Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakove zvjezdice

Restoran Mali Nono: Sa 14 godina u djedovoj je kovačnici satima krčkao gulaš

Restoran Mali Nono
Foto: Srđan Hebar
1/4
17.07.2018.
u 09:15

Vinko je sin i on vodi Mali Nono, a tata Siniša ima veći restoran – Nono, koji je smještan nekoliko koraka od centra Krka

Mali Nono obitelji Tudor konoba je na samom ulazu u grad Krk, na mjestu gdje je nekoć bila – kovačnica. Djedova kovačnica, kovačnica None Tudora...

Kuća stara 700 godina

– Na ovoj volti bio je ulaz u grad Krk. Kuća je stara najmanje 700 godina. Djed Vinko ovdje je popravljao lonce, izrađivao je čak i liniju štednjaka ‘Tudor’. Odrastao sam u ovoj kovačnici – kazuje Siniša Tudor. Je li vam Tudor što u rodu?

Restoran Mali Nono
1/5

– A koji točno? – smije se, pa nastavlja:

– Ima nas Tudora više od 400 u Hrvatskoj. I svi smo podrijetlom s Hvara, a mi Tudori s Krka imamo i obiteljsko stablo, od 1530. godine. Točno, otprilike 18 generacija unatrag, od doba Bizanta, znamo tko su nam bili preci... – kaže Siniša.

Tko je bio prvi Tudor?

– Navodno je jedan Tudor, oficir engleske trgovačke mornarice, na Hvaru ostao zbog ljubavi. Ima i manje romantična priča, a ta je da je taj isti Tudor nešto skrivio na brodu, pa se iskrcao i ostao na Hvaru. No, ona koja je točno – ime smo dobili po svetom Teodoru, pa se otud razvijala prezimena Todorović, Tudorović, Tudor... Mali Nono, simpatičnu konobu, danas vodi – sin Vinko. Postoji i Nono, veći restoran, koji vodi otac.

Dvadeset godina poslije

– Već s 14 godina ja sam kuhao ovdje u konobi. Radio sam Talijanima šurlice koje sam, naravno, ručno valjao, a uz to sam znao i po sedam sati krčkati juneći gulaš. I evo me, 20 godina nakon toga, opet ja uskočim u kuhinju – kazuje Vinko, a otac pak priča o Nonu, restoranu nekoliko koraka dalje od centra:

Imamo jedinu uljaru u Krku, a to je jedina uljara na svijetu koja se nalazi u restoranu. Radimo i ekoocat, jabuke uzgajamo u Slavoniji, a naše su ulje alpinisti nosili i na Kilimandžaro, u Čile... Na ovom se mjestu jede vrlo dobro i za pristupačne cijene. Domaće šurlice s jadranskim kozicama 89 kuna, a gost bi toplo–hladni desert (32 kune) mogao jesti cijelu večer po nekoliko tanjura...

Restoran Mali Nono

Restoran Mali Nono

Ulica od Teatra, Korčula

J. J. Strossmayera 39, Krk

Iznos računa (jedna osoba): 121 kuna

****

Izbor i kvaliteta jela (do maks. 50 bodova): 47

Izbor i kvaliteta pića (do maks. 15 bodova): 13

Posluga i ljubaznost (do maks. 10 bodova): 10

Dojmovi i prostor (do maks. 20 bodova): 16

Ukupnost ponude (do maks. 5 bodova): 4

Ukupno: 90

3 zvjezdice: 80-87 bodova

4 zvjezdice: 88-94 bodova

Velika zvjezdica: više od 95 bodova     

Top 5 za kupanje

1. Vela Pržina – Lumbarda

2. Otočić Proizd

3. Bilin žal – Lumbarda

4. Pupnatska luka

5. Vaja-Račišće

Jeste li znali

Grad Krk ima treće najduže zidine nakon – Stona i Dubrovnika. Grad je, nakon Maloga Lošinja, najveće otočko mjesto na cijelom Jadranu, a zgodan je podatak i kako je Cres upravo od Krka preuzeo titulu našeg najvećeg otoka prestigavši ga po posljednjim mjerenjima tek za nekoliko metara četvornih. Zanimljivo je i jezero koje nosi ime – Jezero. Nedaleko je od Njivica, a tamo je i ornitološki rezervat.

Info

Cijene u Krku nisu puno drugačije od onih na kontinentu     

Parkiranje: 7 kn/h

Pivo 0,5 l: 20 kn

Kava espresso: 10 kn

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije