Naslovnica Auti Kvaliteta goriva

Reciklirajte otpadno jestivo ulje

U Hrvatskoj kućanstva godišnje stvore oko 9 milijuna litara otpadnog jestivog ulja
29. studenoga 2018. u 08:00 0 komentara 77 prikaza
Zelena usluga INE
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ina je prošle godine kupcima ponudila novu "zelenu“ uslugu – prikupljanje otpadnog jestivog ulja. Pilot-projekt pokrenut je na 30 odabranih maloprodajnih mjesta u središnjoj Hrvatskoj, u suradnji s Agroproteinkom, partnerom na projektu. U prvih godinu dana građani su na Ininim postajama predali više od tri tone otpadnog jestivog ulja.

Prve su to količine takvoga ulja u Hrvatskoj koje su prikupila kućanstva te će ono, umjesto u odvodu i okolišu, završiti u recikliranju. Kućanstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu prikupljati otpadno jestivo ulje, no njegovim se recikliranjem pridonosi očuvanju okoliša. Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji biogoriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode te ugroziti životinjski svijet.

U Hrvatskoj kućanstva godišnje stvore oko 9 milijuna litara otpadnog jestivog ulja, više od dvije litre po stanovniku, a njegovo recikliranje postaje lakše nego ikada. Više nije potrebno tražiti dvorišta za reciklažu, već je to moguće učiniti kada dođete točiti gorivo.

 

 

Vodič za kupovinu gadgeta
BLAGDANI
Vodič za kupovinu gadgeta: Što kupiti vašim omiljenim tehnoljupcima?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.