Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kutija stoji 370 kuna

Pacijenti užasnuti! Lijek za rak Xeloda sada se plaća

08.03.2018.
u 21:38

Mučnu situaciju sada doživljavaju brojni pacijenti oboljeli od raka koji uzimaju taj lijek radi sprečavanja rasta stanica karcinoma.

Lijek koji se propisuje u liječenju raka dojke, želuca, rektuma i debelog crijeva, citostatik naziva Xeloda, od ožujka se pacijentima naplaćuje! Pacijenticu koja se godinama bori i živi s metastatskim rakom dojke ovakva je vijest dočekala na pultu ljekarne gdje joj je za veće pakiranje ovog lijeka koji je do ožujka podizala bez nadoplate, ispostavljen račun od 370 kuna.

Mučnu situaciju sada doživljavaju brojni pacijenti oboljeli od raka koji uzimaju taj lijek radi sprečavanja rasta stanica karcinoma. Iz HZZO-a, koji je odluku donio, poručuju da je pacijentima dostupan istovjetan lijek od osam različitih proizvođača, primjerice kapecitabin, na osnovnoj listi, dakle besplatno. Dodaju i da pacijenti mogu uz savjetovanje sa svojim liječnikom provjeriti može li im se propisati list s osnovne liste bez nadoplate. No te preporuke ne znače mnogo oboljelima od raka kojima spomenuti lijek funkcionira, ne izaziva im nuspojave i koji im je, uostalom, propisao njihov liječnik.

– Ako godinama piješ neki lijek i čini ti dobro, tko bi se usudio uzeti neki drugi? I to bez konzultacije sa svojim onkologom. Ja se sigurno ne bih usudila, a lijek mi treba odmah. Zar da si pacijenti oboljeli od raka sami mijenjaju terapiju?! Razmislite što će učiniti umirovljenik na ovom lijeku, kako će on s mirovinom od 1500 kuna dati 370 za lijek, a mora ga piti. I tko će mu jamčiti da će mu od zamjenskog lijeka biti jednako dobro kao od ovog na koji se naučio? Ne može nikoga zdravstveni sustav ovako dovesti pred gotov čin, razumijem da je to ušteda za proračun, ali je način nedopustiv – objašnjava Ivana Kalogjera (na fotografiji), osnivačica udruge za žene oboljele od raka dojke Nismo same, s kojom kontaktiraju oboljele žene na terapiji ovim lijekom i s pitanjima što da sada učine, kada će doći do svog onkologa, u strahu hoće li jednako djelovati.

Da je bilo nužno obavijestiti pacijente, ali i onkologe, smatra i prof. dr. sc. Mirando Mrsić navodeći da bi onkolozi tada informirali svoje pacijente i uputili ih.

– Što se tiče samog djelovanja i mehanizma djelovanja, oni bi trebali biti jednaki, to je citostatik koji se uzima na usta i metabolizira kroz jetru. Uzima se dok god ima učinak i obično se daje u fazi bolesti koja je uznapredovala i metastatska te služi da kontrolira širenje bolesti tako da se on dugo uzima, pogotovo ako drži bolest pod kontrolom – kaže Mrsić.

Ključne riječi

Komentara 46

Avatar quousque tandem
quousque tandem
22:39 08.03.2018.

Potpuno bezrazložno dizanje panike. Xalvobin, Xeloda, Kapetral, Ecansya, Xelcip - potpuno svejedno, to su sve samo imena pod kojima različiti proizvođači proizvode isti lijek, svaka tableta, bez obzira što piše na kutiji, sadržava jednaku količinu lijeka kapecitabina. Jedina prava razlika je u cijeni, original uvijek košta daleko skuplje jer se plaća "marka" - npr. u ovom slučaju kutija originalnog lijeka košta preko 1,000 kn, a svi ostali oko 150 kn. Drugo, shema "besplatni generik - nadoplata za original" postoji i funkcionira za skoro sve lijekove od kad znam za sebe. I treće, kao odgovor na pitanje tko će garantirati da je zamjenski lijek jednako dobar - garantira farmaceutska firma koja ga proizvodi i koja je morala provesti upravo takvo istraživanje i dokazati da je njihov lijek u najmanju ruku jednako učinkovit kao i original.

AE
aesentia
23:33 08.03.2018.

Stvarno bi bilo vrijeme da novinari kazneno odgovaraju za ovakve tekstove. I "besplatni" lijek s prve liste djeluje isto kao i ovaj, u istoj dozi i nitko ništa ne uzima. Ako netko želi plaćati marku, onda neka je nadoplati, društvo nije dužno plaćati brandove, nego učinkoviti lijek, što generika jest.

JM
ja-ma
06:03 09.03.2018.

Čemu frka?Sastav je ISTI,jedino ime i proizvođač su drugačiji.Tako je bilo.kada je hrvatski Normabel zamijenio Apaurin.Svi šizili,a sastav diazepam u oba i sad se više nitko Apaurina ni ne sjeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije