Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVO

VIDEO Beroš o skraćivanju lista čekanja: Rezultati su iznenadili i mene

Screenshot
21.02.2022.
u 13:03

Liste čekanja smatraju se znatnim problemom u hrvatskom zdravstvu.

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je  konferenciju za novinare vezano uz skraćivanje listi čekanja na zdravstvene usluge nakon radnog sastanka s ravnateljima bolnica i bolničkih centara te ravnateljem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

VIDEO: Ministar Beroš o skraćivanju lista čekanja: Rezultati su iznenadili i mene

- Dugo se govori o navedenoj temi. Kako epidemija nosi svoje i kako će polučiti negativne posljedice, mislimo da je s obzirom na epidemiološku situaciju dobro pričati o listama čekanja. U devetom mjesecu smo pokrenuli analizu liste čekanja sa svim zdravstvenim ustanovama. Rezultati su iznenadili i mene. Postigli smo uređenje, postigli smo smanjenje broja dana. To znači da se može. Aktivnu problematiku moramo rješavati - kazao je na samom početku ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je istaknuo kako im je cilj uvesti organizirane liste čekanje.

- Mislim da je prevladala činjenica da se nalazimo u dobu informacijske tehnologije gdje smo i dosad imali nekoliko sustava koji se bave online naručivanjem. Došlo je vrijeme da bilježnice za zapisivanje narudžbi stavimo sa strane jer to nije najtransparentnije - kazao je i dodao da bi jednog dana to možda bilo i preko e-Građanina.

- Informacija da se na neki pregled čeka mjeseci ili čak godinu dana, nekog može opravdano prestrašiti - ustvrdio je ministar. Najavio je da se želi sastati s ravnateljima bolnica i bolničkih sustava za mjesec dana.

Ustvrdio je da nema čarobni štapić i da će liste čekanja nastaviti postojati, ali da im je cilj uvesti više reda u to.

- Nećemo čekati reformu zdravstva. Imamo dugoročne i kratkoročne ciljeve. Očekujemo znatno poboljšanje u sustavu. Moramo uspostaviti nadzor listi čekanja kako bi uočili i ispravili anomalije u sustavu naručivanja - kazao je državni tajnik na konferenciji i dodao da se radi na kontinuiranoj edukaciji liječnika i medicinskog osoblja.

- 2021. godina je pandemijska godina u kojoj smo imali četiri vala i na neki način ne možemo negirati da je to situacija koja je predstavljala jedan imperativ. Na razini bolnice smo pokušali podignuti broj pregleda - kazao je ravnatelj KBC Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med te objasnio kako su povećali broj obavljenih pregleda uspoređujući brojke s 2020. godinom.

- Smanjili smo liste čekanja. Pacijente treba stratificirati prema riziku. Prema stratificiranju uspijevamo obraditi veći broj pacijenata iako imamo isti broj uređaja i osoblja - objasnio je ravnatelj Ružić.

Unaprjeđivanje listi čekanja

- Bitno je da smo objedinili nekoliko različitih sustava - objasnio je Beroš i naveo da se uzima u obzir i stratifikacija rizika navodeći kao primjer da nije isto ako je netko poslan na hitan onkološki pregled ili ako je netko poslan na godišnji pregled, što se do sad prema njegovim riječima, u sustavu naručivanja gledalo na isti način.

- Moj zadatak je unaprjeđivati liste čekanja. Poticanjem na transparentnost će se ubrzati dobivanje termina za pretrage - smatra Beroš. Upitan o pandemiji, kazao je da se iskreno nada kako jenjava pandemija i da neće doći do neke nove varijante.

- Drago bi mi bilo da pandemija jenjava, ali danas imamo porast broja oboljelih u odnosu na prošli tjedan i broja hospitaliziranih. Meni kao ministru te brojke puno znače. Dakako da razmatramo mogućnosti relaksiranje mjera, ali sada to nije na tapeti. Brojevi nisu dobri. Imamo svaki dan preko 1000 i nešto novozaraženih. Svaki dan imamo puno umrlih i nove hospitalizirane Pribjegavati nekim radikalnim mjerama, ne. Mi smo se od početka trudili baviti epidemiologijom, a ne nekim drugim stvarima kojima su se vodile neke druge zemlje koje su relaksirale mjere - izjavio je Beroš.

Ministar je odgovorio i na pitanje o tome je li sigurna njegova pozicija nakon subotnjeg uhićenja sad već bivšeg ministra Darka Horvata

- Ja ne gledam tako. Moj tim i ja radimo svaki dan sve dok netko ne kaže nešto. Mislim da je saborska većina stabilna. Premijer je taj koji će odlučiti o sljedećim potezima.

Na pitanje o rekonstrukciji Vlade, kazao je: - Nije moje da o tome razmišljam

 

Komentara 31

DU
Deleted user
13:11 21.02.2022.

Sva sreća da si ti ministar i da su te iznenadile liste čekanja. Naime mi građani koji nismo ministri jako dobro znamo da su liste čekanja godinama dugačke, jednom sam vidio stariju gospođu kojoj su ladno rekli da za 3 godine dođe na magnetsku, a jadna godspođa ako će još godinu dana poživjeti. Sva sreća Berošu da si ti bio zaokupljen dodjeljivanjem poslova svojim kolegama, pa nam je tako cvjećar radio nesipravnu web stranicu ali plaćenu milijune, da su PCR dobavu testova dobila firma iz Pule bez zaposlenih ali povezana sa HDZ-om....

Avatar Brnjo
Brnjo
13:21 21.02.2022.

"Toliko sam sposoban da ponekad iznenadim i samoga sebe" 🤡

SP
Spezzi
13:50 21.02.2022.

Kad vam se iseli 400.000 ljudi, a u epidemiji umre 20.000 godišnje više nego inače ito mahom starijih ljudi, onda se netko čudi smanjenju listi čekanja. Opako perverzno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije