Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je Fali Ramadani!?

Jedan od najutjecajnijih svjetskih menadžera, držao je gotovo cijelu srpsku reprezentaciju

storyeditor/2021-12-15/PXL_EXP_041021_90020979.jpg
16.12.2021.
u 10:22

Abdilgafar Ramadani Za prijatelje Fali, jedan je od vodećih svjetskih menadžera. Talijanski financijski inspektori istražuju poslovne transakcije njegove agencije LIAN sport group, ali istražuju se i transferi četvorice naših nogometaša

Talijanski mediji ovih dana pišu o nastavku akcije financijskih inspektora koji prate tragove novca od transfera obavljenih posljednjih nekoliko godina. Posebno zanimljiv trenutak za nas je svakako informacija prema kojoj će se posebno istraživati i nekolicina transfera hrvatskih nogometaša.

Balkanski Mino Raiola

Navodno je sumnjiv transfer Ante Rebića iz Eintrachta u Milan, transferi Nikole Kalinića u Veronu i Romu te potpisi Karla Butića za Torino te Lorenca Šimića za SPAL. Posebno će se pratiti tokovi novca obrnutog u Rebićevu transferu, ipak se radilo o 30 milijuna eura.

Zajedničko svim tim transferima je jedno ime – Abdilgafar Ramadani zvani Fali. Za one koji slabije poznaju nogometne relacije, riječ je o jednom od najutjecajnijih nogometnih menadžera u svijetu. Naravno, nije na razini Mina Raiole ili Jorgea Mendesa koji već godinama vedre i oblače u najozbiljnijim nogometnim poslovima. Talijanski financijski inspektori bavit će se s desetak Ramadanijevih transfera. Među ostalima, sumnjivi su im transferi Frederica Chiese u Juventus koji je iznosio čak 50 milijuna eura, prelazak Miralema Pjanića u Barcelonu, produženje ugovora Samira Handanoviča s Interom te Maurizija Sarrija s tadašnjim klubom Napolijem...

Talijanski su financijski inspektori prije dvadesetak dana zapravo i pokrenuli cijelu akciju istraživanja tokova novca jer im je nešto bilo sumnjivo u transferu Miralema Pjanića iz Juventusa u Barcelonu. Prema dosadašnjim informacijama, riječ je bilo o navodnom naštimavanju klupskih bilanci.

Za ovu priču važno je napomenuti da je i Pjanićev transfer u Barcelonu odradila Ramadanijeva agencija. A kako je cjelokupno Juventusovo poslovanje u novijoj povijesti upitno, tako je istraga stigla i do Ramadanija. Kada je riječ o Juventusu, oni su u zadnjih petnaest godina bili u središtu dvaju najvećih nogometnih skandala. Svi se sjećamo Calciopolija. Neki ozbiljni menadžeri koji, naravno, ne žele javno pričati o novoj aferi, kazat će da će talijanski istražitelji teško dokazati posebno teške inkriminacije u spomenutim poslovima jer je jako teško procijeniti vrijednost nekog igrača na tržištu. Odnosno, da su relativni parametri kojima se to zapravo mjeri.

A tko je zapravo Fali Ramadani!? Kao što smo već konstatirali, jedan je od najvećih menadžerskih autoriteta koji se svih ovih godina nikada nije želio medijski eksponirati. Šture informacije o njemu stižu preko rijetkih kanala. Ovaj 52-godišnji Albanac, rođen je u Tetovu, a nakon boravka u Njemačkoj, trenutačno živi na Mallorci, a navodno govori osam jezika. Prvi novac navodno je zaradio u ugostiteljstvu, u mladosti je bio golman u Partizanu... Baš te prve veze u srbijanskom nogometu poslije će mu pomoći da krene u ozbilje poslovne pothvate. S Partizanom je svojedobno odradio neke ozbiljne transfere. Riječ je bila o Nastasiću, Markoviću, Jovetiću, Ljajiću...

Danas je vlasnik agencije LIAN sport group koja zastupa brojne svjetske zvijezde poput Frederica Chiese, Leroya Sanea, Kalidoua Coulibalyja, Luke Jovića, Miralema Pjanića... Tu su i hrvatski nogometaši: Marko Rog, Ante Rebić, Borna Sosa, Ivan Nevistić, Nikola Kalinić, Stipe Perica. Prema Transfermarktu, u njegovoj menadžerskoj agenciji rade i bivši hrvatski nogometaši Marijan Buljat i Tomislav Erceg. Ramadanija u Italiji zovu 'balkanskim Minom Raiolom' što dovoljno govori o njegovu autoritetu u nogometnih krugovima jedne od najjačih svjetskih nogometnih liga. U hrvatskim menadžerskim krugovima svi o njemu govore sa strahopoštovanjem.

Iskorak u Srbiji

Ramadani je svoj definitivan iskorak napravio preko srpskog nogometa. Tamo je u jednom trenutku njegova agencija brinula o gotovo cijeloj njihovoj reprezentaciji. Jedan od prijelomnih poslovnih iskoraka u menadžerskom poslu bio mu je prelazak Jovetića. Srbijanski mediji također su pisali da je za izborničkog mandata Siniše Mihajlovića, od deset debitanata u reprezentaciji pet bilo iz njegove agencije, a osmorice koje je vodio su otprije imali mjesto u ekipi, dakle Ramadani je držao gotovo cijelu srpsku nacionalnu momčad. Bilo je to još prije desetak godina.

Ključne riječi

Komentara 1

FE
ferreyra
10:38 16.12.2021.

A tko je šipac sigurno nije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije