Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 U HRVATSKOJ

Koronavirus potvrđen u svim županijama, u Sl. Brodu zaražene još četiri žene

Koronavirus ilustracija
Foto: PIXSELL/Getty Images
1/7
31.03.2020.
u 21:17

– Hrvatska se dobro nosi s koronavirusom i na dobrom je putu da izbjegne talijanski scenarij – izjavila je Maja Grba-Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva

U Hrvatskoj je 867 zaraženih koronavirusom. Preminulo je šestero ljudi, na respiratoru ih je 32. Dosad je izliječeno 67 osoba.

20:58 – Pulsko Gradsko vijeće u utorak navečer je izjašnjavanjem vijećnika putem elektroničke pošte jednoglasno prihvatilo paket mjera pomoći građanima i gospodarstvenicima, koje se odnose na ublažavanje posljedica  prouzročenih epidemijom koronavirusa.

U paketu mjera za rasterećenje građana i gospodarstvenika prihvaćena je odluka o oslobađanju plaćanja poreza na korištenje javnih površina i to za sve obveznike koji nisu u mogućnosti koristiti javnu površinu ili je njihovo korištenje ograničeno uslijed pojave koronavirusa. Također, zakupnicima poslovnih prostora odobreno je 50-postotno smanjenje mjesečnih iznosa zakupnine i obročna otplata umanjenog iznosa za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja.

Nadalje, kako navode iz Grada Pule, omogućena je odgoda plaćanja komunalne naknade do 30. lipnja ove godine za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada dok je obveznicima s rješenjima izdanim u razdoblju od 1. ožujka ove godine omogućena otplata plaćanja komunalnog doprinosa kao i mogućnost obročnog plaćanja. Donesena je i odluka o obustavljanju plaćanja spomeničke rente, a roditelji su oslobođeni plaćanja mjesečne subvencije za program predškolskog odgoja tijekom razdoblja trajanja mjere o obustavi rada.

Na sjednici je prihvaćena i odluka o odgodi roka dospijeća plaćanja za tri mjeseca za obveznike poreza na potrošnju s intencijom oslobađanja od iste za obveznike koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost i koji su pogođeni mjerama ograničavanja kretanja i ponašanja koje je donio Stožer civilne zaštite.

17:48 – Karlovačka županija najavila je u utorak mjere pomoći građanima koji su gospodarski ugroženi zbog pandemije COVID-19 te rebalans proračuna i humanitarne akcije za pomoć u krizi.

Na županijski Zavod za zapošljavanje prijavilo se posljednjih dana 206 osoba jer su uslijed krize izgubile posao, a Zavod je primio još 1.200 zahtjeva poslodavaca za isplatom minimalnih plaća za oko 3.000 radnika. Očekuje se da će Karlovačka županija sutra, na sjednici Županijske skupštine, donijeti rebalans proračuna za suzbijanje pandemije koronavirusa, od ukupno 1,4 milijun kuna. U to je uračunata nabavka medicinskih uređaja i zaštitne opreme, pomoć za zdravstvene djelatnike i za oboljele pojedince u županiji.

Koordiniranom akcijom s gradovima i općinama za tu je namjenu prikupljeno još dodatnih 1,6 milijuna kuna, priopćeno je iz Županije. Pošto je već ranije isplaćeno više od 400 tisuća kuna za nabavku zaštitne opreme, proizlazi da će ukupan fond za tu namjenu iznositi gotovo 3,5 milijuna kuna.

Paralelno se već radi i na drugom rebalansu s ciljem da se osigura stabilnost županijskog proračuna, uz procjenu stručnjaka da zbog pandemije slijedi ekonomska kriza veća nego ona 2008. godine. U okviru županijskog proračuna treba osigurali i milijun kuna kao pomoć za poljoprivredu, razrađuju se kratkoročne i dugoročne mjere pomoći poljoprivrednicima.

16:32 – Od utorka ujutro broj zaraženih koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji povećan je za četiri te je dosad zaraženo osam osoba, među kojima je umrla jedna žena, onkološki bolesnik, rekao je načelnik brodsko-posavskog Županijskog stožera Civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.

Na konferenciji za novinare ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković je rekao da su novi pacijenti osobe već poznatih kontakata. Jedna je osoba putovala u inozemstvo, a tri su bliski kontakti osoba koje su od prije pozitivne. Dvije osobe su srednje dobi, jedna je starija i jedna mlađe životne dobi, rekao je Cvitković.

"Epidemiološka obrada svih kontakata se nastavlja. Kad je riječ o kontaktima osoba koje su pozitivne, ukupno ih je osamdesetak, ali kolege obrađuju i nove slučajeve pa ćemo vidjeti koliko će ih biti sutra ujutro. Pristiglo je i još dvadesetak negativnih nalaza", rekao je Cvitković i dodao se ne može isključiti lokalna transmisija. Istaknuo je da u zdravstvenom sustavu još nema zaraženih osoba.

Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu Josip Samardžić je dodao da su četiri novozarežane osobe žene u dobi od 19 do 65 godina.

 "Žene su dosad bile zdrave, a trenutačno imaju blagi oblik bolesti. U tijeku je klinička obrada i početak terapije. U brodskoj bolnici sada je sedmero pozitivnih na liječenju", rekao je ravnatelj Samardžić.

16:25 – Nemojte me, molim vas, ispitivati. Nije istina da sam bio s 50 ili stotinu ljudi, sve sam rekao epidemiolozima i svojim kolegama u Stožeru za civilnu zaštitu. Rekao sam gdje sam bio kolegama i zbog toga sam se išao i testirati. Sjednice imamo videolinkom. Ne osjećam se loše – rekao nam je Novaljac potvrđen da je zaražen koronavirusom. Više ovdje.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

16:00 – Na području Virovitičko-podravske županije potvrđen je prvi slučaj zaraženog od koronavirusa, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

„Riječ je o ženskoj osobi srednje životne dobi koja se trenutno nalazi u kućnoj karanteni. Njezino stanje je stabilno, ima blagu kliničku sliku. Epidemiološka struka je poduzela sve uobičajene mjere, a to znači da smo detektirali sve njezine kontakte“, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, epidemiolog Miroslav Venus.

Dodao je kako su svi kontakti koji nemaju kliničkih znakova bolesti stavljeni u kućnu samoizolaciju, a onima koji imaju simptome bolesti uzeti su uzorci. Osoba nije boravila u inozemstvu, niti joj je bila propisana mjera samoizolacije.

15:18 -  Druga osoba zaražena koronavirusom u Požeško-slavonskoj županiji je starija žena koja je jučer primljena u požešku bolnicu, a majka je kćeri koja je bila na putu u Turskoj, potvrdio je u utorak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite župan Alojz Tomašević.

Pacijentica starije životne dobi u koje je potvrđena zaraza koronavirusom primljena je u požešku bolnicu u ponedjeljak. "Osoba nije nigdje odlazila. Bila je u kontaktu s kćerkom koja je bila na putu u Turskoj od 9. do 16 ožujka i koja nije pokazala znakove bolesti", rekao je Tomašević

Dodao je da će sve osobe koje su bile u kontaktu s tom ženom i njezina kći danas biti testirane.

"Ovo nije kršenje mjera samoizolacije, ovo je iz razdoblja kada mjere nisu bile stupile na snagu", rekao je  epidemiolog dr. Ante Vitalija dodajući da se cijeli slučaj prati na nacionalnoj razini jer je istodobno na putu iz Turske bilo 160 osoba iz svih krajeva Hrvatske.

15:00 - Devet je novozaraženih koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što znači da je u toj županiji dosad oboljelo 99 građana, među kojima je i četvero djece, izvijestio je danas Županijski stožer Civilne zaštite.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin izjavila je da je danas do 11 sati devet novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih je sedam iz Splita te po jedna iz Sinja i Solina.

Među oboljelima je i četvero djece te 29 zdravstvenih djelatnika. U samoizolaciji je 2415 osoba, među kojima i 136 zdravstvenih djelatnika. Tijekom ožujka zabilježeno je kršenje samoizolacije u 145 slučajeva. Samo jučer bilo je 270 provjera samoizolacije, od čega četiri kršenja.

14:40 - Na području Krapinsko-zagorske županije do danas u 10 sati evidentirano je ukupno 60 osoba zaraženih koronavirusom.

- U odnosu na jučerašnju konferenciju za medije Stožera civilne zaštite i župana Krapinsko-zagorske županije, evidentirano je novih pet osoba pozitivnih na koronavirus. Četiri novoevidentirane osobe dolaze s područja Grada Pregrade i jedna iz Općine Radoboj - kažu u Županiji. 

14:00 U Hrvatskoj je 77 novooboljelih osoba, čime se broj oboljelih penje na 867 bolesnika. Ukupno je obavljeno 7015 testiranja, a oporavilo se 67 osoba. Još je pet pacijenta stavljeno na respirator, a ukupno ih je sada 32. Pročitajte više OVDJE


13:50 Bračni par iz Novalje zaražen Covidom -19 je dobro, gotovo bez simptoma, a testiranje je obavljeno slijedom potvrđenih zaraza u Istri, Novom Vinodolskom i drugdje, odakle su oboljeli putnici za koje se utvrdilo da su 16. ožujka, kao i Novljanka, letjeli zrakoplovom iz Turske, doznaje se od gradonačelnika Novalje. Pročitajte više OVDJE

13:25 - Brodsko-posavska županija od danas broji četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, rečeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije. Ukupan broj zaraženih osoba u ovoj županiji tako se popeo na osam, od kojih je jedna preminula.

- Imamo četiri nove pozitivne pacijentice koje su u dobi od 19 do 65 godina. Radi se o osobama koje su dosad bile zdrave i prema svim kliničkim parametrima, zasad razvijaju blagi oblik bolesti. U tijeku je klinička obrada i početak terapije. Sveukupno je u brodskoj bolnici sada sedmero pozitivnih pacijenata na liječenju - rekao je dr. Josip Samardžić, ravnatelj brodske bolnice.

Koronavirus ilustracija
1/15

Odgovarajući na pitanja novinara, dr. Samardžić je rekao kako se razmišlja o povećanju broja mjesta s kojih će se uzimati brisevi, a isto tako i o uvođenju mobilne ambulante u tu svrhu.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije dr. Ante Cvitković dodao je kako su novi pacijenti osobe već poznatih kontakata, a jedna osoba putovala je u inozemstvo. Dvije osobe su srednje, jedna starije, a jedna mlađe životne dobi.

- Kada je riječ o kontaktima osoba koje su pozitivne, ukupno ih je osamdesetak, ali kolege obrađuju i nove slučajeve pa ćemo vidjeti koliko će ih biti sutra ujutro. Jutros je pristiglo još dvadesetak negativnih nalaza - naglasio je dr. Cvitković, dodavši kako u zdravstvenom sustavu još nema zaraženih osoba.

13:10 - U Varaždinskoj županiji od ponedjeljka nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, pa je ukupan broj oboljelih i dalje 24. Dosad ih je šestero izliječeno. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 18 osoba koje su trenutno dobrog općeg stanja.

- Sretni smo da u Varaždinskoj županiji nismo imali zabilježen eksponencijalni rast broja oboljelih što nam je dalo mogućnost da dobijemo na vremenu kako nismo dobro preraspodijelili resurse i osigurali dodatne kapacitete. Tako će se s današnjim danom (u utorak) u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije početi provoditi testiranje uzoraka osoba sa sumnjom na koronavirus koje uzima Opća bolnica Varaždin, a uzimanje uzoraka uskoro će početi obavljati i Dom zdravlja putem ustrojene dežurne COVID-19 ambulante, čime će se puno brže doći do rezultata - kaže načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Dosad je u Varaždinskoj županiji testirano 318 osoba, a pod mjerom samoizolacije se nalaze 2103 osobe.

