Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poraz u ogledalu

Debeli smo! Više od polovine odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu

debljina
Foto: Shutterstock
1/2
24.07.2014.
u 16:09

GfK istraživanje iz ožujka ove godine pokazuje da je tijekom jeseni i zime ukupno 24% građana aktivno radilo na smanjenju tjelesne težine

Više od pola (56%) odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu ili je pretilo!

Prekomjerna težina raširen je problem u Hrvatskoj, a najveći je rast težine zabilježen među mladima. U pokušaju da se riješe suvišnih kilograma, građani su se tijekom godine najčešće okretali vježbanju ili dijeti, a relativno rijetko lijekovima i preparatima.

Često se može čuti da pretilost poprima razmjere globalne epidemije. Prema podacima iz OECD-a svaki drugi stanovnik Europske Unije ima prekomjernu težinu ili je pretio. U mnogim se europskim zemljama udio pretilih u posljednjih 20 godina udvostručio.

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

GfK je u dva navrata – 2010. i ponovno 2014. godine na reprezentativnom uzorku odraslih građana Hrvatske prikupio podatke o tjelesnoj težini i visini. Iz tih je podataka izračunat BMI (Body Mass Index1) kao okvirni pokazatelj uhranjenosti.

Sudeći po rezultatima, više od polovine (56%) odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu ili je pretila. U tom pogledu ne zaostajemo za Europom. Ni trendovi nisu ohrabrujući. Naime, u posljednje je četiri godine broj odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom nešto porastao.

Udio kategorija uhranjenosti među odraslim stanovništvom u Hrvatskoj prema indeksu tjelesne mase

Foto: GFK

Izvor: GfK istraživanje ''Prehrambene navike'' iz veljače 2014. i ožujka 2010., nacionalno reprezentativni uzorak 15+, 1000 ispitanika ) 1 BMI = težina u kilogramima podijeljena s kvadratom visine u metrima. Osobe čiji je BMI od 20 do 25 normalne su težine, one s indeksom 25 do 30 imaju prekomjernu težinu, a one čiji je indeks iznad 30 smatraju se pretilima.

Prosječni BMI 2010. godine bio je na gornjoj granici normalne težine (25), dok je u 2014. godini zašao u područje prekomjerne težine (26). Najveći porast indeksa primijećen je u skupinama mladih ljudi (15 do 35 godina).

Koliko hrvatskih građana nešto poduzima po pitanju viška kilograma?

GfK istraživanje iz ožujka ove godine pokazuje da je tijekom jeseni i zime ukupno 24% građana aktivno radilo na smanjenju tjelesne težine. Dakle, na smanjenju težine radio je tek svaki četvrti građanin, iako svaki drugi ima prekomjernu težinu.

Regija Zagreb i okolica iznad su hrvatskog prosjeka. Naime, u Zagrebu je svaki treći građanin nešto poduzimao u vezi sa smanjenjem težine.

Građani koji se žele osloboditi suvišnih kilograma u pravilu se okreću vježbanju ili/i dijeti. Samostalno vježbanje kod kuće ili u prirodi češći je izbor od odlaska na fitness, u teretane i slično. Manji se broj odlučuje za lijekove, preparate ili prehrambene proizvode za smanjenje težine.

Građane je u akciju najčešće pokretala želja za ljepšim izgledom i boljim zdravljem (75% od onih koji su nešto poduzeli da smanje težinu), ali nerijetko i poteškoće koje im je u svakodnevnim aktivnostima (23%) ili u obavljanju posla (9%) prouzročila prekomjerna težina.

>>Znate li koliko je malo potrebno da biste se u godini dana udebljali 9 kilograma?

>>TOP 10 pravila prehrane za trajno oslobađanje masnoga tkiva i put do zdravlja i zadovoljstva

Komentara 13

DR
dragica949
21:56 24.07.2014.

Pretilost nije stvar neimaštine,već neznanja,nebrige o obitelji i smom sebi i prije svega lijenosti.Zdrava prehrana zahtjeva više truda nego novaca, ali to podrazumjeva i svakodnevno kuhanje ,spravljanje obroka,nabavu namirnica,slaganje dnevnog jelovnika.

TH
than
19:51 24.07.2014.

Vjerojatno od kvalitetne prehrane. Kruh i voda da zavara zeludac i tako... Idealno za navlacenje masu bolesti i samo debljanje. Mozda jedan, eventualno dva kuhana obroka tjedno, pa tko ima jaci organizam, duze ce pozivjeti.

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
19:46 24.07.2014.

Stvarno?! To je "vijest" za naslovnicu? Što, jučer nismo bili debeli, odjednom se ujutro probudila polovica stanovništva sa viškom kilograma i izazvala opću konsternaciju? Što ćemo sutra doznat u "vijestima"? Da je prosječni hrvat bijelac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije