Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 U HRVATSKOJ

Nove mjere u školama: U samoizolaciju samo učenici iz iste klupe, oni koji su zajedno putovali 15 minuta...

Zagreb: Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao konferenciju za medije
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
24.09.2021.
u 11:19

Na bolničkom je liječenju je 678 pacijenata, od toga su na respiratoru 92 pacijenta

U Hrvatskoj je zabilježen 1291 novi slučaj zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8517. Među njima je 678 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta. Preminulo je 12 osoba.

Stožer održava svoju redovnu konferenciju za novinare.

Među 12 osoba koje su preminule, tri osobe su cijepljene. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da u odnosu na prošli tjedan ovaj tjedan imamo mali porast od 0,7 posto. Najniža incidencija je u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na ljestvici EU po incidenciji smo na 24. mjestu.

"U zadnjih sedam dana imali smo 518 oboljelih, a 374 osobe nisu bile cijepljenje. Na respiratoru smo imali 72 osobe, od kojih 60 nije bilo cijepljeno. Preminulo je 85 osoba, a 65 nije primilo nijednu dozu cjepiva", kazao je Capak. 

Situacija u školama

Od zabilježenog 1291 slučaja, 260 odnosi se na školsku dob. Ukupno imamo 2038 osoba od 7 do 18 godina koje su oboljele, dodao je Capak.

"Nije potrebno da cijeli razredi idu u samoizolaciju, treba se utvrditi tko je bio u bliskom kontaktu. U pripremi je dokument, a ono što je najbitnije, u samoizolaciju će biti stavljeni samo oni učenici koji su sjedili u istoj klupi i oni koji su u polumjeru od dva metra te oni koji su putovali dulje od 15 minuta s učenikom koji je obolio", kazao je Capak. Dokument će biti završen do kraja ovog tjedna, ali još se ne zna kad će stupiti na snagu.

"Procjenu treba napraviti epidemiolog kada dobije informacije od djetetu, a slično je i kod predškolaraca. Sve ovisi koliko je kontakt trajan i dug", kazao je Capak. 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da svi oni koji se ne cijepe i završe u bolnicama ugrožavaju zdravstvenu zaštitu. "Brinite o zdravlju nacije, potpuno smo svjesni zaostataka u pružanju zdravstvene zaštite i radimo sve da upogonimo sustav i nadoknadimo te zaostatke", kazao je Beroš. 

COVID potvrde kod zdravstvenih djelatnika od 1. listopada

"Bitnije je naglasiti da je cijeli postupak oko COVID potvrda usmjeren prema sigurnosti. To nema cijenu. Kada je riječ o detaljima, znamo elemente: preboljenje, testiranje, cijepljenje. Testiranje planiramo dva puta tjedno, oni koji ne žele, ne znam što bih rekao i okarakterizirao to. Stoga smo uveli testiranja i ona će biti besplatna i naravno da to neće uvijek biti tako. Ako se netko ne želi testirati, neće moći biti na poslu i to će se upisati u evidenciju radnog vremena. Neće moći prisustvovati poslu te će sustavu napraviti problem, trebat će naći zamjenu, a problem će napraviti i sebi jer će neopravdano izostati i neće sukladno zakonu primiti naknadu", kazao je. 

COVID potvrde za sve koji ulaze u bolnički krug

Na pitanje hoće li COVID potvrde morati imati i drugi nezdravstveni radnici u bolnicama, tipa zaposlenici pekare, serviseri... Beroš je odgovorio potvrdno. 

"To je točno, kada je riječ o zdravstvenom sustavu, jasno je da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih djelatnika. Tu su i serviseri, dostavljači, za sve njih predviđeno je da imaju COVID potvrde", kazao je Beroš.

"Mi znamo da se osobe koje su cijepljene ili su preboljele mogu zaraziti, a u kojem je to omjeru, to je jako teško reći. Međutim najslabija su karika oni koji se testiraju. Oni koji su preboljeli i cijepljeni imaju neki imunitet", rekao je Capak. 

Alemka Markotić objasnila je da sve nije tako jednostavno. "Bitno je koliko je virus aktivan. Puno puta sam vam rekla, ako imamo nekoga tko je star i bolestan, on ima veliku šansu, ako oboli, da završi teško bolestan. Jedna mjera je cijepljenje, a druga je distanca. Sve mjere trebamo poduzeti da zaštitimo najranjivije, ništa na svijetu nije sto posto", kazala je Markotić. 

Capak: Ne razmišljamo u uvođenju COVID potvrda u školski sustav

"Imamo nešto veći broj zaraženih osoba iz škola. Samo 20 posto su školska djeca. Ja ne bih rekao da su škole izvor zaraze iako ove godine imamo nešto više oboljelih i onih u samoizolaciji. Ovaj val je nešto brže počeo. Što se tiče COVID potvrda u školskom sustavu, u ovom trenutku o tome ne razmišljamo niti to planiramo, ali jasno je da je takva mogućnost uvijek otvorena", kazao je Capak. 

Znanstveni savjet

"Znanstveni savjet nije nikada bio u redovnom zasjedanju, a kada će se sastati, u ovom trenutku nemam odgovor. Ali mislim da smo ovdje komunicirali i o svim ovim pitanjima koja ste ovdje naveli. Stožer je operativno tijelo koje na dnevnoj bazi prati što se sve događa. Svaka zemlja mjere dizajnira prema sebi, sve je više razlika u intenzitetu mjera, a ta razina ovisi o razini procijepljenosti. Pa oni koji imaju 70 posto procijepljenih otvaraju sve više toga. Mi smo u situaciji da nastavljamo sa svojim balansiranim pristupom", kazao je ministar Davor Božinović. 

"Temeljne epidemiološke mjere neće se mijenjati. Najvažnije je pokušati držati distancu, pokušati se čuvati zatvorenih prostora i bliskih kontakata. Ne može država ići za ljudima i praviti razmak između njih i otvarati prozore", dodao je. 

 


 
Ključne riječi

Komentara 67

DU
Deleted user
13:31 24.09.2021.

nesto mirno ovdje...antivaxeri treniraju za nedjelju...zborno pjevanje..uskladjuju himnu...oooj,ivermecitne moj...lalala

PR
pravednik2
12:30 24.09.2021.

Što kaže psiho iz maloga švicarskog WC-a?

JA
Jadranko
12:28 24.09.2021.

Antivakserski propagatori se uzbudili. Iglica sve bliže. Boc, boc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije