Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
park pravednika među narodima

Park koji čuva sječanje na holokaust, ustaške zločine, ali i na one koj su riskirali svoj život da spase tuđi

05.01.2022.
u 11:21

Park na križanju Selske i zagorske od 2011. se zove Park pravednika među narodima. U njemu je i Spomenik palim borcima Ciglenice kao i Zdenac mladosti, radovi splitskog kipara Tomislava Ostoje

Park Ciglenica se nalazi uz Zagorsku ulicu neposredno prije raskršća sa Selskom cestom. Park je uređen u 50-im godinama i opremljen je dječjim igralištem (obnovljeno 2006.).

Pored igrališta je i brončano 9-metarsko spomen obilježje palim borcima CIglenice autora Tomislava Ostoje postavljeno 1972. uz popis aktivista radničkog kulturnog društva Ciglenica koje je djelovalo u tom dijelu Trešnjevke.

Omladina društva Ciglenica nastavila je iskazivati nepovjerenje vlastima i nezadovoljstvo stanjem u državi i to svakodnevnim demonstracijama, posebice nakon što je 1939. godine mlađima od 24 godine zabranjeno pravo glasa. Nakon što je 25. ožujka 1941. proglašen pakt Kraljevine Jugoslavije s nacističkom Njemačkom, 28. i 29. ožujka omladina Ciglenice organizirala je demonstracije po cijeloj Trešnjevci. U racijama koje su uslijedile građani nisu prijavili ili odali nijednog prosvjednika.

Nastavili su djelovati u skoro svim akcijama Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Međutim, s početkom ustaškog terora, ustaše su organizirali masovno hapšenje i u kratkom razdoblju skoro svi omladinci Ciglenice uhapšeni su, odvedeni u logore ili ubijeni.

Spomenik palim borcima Ciglenice, djelo akademskog kipara Tomislava Ostoje, postavljen je 1972. godine u parku Ciglenica uz dječje igralište, sastojeći se od kompozicije reljefa i spomen-ploče s imenima 60 palih boraca. Prema pojedinim sjećanjima stanovnika Trešnjevke, podizanje spomenika obilježeno je svečanim događanjem s rafalom, piše Muzej susjedstva.

Nekoliko godina kasnije, Tomislav Ostoja sudlaovao je 1976.  u uređenju parka sa fontanom Zdenac mladosti koja danas ne radi. Od 2011. pak je dobio ime Park pravednika među narodima. 

Pravednik među narodima (hebrejski khassidey umot ha-olam) je odlikovanje koje dodjeljuje Izrael kako bi odlikovao pripadnike drugih naroda koji su spašavali Židove od istrjebljenja tijekom holokausta riskirajući pri tome vlastite živote. Ovo odlikovanje je najviše izraelsko državno priznanje za nežidove, njime je odlikovano više od 27 tisuća osoba diljem svijeta. Ovim odlikovanjem su odlikovane 104 osobe iz Hrvatske. Na medalji koju dodjeljuje izraelska vlada i Memorijalni muzej Yad Vashem iz Jeruzalema napisano je: "Onaj tko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet"

Hrvatska ima 120 pravednika. I iza svakoga stoji fascinantna priča o dobročinstvu. Naš vrhunski stolnotenisač, svjetski prvak i znanstvenik Žarko Dolinar s bratom Borisom spasio je brojne Židove, iskoristivši svoju popularnost i dobre veze da im nabavi lažne osobne dokumente.

Darko Lončar imao je 12 godina kad je otac u kuću doveo kćer svog kolege, 18-godišnju Hellu Schlessinger. Ustaše su četiri puta upadali i pretresali kuću, a Darko se živo sjećao kako je s Hellom trčao kroz kukuruzište iza kuće bježeći od progona. Među pravednicima su i siromašna seoska obitelj Kumrić, svećenik Dragutin Jesih, redatelj Branko Bauer i njegov otac Čedomir, autor Hrvatske enciklopedije Mate Ujević, novinar Rudolf Roter, splitske časne sestre Cecilija i Karitas Jurin koje su među vrtićkom djecom skrivale i židovske mališan, piše portal odgovorno.hr.

U Hrvatskoj je prije II. svjetskog rata živjelo 25.000 Židova. Ustaške i nacističke rasne zakone preživjelo ih je samo 3000.

 

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec3.0
18:52 05.01.2022.

Jel ovo promotivni članak radničke fronte?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije