Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šetnja Zagrebom

Opatovina je ulica u Zagrebu s najneobičnijim kućnim brojem

07.01.2022.
u 09:00

Putovanje Opatovinom kreće od drvenih stuba, kraj kojih prodavači prodaju sve moguće vrste cvijeća, a nastavljaju se uz trgovine s autohtonim zagrebačkim proizvodima i odjećom.

Ondje nema čega nema. Od kafića s temom fantastike do kafića i restorana te štandova s domaćim proizvodima. Smještena samo nekoliko desetaka metara od najbogatije i najživlje gradske tržnice, Dolca, Opatovina je ulica koja odiše raznolikošću i životom. Do nje je jednostavno doći:  stepenicama iznad Dolca ili Skalinskom, a doći ćete na trg Petrice Kerempuha. A možete se i popeti po Ulici Kaptol i skrenuti lijevo, i stići ćete pred jedinstvenu adresu Opatovina 49 3/4, gdje se skriva Veliki Tolk. 

Putovanje Opatovinom kreće od drvenih stuba, kraj kojih prodavači prodaju sve moguće vrste cvijeća, a nastavljaju se uz trgovine s autohtonim zagrebačkim proizvodima i odjećom. Na samom kraju ulice poznati je Tolkien's House, neizostavno mjesto ljubitelja legendarnog pisca fantastike i žanra općenito, a samo na nekoliko koraka od njegove terase nalazi se i Crkva svetog Franje Asiškog, zdanje iz 13. stoljeća u koje Zagrepčani, ali i turisti, rado odlaze na molitvu i odmak od vreve grada. 

Park Opatovina, jedan od dragulja Gornjeg Grada. Smješten nedaleko Tržnice dolac, kao i nedaleko legendarnih stuba biskupa Duha, prekrasan je to zeleni komad grada koji također priča svoju priču. Tu je Prišlinova kula, nekadašnja sjeverozapadna obrambena kula Kaptola, sagrađena je početkom 16 stoljeća,  dodatno pregrađena u 17. i 18. stoljeću. Oko 1720. pretvorena je u gospodarski objekt, u vrtu kurije na Kaptolu 15. Zaštićena je kao nepokretno kulturno dobro Grada Zagreba. 

Ova kula je jedina koja danas stoji „slobodno“ i do nje se mogu vidjeti ostaci kaptolskog zida, a nalazi se na sjeverozapadnom uglu parka Opatovina. Niska je, ima prizemlje i prvi kat te potkrovlje. Graditelj je nepoznat, ali poznavatelji zaključjuju da se u gradnji vidi da je bio renesansno osviješten. Kula je bila sastavni dio kurije na adresi Kaptol 15, tj. nalazila se u njenom vrtu. Kako je kula bila dosta udaljena od kurije mnogi stanovnici se o njoj nisu pretjerano brinuli – najvažniji stanovnik na ovoj adresi bio je kanonik Baltazar Adam Krčelić, koji je umro 1778. godine, a njegov nasljednik se nakon toga žalio da kula nije održavana. Nakon završetka Drugoga svjetskog rata vrtovi uz zapadni zid su pretvoreni u javni prostor i uređeni kao park.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije