Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odite u krevet!

Noćna ste ptica? Psihijatri upozoravaju da možete patiti od ovog poremećaja

nedostatak sna
Foto: Thinkstock
18.05.2018.
u 12:18

Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu u Glasgowu pokazalo je kako unutarnji sat može utjecati i na promjene raspoloženja

Još jedno istraživanje upozorava zbog čega pod hitno trebate prestati biti noćna ptica te gledati televiziju do dva ujutro. Ili što već radite u vrijeme kada bi trebali spavati.

Svaki biološki proces, od spavanja do jela, kontrolira cirkadijski ritam, odnosno unutarnji sat. Taj ritam regulira okruženje oko nas tako da kada je sunčano, naše tijelo želi biti budno, kada je mrak, ritam nam govori da je vrijeme za krevet.

Nepravilan cirkadijski ritam zbunjuje tijelo pa osobe koje ga ne slijede često pate od problema s težinom ili dijabetesa. No, istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu u Glasgowu pokazalo je kako unutarnji sat može utjecati i na promjene raspoloženja.

Istraživanje je provedeno nad više od 90 tisuća osoba u dobi od 37 do 73 godine te je otkriveno kako su osobe koje su bile aktivnije noću nego tijekom dana, imaju poremećeni cirkadijski ritam. Takve osobe imaju od 6 do 10 posto veće šanse za poremećaje promjene raspoloženja, poput depresije ili bipolarnog poremećaja, piše Men's Health.

Važno je napomenuti kako istraživači ističu da ostajanje budim tijekom noći ne uzrokuje depresiju nego je povezno s njom.

– Istraživanje nam govori koliko je važan naš biološki sat pogotovo za poremećaje raspoloženja i tome bi trebali dati veću pažnju – rekao je psihijatar Daniel Smith, jedan od autora istraživanja.

Pogledajte i galeriju: Tuširate se ujutro ili navečer? Saznajte što je ispravnije i bolje za vaše tijelo

nedostatak sna
1/8
Ključne riječi

Komentara 3

DE
deda1234
13:13 18.05.2018.

A o nocnom radu da ne pricamo

NE
Nepoželjna
23:17 18.05.2018.

Noćna sam ptičica od kad znam za sebe i ne vidim baš da imam takvih problema.

AU
austrougarskigeneral
18:05 18.05.2018.

ma nisam nikad bio noćna ptica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije