Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPASITELJ HAJDUKA?

Govori šest svjetskih jezika, učio je od velikana, a na ovakvu priliku čekao je 26 godina!

06.11.2020.
u 07:00

Primorac je Wengerov brat blizanac po poimanju nogometa. Primorac, baš kao i Wenger, kaže da su tri najvažnije stvari u nogometu tehnika, tehnika i opet tehnika

Nakon što su s Poljuda otišli savjetnik Mario Stanić, a potom i sportski direktor Ivan Kepčija te trener Hari Vukas, predsjednik Lukša Jakobušić na klupu je postavio Boru Primorca, dosadašnjeg voditelja Hajdukove omladinske škole.

Tko je 65-godišnjak koji će pokušati biti “spasitelj” bijelih?

Primorac je proslavljeni bivši igrač Hajduka, ali u nogometnom svijetu poznatiji je po tome što je čak 22 godine bio desna ruka slavnom treneru Arsèneu Wengeru. Prvo jednu sezonu u japanskoj Nagoyi (1995./96.), a potom od 1997. do 2018. u Arsenalu.

Primorac, inače Čitlučanin rođen u Mostaru, došao je u Hajduk iz Veleža 1978., bio je u zlatnoj generaciji koja je ispala porazom od HSV-a u četvrtfinalu Kupa prvaka 1980., a za Hajduk je kao obrambeni igrač odigrao 283 utakmice i zabio 53 gola te 1979. osvojio naslov prvaka bivše države. Primorac je poznat i po tome što je zabio prvi gol u službenoj utakmici u povijesti Poljuda, u 1. kolu Kupa prvaka protiv Trabzonspora 1979. (1:0).

Prokazao Tapiea

Kao igrač otišao je u inozemstvo 1983., tri je godine bio u Lilleu, a četiri u Cannesu, gdje je završio igračku i započeo trenersku karijeru 1990. Zanimljiv je bio Primorčev samostalni klupski trenerski put.

Počeo je i završio u Francuskoj, gdje je radio u Cannesu i Valenciennesu i gdje je prokazao poznatog nogometnoga mešetara Bernarda Tapieja, predsjednika Olympiquea.

Naime, upravo je Boro Primorac otkrio kako je Tapie potkupio trojicu njegovih igrača u utakmici posljednjeg kola francuskoga prvenstva te tako osigurao Marseilleu naslov prvaka. Tapie je osuđen na dvije godine zatvora, a Marseilleu nisu oduzeti naslovi, što je najviše pogodilo tadašnjega trenera drugoplasiranoga Monaca – Arsènea Wengera.

Nakon te afere Primorac više nije mogao dobiti posao u Francuskoj. Stoga je kratko vodio reprezentaciju Gvineje Bisau, a potom ga je 1994. Arsène Wenger uzeo za pomoćnika u japanskoj Nagoyi.

Otad su bili nerazdvojni dvojac, bliski suradnici, ali prije svega dobri, pravi prijatelji. U 22 godine suradnje, Wenger i Primorac osvojili su s Arsenalom tri naslova prvaka Engleske, po šest puta FA kup i Superkup. Jednom su igrali u finalu Lige prvaka...

– Boro je enciklopedija svjetskoga nogometa. Navedite ime bilo kojega igrača na svijetu i Boro će vam reći sve podatke o njemu. Na TV-u vrti samo nogometne utakmice – ispričao je bivši Arsenalov trener vratara Bob Wilson.

K tome, Boro je Wengerov brat blizanac po poimanju nogometa. Primorac, baš kao i Wenger, kaže da su tri najvažnije stvari u nogometu tehnika, tehnika i opet tehnika. Malo čudno za nekadašnjeg centarhalfa od 190 cm, ali opet ne klasičnoga razbijača za svoje gabarite, nego inteligentnoga igrača s izrazitim smislom za igru. Uostalom, Boro je nogometno odrastao u Veležu, bogatom rasadniku nogometnih velemajstora. Sedam godina proveo je u Veležu, u generaciji Duška Bajevića.

Zvali su ga Manda

– Boro je bio veliki nogometaš. Zvali smo ga Manda, po pokojnoj majci, i ne mogu se sjetiti da je Boro za Velež ikada igrao loše – prisjetio se mostarski sportski kroničar, 70-godišnji odvjetnik Josip Muselimović.

Nakon Veleža, pet je godina bio u Hajduku, s kojim je bio prvak Jugoslavije. Primorac je prošao i sve nacionalne selekcije, a za A-vrstu odigrao je 14 utakmica. Zanimljivo, Primorac govori čak šest svjetskih jezika – francuski, engleski, japanski, njemački, španjolski i portugalski. S obzirom na brojne strance u svlačionici, trebat će mu.

A ima i onih koji nakon imenovanja ističu Primorčevu veliku manu, odnosno činjenicu da čak 26 godina nije samostalno vodio momčad... 

Ključne riječi

Komentara 55

ME
medvedgrad
07:21 06.11.2020.

Čudi me da jedan situiran čovjek može prihvatiti voditi klub kojim upravljaju uličari. U Splitu se Torcida pita treba li se cijepiti, a ne kako voditi momčad...

Avatar Cro-Wolf
Cro-Wolf
07:15 06.11.2020.

Nažalost neće ni on puno pomoći hajduku, dok god ih stručna ulica vodi i smjenjuju trenere. Dok god se mješaju i oni pdređu tko i šta, nažalost od hajduka neće biti ništa.

Avatar MK3
MK3
08:50 06.11.2020.

Ne poznam tipa i nadam se jakom Hajduku jer volim Hrvatski Nogomet... Ali ljudi moji koji vodite Hajduk, sad ste iz šešira izvukli Arsena Wengera pa se pitam gdje ste ga do sad skrivali? Želim novom treneru puno uspjeha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije