Naslovnica Vijesti Crna kronika

Moraju uništiti sve: Adidas zbog zagrebačke tvrtke angažirao i detektive

Najbizarnije u cijeloj priči u sporu oko zaštićenog žiga najpoznatije svjetske kompanije za proizvodnju sportske opreme je da su Zhejiangove tenisice imale – četiri crte
15. kolovoza 2019. u 09:08 74 komentara 119458 prikaza
tenisice
Foto: Getty Images

Zagrebačka tvrtka Zhejiang morat će uništiti svu sportsku obuću koja podsjeća na Adidas te će njemačkoj tvrtki nadoknaditi nemale sudske troškove, presudio je ovaj tjedan Trgovački sud.

ilustracija ZBOG KRAĐE Vrati li majka petero djece 540 kuna, ima šanse da ne ide u zatvor

Najbizarnije u cijeloj priči u sporu oko zaštićenog žiga najpoznatije svjetske kompanije za proizvodnju sportske opreme je da su Zhejiangove tenisice imale – četiri crte. Sud je ustanovio kako je obuća po svemu drugome neodoljivo podsjećala na zaštićenu marku, ali iz tuženog poduzeća nisu bili tog mišljenja.

Obuća je imala natpis Boban i u Zhejiangu tvrde kako su te tenisice stekle ugled na tržištu i “razlikovni karakter po kojem se kao žig odvaja od ostalih”.

“Same crte koje se eventualno nalaze na modelima tenisica nisu, a kako Adidas navodi u svojoj tužbi, dominantne s obzirom na cjelokupni dojam tenisica na kojima se nalaze”, branili su se u tuženom poduzeću koje je u vlasništvu kineskih državljana.

U Adidasu navode kako su još 2014. dobili informaciju o tome da tuženik u veleprodajnom centru Kineski zid na Samoborskoj cesti u Zagrebu prodaje sportsku obuću sa četiri paralelne ukošene crte na bočnim stranama obuće. Pokušali su mirno riješiti spor, ali nije bilo razumijevanja.

Poseban model Biste li kupili ove rijetke Nike tenisice za gotovo 2,9 milijuna kuna? Netko je!

“Daljnjim nadzor tržišta tijekom 2015. godine ne samo da Zheijang nije prestao s prodajom tenisica s četiri crte, nego je svoj asortiman proširio tenisicama s tri paralelne crte od kojih su dvije povezane okomitom. Adidas je potom angažirao i detektivsku agenciju koja je i kupovala sporne primjerke obuće”, stoji u današnjoj presudi.

Trgovački sud zaključio je kako je “već iz jednostavne vizualne usporedbe moguće zaključiti da je znak koji se sastoji od četiri paralelne ukošene crte po svojem izgledu vrlo sličan znaku koji se sastoji od tri paralelne ukošene crte. Dapače, riječ o znaku koji u sebi u potpunosti uključuje registrirane žigove Adidasa”.

Presudom pak nije kažnjen izvorni izvođač i autor pjesme Marko Perković Thompson, nego Mario Roso KAZNA OD 765 KUNA Što znači presuda? ‘Za dom spremni’ odsad je u pjesmi Čavoglave zabranjen

“Ova sličnost dva znaka dodatno je pojačana drugim elementima izgleda znaka koji se nalazi na spornoj obući, odnosno činjenicom da je riječ o crtama koje su iste debljine upravo kao što je to slučaj i s crtama koje se pojavljuju na žigovima Adidasa, kao i činjenicom da je riječ o crtama koje su iste boje koja je u kontrastu sa bojom podloge sportske obuće”, navodi se u presudi.

“Sličnost koja se među znakovima ovdje uspoređuje nije zanemariva, oni se razlikuju samo u broju crta (tužitelj – tri crte, tuženik – četiri crte). Iste su debljine i nalaze se na istoj bočnoj strani tenisica te su neprihvatljivi navodi Zhejianga da između Adidasova i njihova žiga nema sličnosti”, zaključuje Trgovački sud.

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • Avatar rijetko kulturan
  rijetko kulturan:

  Je li previše ako bi mi, neki od čitatelja, zatražili da se u članku nalazi slika barem jednog modela tenisica?

 • Sve je uzalud:

  .....tri crte su tri crte ....................................a četiri su četiri...........

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Najbizarnije je to da je Europski sud odbio dati odobrenje Adidasu za zaštitu tri crte ( tužila ih neka mala tvrtka) uz obrazloženje da to nije dovoljno specifično i originalno da bi bilo zaštičeno kao znak.