Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo 3 sastojka

Danas je Svjetski dan marcipana, a vrlo jednostavno možete ga pripremiti u svoja četiri zida

Pixabay
12.01.2022.
u 07:00

Možda se čini kao neka komplicirana slastica, ali marcipan je zapravo vrlo jednostavan za napraviti.

Vrlo lagana slastica čiji je glavni sastojak badem - koji i daje taj karakterističan, pomalo gorki okus - omiljena je u slastičarskom svijetu jer se može oblikovati u gotovo sve. Također se jako jednostavno priprema, iako mnogi misle suprotno, i možete ga napraviti kod kuće - što bi bilo odlično danas jer slavi svoj dan!

Ipak, jedna stvar oko marcipana nikada nije do kraja otkrivena - a to je podrijetlo. Neki tvrde da je nastao u Perziji, te da je od tamo putovao različitim trgovačkim putovima da bi postao glavni sastojak europske kuhinje - gdje su ga, pak, donijeli Turci.

S vremenom je postao i specijalitet Njemačke, a osobito je grad Lubeck ponosan na svoju povijest i tradiciju proizvodnje marcipana jer kvalitetu i sadržaj badema uzimaju vrlo ozbiljno.

Okušajte se i vi u pripremi, a dalje u tekstu saznajte što vam je sve potrebno.

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

Sastojci:
150 g badema
150 g šećera
1 bjelanjak
Po želji jedna čajna žličica ekstrakta vanilije ili limunovog soka

Priprema:
Uglavnom se marcipan radi s jednakim omjerom šećera i badema, ali ako mislite da bi vam takva kombinacija bila preslatka i želite da se jače osjete bademi, stavite manje šećera (omjer 1:2).  

Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi, ogulite i dobro posušite. Zatim ih sameljite u blenderu i ponavljajte taj postupak sve dok ne dobijete sitno mljevene bademe. 

Stavite ih u posudu i začinite ekstraktom od vanilije ili limunovim sokom i sve dobro promiješajte. 

Dodajte bjelanjke i stalno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu nalik plastelinu.

Ako ne želite svu smjesu koristiti odmah, pohranite je u hladnjaku nakon što ste je omotali plastičnom folijom i stavili u vakuumiranu vrećicu. U hladnjaku je tako možete čuvati i do tri mjeseca. Zagrijte marcipan na sobnu temperaturu prije upotrebe. 

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?

1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije