Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEŠTO JE ŽUTO U ZRAKU

Veuve Clicquot on the road ... u Zagrebu

Veuve Cliqot
Foto: Laurusdan.hr
1/5
27.05.2015.
u 10:59

Luksuzni mjehurići koje svijet obožava ove godine predstavljaju se u stilu b50-tih, a u Zagrebu će se točiti u okruženju bistroa hotela Esplanade nakon čega turneju nastavaljaju u Rovinju

Zagreb i Hrvatska po prvi puta su se našli na mapi svjetski poznatih metropola na turneji  „Veuve Clicquot on the road“. Omiljeni šampanjac u svom žutom izdanju u Zagreb je stigao u  neodoljivoj retro žutoj prikolici koja će ovog ljeta biti zaštitni zank šampanjske kuće Veuve Clicquot. Inspirirani dizajnom 50-ih godina prošlog stoljeća predstavili su se na terasi kultnog zagrebačkog bistroa, onog u hotelu Esplanade.  Naime, od 26. do 28. svibnja Zagreb postaje djelom globalnog i ekskluzivnog Veuve Clicquot projekta koji ovime promovira umjetnost te kulturu ispijanja šampanjaca u kombinaciji sa 'street food' pripremom hrane.

Prvo Zagreb, a potom Istra ...

Ovaj ekskluzivni događaj prati i poseban kreativni gurmanski koncept za koji se pobrinula Ana Grgić, Chef de cuisine hotela Esplanade koja nije štedjela truda i mašte da gastronomska priča dostojno poprati omiljeni šampanjac. Zagreb i Le Bistro Esplanade bit će domaćini ovog ekskluzivnog događaja do 28. svibnja, a prikolica nastavlja svoju turneju „Veuve Clicquot on the road“ prema Rovinju, gdje će otvoriti svoja vrata i bar u sklopu Red Bull Air Racea 30. i 31. svibnja. 

Legendarni zagrebački Le Bistro Esplanade otvoren je 1986. godine po uzoru na francuski tip malih restorana, prvi takav u Zagrebu. Uravnoteženi jelovnik ovog popularnog lokala povezuje Zagreb i Pariz te ga čini idealnim mjestom za dnevne susrete uz hranu ili piće. Jednostavna elegancija temeljni je koncept ovog lokala, koji svojom ponudom želi oživjeti urbanu europsku tradiciju bistroa, kako bi se gost uvijek osjećao kao kod kuće. Le Bistro je otvoren svaki dan od 9 do 23 sata. 

'Kombinacija povijesti ove slavne šampanjske kuće i Esplanadinog Le Bistroa, zajednička strast za kvalitetom, inovacijama, dizajnom i novim idejama, stvorili su prirodno partnerstvo koje će se vjerujem nastaviti i u budućnosti.', naglasio je Ivica Krizmanić, generalni direktor hotela Esplanade te pritom pozvao sve gurmane da posjete Le Bistro. Ljubitelji 'street food-a' ovih dana mogu uživati u kreativnim delicijama po pristupačnim cijenama.

Neizostavana kreativnost Ane Grgić

 U ponudi se mogu naći slasne pržene kozice na salati od začinskog bilja, maštoviti ravioli s kozjim sirom i umakom od šampanjca, hladni gazpacho od dinje s Veuve Clicquot pjenom, mini burger s cheddar sirom i domaćim  ketchupom od maslina i rajčica, steak sendvič s hrskavim krumpirom i slatki mousse od mascarponea s neodoljivim čokoladnim fudgeom. Za tu prigodu, posjetitelji mogu naručiti rashlađeni šampanjac iz asortimana Veuve Clicquota, kao što je Veuve Clicquot Brut, Veuve Clicquot Rose i Veuve Clicquot La Grande Dame Blanc 2004., i to direktno iz otvorenog bara žute prikolice, koja na svakoj svojoj destinaciji pruža poseban i chic doživljaj svojim posjetiteljima.

Ono što je Coco Chanel u svijetu mode, to je Barbe-Nicole Clicquot u svijetu vrhunskog šampanjca, i to više od tri stoljeća. Sinonim za luksuz i prestiž potpisuje prva dama šampanjerstva Barbe-Nicole Clicquot. Dama koja se usprotivila Napoleonu, nadmudrila konkurenciju, usavršila tehnologiju šampanjca i osvojila svijet pićem koje s pravom simbolizira klasu, luksuz, uživanje ... Barbe-Nicole Ponsardin zaslužna je za slavu žute etikete jednog od najboljih šampanjaca na svijetu – Veuve Clicquota.

Velika dama svijeta šampanjca

Madame Clicquot, napisao je u knjizi o njoj Tilar J. Mazzeo, rođena je 1777. godine u samom srcu Champagne, u gradu Reimsu. Potječe iz obitelji bogatih trgovaca tekstilom, a strast prema vinu i vinogradima dijelila je sa svojim suprugom Francoisom Clicquotom.

No, ne zadugo... U 27. godini ostala je udovica i unatoč uvriježenom stavu da joj je mjesto u kući uz djecu te da bi se vinarstvom trebao baviti prvi muški rođak, udovica Clicquot odlučila je nastaviti ondje gdje je njezin suprug stao. Teško je reći da je madame bila vizionar, no uložila je sve što je imala i znala u šampanjac, tada daleko od popularnog vina i uspjela. Izgradila je šampanjsko carstvo, a o njezinim se mjehurićima glas pronio diljem svijeta. Prevrtanje boca, remuage, – kojim se riješio problem dugotrajnog uklanjanja taloga i gubitka puno vina unatoč kojem je šampanjac i dalje ostajao mutan – upravo je otkrila madame Clicquot.

To joj je donijelo prednost, a tajnu je sačuvala cijelo desetljeće, taman dovoljno da nakon što je Napoleon abdicirao osvoji rusko tržište unatoč blokadi. Kada je ona konačno ukinuta, francuski dragulj među šampanjcima – Veuve Clicquot - već je bio hit u Rusiji, a potražnja za vinskom novotarijom koja škaklja i širi osmijeh nezamisliva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije