Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tenisice s četiri crte

Moraju uništiti sve: Adidas zbog zagrebačke tvrtke angažirao i detektive

tenisice
Getty Images
15.08.2019.
u 09:08

Najbizarnije u cijeloj priči u sporu oko zaštićenog žiga najpoznatije svjetske kompanije za proizvodnju sportske opreme je da su Zhejiangove tenisice imale – četiri crte

Zagrebačka tvrtka Zhejiang morat će uništiti svu sportsku obuću koja podsjeća na Adidas te će njemačkoj tvrtki nadoknaditi nemale sudske troškove, presudio je ovaj tjedan Trgovački sud.

Najbizarnije u cijeloj priči u sporu oko zaštićenog žiga najpoznatije svjetske kompanije za proizvodnju sportske opreme je da su Zhejiangove tenisice imale – četiri crte. Sud je ustanovio kako je obuća po svemu drugome neodoljivo podsjećala na zaštićenu marku, ali iz tuženog poduzeća nisu bili tog mišljenja.

Obuća je imala natpis Boban i u Zhejiangu tvrde kako su te tenisice stekle ugled na tržištu i “razlikovni karakter po kojem se kao žig odvaja od ostalih”.

“Same crte koje se eventualno nalaze na modelima tenisica nisu, a kako Adidas navodi u svojoj tužbi, dominantne s obzirom na cjelokupni dojam tenisica na kojima se nalaze”, branili su se u tuženom poduzeću koje je u vlasništvu kineskih državljana.

U Adidasu navode kako su još 2014. dobili informaciju o tome da tuženik u veleprodajnom centru Kineski zid na Samoborskoj cesti u Zagrebu prodaje sportsku obuću sa četiri paralelne ukošene crte na bočnim stranama obuće. Pokušali su mirno riješiti spor, ali nije bilo razumijevanja.

“Daljnjim nadzor tržišta tijekom 2015. godine ne samo da Zheijang nije prestao s prodajom tenisica s četiri crte, nego je svoj asortiman proširio tenisicama s tri paralelne crte od kojih su dvije povezane okomitom. Adidas je potom angažirao i detektivsku agenciju koja je i kupovala sporne primjerke obuće”, stoji u današnjoj presudi.

Trgovački sud zaključio je kako je “već iz jednostavne vizualne usporedbe moguće zaključiti da je znak koji se sastoji od četiri paralelne ukošene crte po svojem izgledu vrlo sličan znaku koji se sastoji od tri paralelne ukošene crte. Dapače, riječ o znaku koji u sebi u potpunosti uključuje registrirane žigove Adidasa”.

“Ova sličnost dva znaka dodatno je pojačana drugim elementima izgleda znaka koji se nalazi na spornoj obući, odnosno činjenicom da je riječ o crtama koje su iste debljine upravo kao što je to slučaj i s crtama koje se pojavljuju na žigovima Adidasa, kao i činjenicom da je riječ o crtama koje su iste boje koja je u kontrastu sa bojom podloge sportske obuće”, navodi se u presudi.

“Sličnost koja se među znakovima ovdje uspoređuje nije zanemariva, oni se razlikuju samo u broju crta (tužitelj – tri crte, tuženik – četiri crte). Iste su debljine i nalaze se na istoj bočnoj strani tenisica te su neprihvatljivi navodi Zhejianga da između Adidasova i njihova žiga nema sličnosti”, zaključuje Trgovački sud.

Ključne riječi

Komentara 74

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
11:38 15.08.2019.

Je li previše ako bi mi, neki od čitatelja, zatražili da se u članku nalazi slika barem jednog modela tenisica?

SJ
Sve je uzalud
11:08 15.08.2019.

.....tri crte su tri crte ....................................a četiri su četiri...........

Avatar Asterix
Asterix
15:55 15.08.2019.

Najbizarnije je to da je Europski sud odbio dati odobrenje Adidasu za zaštitu tri crte ( tužila ih neka mala tvrtka) uz obrazloženje da to nije dovoljno specifično i originalno da bi bilo zaštičeno kao znak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije