Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Još jedno istraživanje potvrdilo: Ova hrana povećava rizik za obolijevanje od raka!

Stručnjaci su ponovili kako je važno čitati koje sastojke sadrži određena hrana, pogotovo kada je u pitanju količina soli, šećera i masti
15. veljače 2018. u 08:23 1 komentara 13661 prikaza
prerađena hrana
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Prerađena hrana značajno povećava rizik za obolijevanje od raka, upozorili su znanstvenici čije je istraživanje objavljeno u Britanskom medicinskom časopisu.

slatka pića Opasni zaslađivač Evo što će se dogoditi za samo 8 dana ako izbacite šećer koji se nalazi u većini hrane i pića

Takva hrana prepuna je konzervansa i drugih aditiva, a sve većim konzumiranjem, povećava se i šansa za razvijanje tumora.

Zbog procesuirane hrane žene u srednjim godinama sve češće obolijevaju od raka dojke, upozorava se u istraživanju.

Stručnjaci vjeruju kako je problem masnoćama, šećerima i soli koja se nalazi u prerađenoj hrani u količinama koje su izrazito velike.

Najveći problem predstavljaju namirnice poput gaziranih pića, čokolade, slatkiša, kruha iz masovne proizvodnje, margarina, keksića, prerađenih žitarica, energetskih pločica i pića, gotovih jela s gotovim umacima, pilećih medaljona, prerađenog mesa poput kobasica, juhe iz vrećice i sl.

Stručnjaci stoga upozoravaju kako bi obitelji trebale bolje čitati što sadrži hrana kada je kupuju, pogotovo dijelove koji se odnose na količinu masti, soli ili pak šećera.

Istraživanje je provedeno na 105.000 osoba koje su vodile dnevnike o hrani koju su jeli. Čak 32 posto osoba jeli su hranu koja je bila isključivo prerađena zbog čega su im se šanse da će oboljeti od raka u idućih pet godina povećale za 23 posto za razliku od onih koji su bili na dnu popisa konzumiranja prerađenih namirnica.

Ženama se pak za 38 posto povećava šansa da će oboljeti od raka dojke u menopauzi, dok je taj rizik za mlađe žene 27 posto.

Prerađena hrana povećava i rizik za razvijanje raka debelog crijeva pa ljudi koji je konzumiraju svakodnevno imaju 23 posto veće šanse da će oboljeti od njega.

Pogledajte i galeriju: Ovo su čajevi koje (ne) biste trebali piti. Razlog je sasvim opravdan…

prerađena hrana
1 / 6
Crni čaj svakako biste trebali piti, osim što je jako ukusan, sadrži i mnogo nutritivnih sastojaka koji pomažu u mršavljenju, sprječavanju nastanka raka, dijabetesa.
dijabetes Oprezno s ovim! Četiri vrste hrane koju rijetko povezujemo s dijabetesom, a trebali bi sol Pripazite na prehranu Svi znamo da je previše soli loše za tijelo, no evo što ona radi mozgu Sol Opasan začin Znanstvenici upozoravaju: Novo istraživanje o preslanoj hrani donosi zaključke koji uznemiravaju
VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”