Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NENAD GRAČAN

Bivši izbornik uoči ispita mladih vatrenih: Bišćanu neće biti lako s toliko puno novih igrača

02.09.2021.
u 14:45

Nakon današnje utakmice s Azerbajdžanom, mlada reprezentacija pripremat će se za Finsku. Bišćan će dobiti malo više vremena za treninge jer se utakmica u Finskoj igra u utorak 7. rujna

Hrvatska mlada reprezentacija (do 21 godine) danas u Velikoj Gorici kreće u nove kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Gledajući igrače koje je izbornik Igor Bišćan samo tri dana imao na okupu teško bi nam bilo sastaviti najbolju momčad. Vjerujemo da nije bilo lako ni Bišćanu koji je na tih nekoliko treninga morao dobiti potvrdu onoga što je dosad vidio prateći te igrače u klubovima. I ono dobro, ali i njihove mane.

Jer ti dečki, a ima ih raznih godišta jer je Bišćan pozvao i dosta mlađih od te generacije, dosad nisu puno igrali zajedno. Tek se moraju međusobno upoznati, ali i s Bišćanom kako bi čuli njegove ideje i pokušali ih danas u Velikoj Gorici (19 sati) prezentirati na travnjaku u susretu s Azerbajdžanom.

B. Šutalo: Najiskusniji sam

Na Bišćanovu popisu je 15-ak igrača koji za U21 reprezentaciju nemaju ni jedan nastup, tako da je teško znati što se od tih dečki, osim što su svi iznimno nadareni, može očekivati kad se na travnjaku nađu kao momčad.

Najiskusniji u toj Bišćanovoj novoj reprezentaciji sad je Boško Šutalo koji je 11 puta nastupio za mladu reprezentaciju i jedini je s tog popisa bio i strijelac. Od igrača koji su sad s Bišćanom, igrač rođen u Metkoviću otišao je iz Osijeka u talijansku Atalantu za četiri milijuna eura i sad je na Transfermarktu najvredniji igrač – 3,2 milijuna eura.

Kako je biti najiskusniji u reprezentaciji?

– Mogu reći da je dobro (smijeh). Tu sam najdulje, odigrao sam najviše utakmica i vjerujem da iskustvom mogu pomoći i ovim mlađim dečkima. Novi je ciklus, nove kvalifikacije, s jako puno novih igrača, ali imamo iste ciljeve, idemo u nove pobjede, želimo ponovno otići na Europsko prvenstvo. Momčad se dosta promijenila, ali neće to biti problem, uigrat ćemo se – kaže Boško Šutalo, igrač Atalante koji je odlučio otići na posudbu u Veronu.

– U ovih nekoliko dana koliko sam u Veroni mogu reći da mi je odlično. Važno mi je da igram i nadam se da ću tamo i igrati. U Atalanti je to bilo jako teško očekivati, puno je dobrih igrača i strašno je jaka konkurencija. Očekujem da ću u Veroni igrati puno više i steći veliko iskustvo.

Prvi ispiti su Azerbajdžan i Finska.

– Moram reći da smo mi favoriti te skupine i sigurno ćemo u svakoj utakmici igrati na pobjedu. U ovih nekoliko dana analizirali smo Azerbajdžan i vjerujem u naš dobar start u kvalifikacijama – zaključio je Boško Šutalo, koji je za reprezentaciju igrao kao stoper i bek i na obje je pozicije zadovoljio i pokazao se dobrim, iako mu je prirodna pozicija stoperska, a s obzirom na konstituciju (visok je 188 centimetara) to i ne čudi.

Ova mlada reprezentacija u svakom slučaju nema iskustva, a skupina u kojoj je (Austrija, Norveška, Azerbajdžan, Estonija, Finska) može biti vrlo nezgodna.

– Da, može to biti i nezgodna skupina, prije svega neugodne mogu biti Austrija i Norveška. Možda nemaju toliko kvalitetne igrače kao Hrvatska, ali igraju jako odgovorno i disciplinirano. Nemamo li svoj dan ili ih podcijenimo, mogli bismo imati velikih problema – kaže nam Nenad Gračan koji je šest godina vodio U21 reprezentaciju.

Osim nezgodnih suparnika, Bišćan se sreće i s potpuno novom momčadi, rijetko je kad smjena generacija bila tako velika.

Bit će lakše u drugom terminu

– Dosta je novih igrača i naravno da nije lako sve ih uklopiti. No, i u moje vrijeme znali smo zvati mlađe igrače, nismo robovali godištima, a ti mlađi talentirani bili su dulje u procesu. No, uvijek je početak ciklusa bio problematičan, ta prva okupljanja su nezgodna i zbog toga što je dosta igrača tražilo klubove, u glavama su bili tko zna gdje, neki još i ne igraju. No, već u drugom kvalifikacijskom terminu bit će lakše, sad bi bilo dobro, u ove dvije startne utakmice, osvojiti što više bodova. Već na sljedećem okupljanju bit će izborniku puno lakše, sada će, na ove dvije utakmice, uočiti neke stvari u sastavu, vidjet će na koga i dalje treba računati. Znam da mu je zbog ozljeda otpalo puno igrača, no valjda će biti bolje u sljedećem kvalifikacijskom terminu – zaključio je Gračan.

Nakon današnje utakmice s Azerbajdžanom, mlada reprezentacija pripremat će se za Finsku. Bišćan će dobiti malo više vremena za treninge jer se utakmica u Finskoj igra u utorak 7. rujna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije