Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sada znate

Odličan razlog zašto biste uvijek trebali zaspati u mraku

san, spavanje, maska za spavanje (1)
Foto: Thinkstock
1/4
13.05.2019.
u 07:00

Nekvalitetan noćni san može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti, moždanog udara i pretilosti.

Često zaspete pred TV ekranom ili uz prigušeno svjetlo?

Ako je to vaša redovna navika, trebali biste prestati što prije, upozoravaju stručnjaci jer to može naštetiti vašem zdravlju.

Trebali bismo zaspati u zatamnjenoj prostoriji, poručuju stručnjaci. Ako ležite u mraku vaš će organizam dobiti signal da je vrijeme za odmor. Dok ste izloženi svjetlu, vaše tijelo je "zbunjeno" jer prati cirkadijski ritam. Ako zaspete uz određenu svjetlost, veća je vjerojanost da ćete se buditi tijekom noći i nećete imati kvalitetan noćno san koji nam je itekako potreban za cjelokupno zdravlje.

Osim toga, nedavno istraživanje provedeno na Sveučilištu Northwestern, pokazalo je da spavanje u nezamračenoj prostoriji, može pogodovati i razvoju dijabetesa.

Dvadeset zdravih sudionika istraživanja  u dobi od 18 do 40 godina, prvu su noć istraživanja spavali u potpuno zamračenoj prostoriji. 

Iduću noć, deset sudionika istraživanja spavalo je u prostoriji s više svjetla.

Stručnjaci su pratili vitalne znakove dobrovoljaca, glukozu u krvi i razinu melatonina, hormona koji kontrolira vaš unutarnji sat budnosti i pospanosti.

Pokazalo se da spavanje u osvjetljenoj prostoriji povećava razinu otpornosti na inzulin, što može dovesti do razvoja dijabetesa. 

Nekvalitetan noćni san može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti, moždanog udara i pretilosti. Iako je riječ o preliminarnom istraživanju, rezultati su i više nego dovoljni da se da zaključiti ako spavanje uz svjetlo zaista nije dobra navika. 

Pogledajte i video Kardiolog upozorava na tihe simptome infarkta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije