Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Što znači presuda? ‘Za dom spremni’ odsad je u pjesmi Čavoglave zabranjen

Visoki prekršajni sud smatra da ZDS simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjere i etničkog identiteta
14. kolovoza 2019. u 19:34 79 komentara 4308 prikaza
Presudom pak nije kažnjen izvorni izvođač i autor pjesme Marko Perković Thompson, nego Mario Roso
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Visoki prekršajni sud kaznio je novčanom kaznom od 765 kuna makarskog pjevača Marija Rosu jer je na početku pjesme Bojna Čavoglave uzviknuo ‘Za dom spremni’, kako to i inače uzvikne izvorni izvođač i autor te pjesme Marko Perković Thompson. Presuda Visokog prekršajnog suda donesena je u lipnju ove godine, a odnosi se na Rosino izvođenje Čavoglava 2015. u Makarskoj prilikom obilježavanja 20. godišnjice Oluje. To je prva pravomoćna presuda kojom se kažnjava uzvikivanje ustaškog pozdrava na početku pjesme Čavoglave.

Rajko Ostojić Rajko Ostojić: 'Odluka Visokog prekršajnog suda oko ZDS putokaz je za buduća postupanja'

Službeni ustaški pozdrav

Roso je zbog uzvika ‘Za dom spremni’ proglašen krivim i na Prekršajnom sudu Split – Stalna služba u Makarskoj, a on se na tu presudu žalio Visokom prekršajnom sudu. Kako su prenijeli mediji, u presudi Visokog prekršajnog suda navodi se da je pozdrav ‘Za dom’ i ‘Za dom spremni’ korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta u NDH koji je nastao od fašizma i utemeljen je na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta. Tročlano sudsko vijeće Visokog prekršajnog suda pri tome nije uvažilo Rosinu obranu da je Čavoglave otpjevao prema izvornom tekstu te pjesme koja je i objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja.

Zvonko Kusić | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Suci su zaključili da je Roso mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja tog izraza pa se trebao suzdržati od takvog ponašanja. Ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ bavilo se i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kojim je predsjedao akademik Zvonko Kusić. On nam je kazao da ne može ulaziti u konkretne slučajeve pa tako ni u presudu Visokog prekršajnog suda. No podsjeća na to da je Vijeće u vezi s tim pozdravom dalo smjernice na temelju kojih zakonodavac može donijeti nove zakone, što se ne preporučuje, ili pojasniti postojeću regulativu. Akademik Kusić tako objašnjava da u smjernicama, koje su napisane na 30 stranica, stoji preporuka o tome što je protuustavno korištenje tog pozdrava, a što je iznimka.

Za dom spremni Hrvoje Horvat Kako su neki istovremeno vratili 'Za dom spremni' i jugoslavenski turbo-folk u epicentar potražnje

– U preambuli Ustava navodi se da je Republika Hrvatska nastala nasuprot NDH i na temelju ZAVNOH-a, ali i Domovinskog rata. Stoga se iznimka odnosi na one koji su te oznake i pozdrav koristili u Domovinskom ratu, a država tad nije reagirala na to. Dakle, taj se pozdrav može koristiti u komemorativne svrhe. Na sudovima je odluka je li intencija korištenja tog pozdrava komemoracija ili provokacija – tumači Kusić.

Ivan Turudić | Autor : Borna Filić/PIXSELL Foto: Borna Filić/PIXSELL

On napominje da te smjernice još uvijek nisu ugrađene u normativne akte. Ističe i to da sud uvijek procjenjuje kamo to spada, tko je taj pozdrav koristio, zašto... To je pitanje, kaže, autonomije sudova i kako će se oni usuglasiti.

Presudu Visokog prekršajnog suda komentirao nam je i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

– Stvari doista nisu crno-bijele. Treba biti pošten i kazati da je pjesma Čavoglave nastala prije 28 godina, toliko se godina izvodila na koncertima, puštala na HRT-u, nema vojnika, a i sâm sam to bio, koji je nije pjevao ili barem slušao. I njezin autor 28 godina pjevao ju je u izvornom obliku, pa i na raznim svečanostima koje su se održavale uz blagoslov države, i on zato doista ima osnovu vjerovati da je to bilo dopušteno – kaže Turudić.

Ivan Turudić Ivan Turudić: 'Poklič 'Za dom spremni' je ustaški pozdrav, to više nitko ne poriče'

Pravno tumačenje

No dodaje da je sada, odlukom Visokog prekršajnog suda, takvo izvođenje zabranjeno i bit će zabranjeno osim u slučaju, kaže, da se dogodi da neko drugo sudsko vijeće Visokog prekršajnog suda odluči drukčije.

Naime, ako bi se dogodilo da neko drugo vijeće Visokog prekršajnog suda donese suprotnu odluku, što se može, a i ne mora dogoditi, tada se, kaže Turudić, moraju sastati sva vijeća Visokog prekršajnog suda te donijeti pravno shvaćanje koje će vrijediti za cijeli Visoki prekršajni sud.

– Do tada imamo tu odluku koju imamo i ona se mora poštivati. Ona vrijedi i za DORH i za policiju dok se eventualno ne donese druga, a to se nikada ne mora dogoditi – objašnjava Turudić.

Presudom pak nije kažnjen izvorni izvođač i autor pjesme Marko Perković Thompson, nego Mario Roso NIJE THOMPSON Donesena presuda: Izvođač Čavoglava kažnjen zbog pozdrava "za dom spremni"

Odatle proizlazi da je od danas pjevanje ZDS u pjesmi Čavoglave zabranjeno i da bi za svako kršenje toga trebala ići prekršajna prijava zbog ugrožavanja javnog reda i mira

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Avatar Hrvatski domobran
  Hrvatski domobran:

  Ljevičarski marš kroz institucije...

 • Avatar Reconquista
  Reconquista:

  Obična politička igrarija. Sud nije nadležan izmišljavati pravo.

 • Androniko:

  Popularni pjevač Mate Mišo Kovač, napisao je i otpjevao pjesmu za legendarnu 113. šibensku brigadu, a pjesma također sadrži stih 'za dom spremni'. Ima još primjera, hoćemo li i to zabraniti? Ili samo one koji okupe 100.000 ljudi na jedno ... prikaži još! mjesto i bore se protiv zaborava naše povijesti, protiv krivotvorenja i protiv izjednačavanja žrtve i agresora tijekom obrane domovine 90ih?