČNIH BRANIČA

Mladi dinamovac doživio strelovit uspon, ali poručuje: Još nisam svega svjestan, no neću se umisliti

Zagreb: Utakmica GNK Dinamo i NK Osijek u 16. kolu Prve HNL
Goran Stanzl/PIXSELL
24.11.2021.
u 15:58

- Dok sam na terenu, ne osjećam pritisak. Možda malo prije utakmice razmišljam o važnosti. Poput onog posljednjeg susreta s Rapidom. No, kada iziđem na teren, sve emocije nestaju.

One koji prate njegov igrački razvoj nije iznenadilo što se tako lagano i brzo nametnuo u prvoj momčadi Dinama. Nakon povratka s posudbe iz Istre, Josip Šutalo je u samo desetak utakmica postao jedan od ključnih igrača Dinamove obrane. Tako je, primjerice, Sofascore izračunao da je Šutalo trenutačno najbolji stoper Prve HNL. Zaista, taj 190 centimetara visok branič imponira mirnoćom i lakoćom u posljednje vrijeme u Dinamu. Kao da iza sebe ima nekoliko sezona ozbiljnog prvoligaškog nogometa...

Krenulo mu s brkovima

- Istina, sve se brzo dogodilo. Trebam nastaviti raditi i stalno se dokazivati. Nekome to izgleda brzo, no uvijek sam smatrao da je rad jedino mjerilo. Poseban je osjećaj biti u Dinamu, možda nisam ni svjestan da sam u udarnih 11. Ispostavilo se da je posudba u Istru bila ključna za moje igračko samopouzdanje. To mi je najviše nedostajalo. U Istri sam se preporodio. Jako dobro se osjećam i vjerojatno je to ključni razlog vaše teze da sam se nametnuo. Naravno, u Dinamu se odlično osjećam i zbog momčadi koja je ključni razlog mojih igara - kaže Šutalo.

Na zanimljiv način tu svoju mirnoću izvan terena manifestira na terenu. Nije od onih koje previše "pali" medijska pozornost. On je u svom filmu...

- Ma, zanima me samo da što bolje igram. Nema tu posebnih prioriteta.

Najuži krug njegovih prijatelja u šali kaže da mu je sve dobro krenulo kada je pustio brkove. Svaki put se nasmije na nadimak Brko...

A jedan od razloga zašto se savršeno uklopio u momčad Damira Krznara njegov je stil igre u kojem nema onog stoperskog izbijanja lopte nego stalno traži miran pas iz zadnje linije.

- To je stil igre kojemu sam oduvijek težio. Siguran sam u svoju izvedbu i igračku zrelost. To su valjda urođene stvari. Smatram da je jako važno biti priseban i ne paničariti. Jer, najvažnije je da je lopta u našem posjedu. Nadam se da u tome uspijevam. A i mi smo momčad koja stalno traži igru. Čini mi se da je to i nekakav pravi europski trend već dulje vrijeme kada su braniči u pitanju. Svi teže organizaciji igre iz zadnje linije. To je smjer u kojem će nogomet očito ići i u budućnosti.

Njegova tržišna vrijednost, prema Transfermarktu, trenutačno iznosi 750 tisuća eura, no to će se, sasvim sigurno, vrlo brzo promijeniti.

- Važno mi je samo da pomognem svojoj momčadi u ostvarenju ovosezonskih ciljeva. Ne razmišljam previše o nekim drugim ligama. Želim ostati čvrsto na zemlji i ne želim zalutati ni umisliti se. Pa tek sam na početku priče. Nadam se da neću upasti u kakvu zamku.

Neki kažu da bi mu po stilu igre najviše odgovarala španjolska liga.

- Ne pratim fanatično nogomet. No, volim španjolski stil igre. Uvijek rado gledam Barcelonu i Piquea. Nitko ne može biti imun na tu razinu genijalnosti.

Osjeća li pritisak zbog činjenice da je ekspresno uskočio u prvu momčad?

- Dok sam na terenu, ne osjećam pritisak. Možda malo prije utakmice razmišljam o važnosti. Poput onog posljednjeg susreta s Rapidom. No, kada iziđem na teren, sve takve emocije nestaju.

Prije samo nekoliko mjeseci bio je igrač na posudbi, a sada mora potvrditi europsku razinu. Koliko su mu se stvari promijenile?

- Brzo se sve odigralo. Nakon Istre, sada igram europske utakmice. No, stalno sam sanjao tu višu razinu.

Igrači slijede Bišćana

Kako vidi Dinamovu izvedbu ove sezone?

- Sigurno da dosad nismo ostvarili zacrtani plan u HNL-u. No, to će se sigurno promijeniti. Bit će dosta teško jer se liga jako poboljšala. Rano je još govoriti o tome tko će nam biti najozbiljniji kandidat za naslov. U Europi smo u najboljoj poziciji da ostvarimo ono što smo htjeli. Zajedništvo je najveća karakteristika naše momčadi, uz individualnu kvalitetu.

Popularni Brko nema posebne rituale uoči utakmica, najčešće poslije susreta s ocem prokomentira viđeno.

- Prijatelji stalno zovu i čestitaju. Lijep je to osjećaj. Drago mi je kada me zatraže dres...

Šutalo je, također, jedan od ključnih igrača mlade vrste.

- Kvalitetni smo, ozračje je odlično. Izbornik Igor Bišćan također, igrači ga poštuju i slijede. Ima pošten odnos prema svima i normalno je da svi daju maksimum - zaključio je Šutalo.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Mladen_Podnar
Mladen_Podnar
04:18 25.11.2021.

Očito si i ti bio u subotu na Jelačić placu. Tamo se takvi genijalci sakupljaju. (Pogotovo zdravstveni sveznalice).

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
17:26 24.11.2021.

Da je napadac bio bi Gađalo , a boksac Udaralo a da je rezerva bio bi Gundzalo ovako je obrana pa moze biti i Sutalo a i Lomilo bi bilo prikladno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije