Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Danas je Svjetski dan marcipana, a vrlo jednostavno možete ga pripremiti u svoja četiri zida

Možda se čini kao neka komplicirana slastica, ali marcipan je zapravo vrlo jednostavan za napraviti.
12. siječnja 2022. u 07:00 0 komentara 4464 prikaza
Foto: Pixabay

Vrlo lagana slastica čiji je glavni sastojak badem - koji i daje taj karakterističan, pomalo gorki okus - omiljena je u slastičarskom svijetu jer se može oblikovati u gotovo sve. Također se jako jednostavno priprema, iako mnogi misle suprotno, i možete ga napraviti kod kuće - što bi bilo odlično danas jer slavi svoj dan!

Ipak, jedna stvar oko marcipana nikada nije do kraja otkrivena - a to je podrijetlo. Neki tvrde da je nastao u Perziji, te da je od tamo putovao različitim trgovačkim putovima da bi postao glavni sastojak europske kuhinje - gdje su ga, pak, donijeli Turci.

S vremenom je postao i specijalitet Njemačke, a osobito je grad Lubeck ponosan na svoju povijest i tradiciju proizvodnje marcipana jer kvalitetu i sadržaj badema uzimaju vrlo ozbiljno.

Okušajte se i vi u pripremi, a dalje u tekstu saznajte što vam je sve potrebno.

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

Sastojci:
150 g badema
150 g šećera
1 bjelanjak
Po želji jedna čajna žličica ekstrakta vanilije ili limunovog soka

Priprema:
Uglavnom se marcipan radi s jednakim omjerom šećera i badema, ali ako mislite da bi vam takva kombinacija bila preslatka i želite da se jače osjete bademi, stavite manje šećera (omjer 1:2).  

Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi, ogulite i dobro posušite. Zatim ih sameljite u blenderu i ponavljajte taj postupak sve dok ne dobijete sitno mljevene bademe. 

Stavite ih u posudu i začinite ekstraktom od vanilije ili limunovim sokom i sve dobro promiješajte. 

Dodajte bjelanjke i stalno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu nalik plastelinu.

Ako ne želite svu smjesu koristiti odmah, pohranite je u hladnjaku nakon što ste je omotali plastičnom folijom i stavili u vakuumiranu vrećicu. U hladnjaku je tako možete čuvati i do tri mjeseca. Zagrijte marcipan na sobnu temperaturu prije upotrebe. 

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?

1 / 6
Kako napraviti savršene palačinke? Ako vam je ikada palo na pamet guglati ovo pitanje, vidjeli ste da niste jedini.
mozgalica Rekord je 25 sekundi: Možete li brže pronaći pingvina koji drži šalicu vruće čokolade? VitaSolaris D3 PROMO Godišnja zaliha vitamina D besplatno? Pogledajmo o čemu se radi u najnovijoj kampanji Natural Pharmaceuticalsa Neugodno Bila je na spoju kod njega doma, zaspala je, a onda ju je probudio jedan zvuk: ‘Radije bih da nisam išla!’
tužne priče glumaca
Imali su slavu i novac, a zbog loših odluka završili su na prosjačkom štapu, neki i ispred pučke kuhinje
američki nosač zrakoplova USS Carl Vinson
OZLIJEĐENO SEDAM OSOBA
Drama u Južnom kineskom moru: Američki F-35 srušio se na nosač aviona, pilot se katapultirao
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.