12:39 - U Sisačko-moslavačkoj županiji u zadnja 24 sata jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, saznaje se u županijskom Stožeru civilne zaštite. Riječ je o djelatnici u jednoj ljekarni koja je zatvorena.  Obrađuju se svi njeni kontakti i stavljaju pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije u kući u trajanju od 14 dana.  

Od bolesti COVID-19 u ovoj županiji je do sada oboljelo 15 osoba. Dvije osobe su u potpunosti ozdravile te su otpuštene kući. U bolnici, u izolacijskoj jedinici, nalaze se tri pacijenta, a 10 ih je na kućnom liječenju. 

VIDEO: Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

Danas će u Lječilište Topusko, gdje su smješteni policajci koji rade na granici,  doći će dr. Sonja Pajtlar, spec.epidemiologije, voditeljica Službe za epidemiologiju kako bi provjerila točan broj ljudi koji se stavljaju pod zdravstveni nadzor i neodgodivo upućuju pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije u kući.

Apelira se i dalje na sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije da se striktno drže svih naputaka vezano uz epidemiju bolesti COVID-19 i da ih dosljedno provode.

12:37 - Potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Virovitičko-podravskoj županiji, objavljeno je na službenim Facebook stranicama ove županije. Stanovnici su te županije, tako, najdulje uspjeli ostati negativni na virus.Više pročitajte OVDJE

12:31 - U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ od jutros je uvedena „drive in“ dijagnostika koronavirusa kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba. Više pročitajte OVDJE

12:00  U Istri jutros nema novooljelih od koronavirusa, a svi ispitani uzorci brisa osoba koji su do prekjučer bili poslani na analizu su negativni, priopćio je u utorak Stožer civilne zaštite Istarske županije.

Načelnik stožera Dino Kozlevac rekao je da je tijekom ponedjeljka uzeto 16 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus koji su dostavljeni u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

11:42 - Na 57 popeo se broj zaraženih koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji, a među njima je, od jučer, i jedan zaposlenik KBC-a Osijek. Porast je to od 11 oboljelih.  Više pročitajte OVDJE

11:40 - U Šibensko-kninskoj županiji registrirana je još jedna osoba oboljela od COVID-19. Ukupno je 24 oboljele osobe od koronavirusa. Od ukupno 13 hospitaliziranih pacijenata na Odjelu infektologije, jedan pacijent je prebačen u KBC Split, a jedan je na respiratoru.

Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 371 osobe od kojih je 128 bilo u kontaktu s oboljelima. U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su četiri dojave o kršenju mjera samoizolacije za koje je provjerom utvrđeno da je jedna osoba kršila navedenu mjeru.

VIDEO: “Istraživanja su pokazala kako optimalna vlažnost zraka štiti od infekcije virusima, a evo što još možete učiniti: “

Zbog posebnih uvjeta karantene u naseljima Murter i Betina, Šibensko-kninska županija je iz vlastitih proračunskih sredstava, a preko Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije pomogla nabaviti zaštitnu opremu za potrebe Stožera civilne zaštite općina Murter-Kornati i Tisno. Zbog dodatne zaštite u njihovom radu, svakom stožeru je isporučeno po 200 komada zaštitnih maski i 1000 komada zaštitnih rukavica.

11:30 - Na području grada Novalje potvrđena su dva slučaja zaraženosti novim koronavirusom, što je treći slučaj u Ličko-senjskoj županiji, potvrdio je Hini načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Vice Nekić.

Prema prvim informacijama, radi se o dvije starije osobe, a kakvo im je zdravstveno stanje znat ćemo naknadno, rekao je Nekić.

Također je kazao da Stožer radi na općoj koordinaciji s nacionalnim stožerom i s lokalnim stožerima u gradovima i općinama te se primjenjuju i provode sve mjere protiv širenja zaraze novim koronavirusom.

U LIčko-senjskoj županiji prvi slučaj zaraze bio je 20. ovog mjeseca, kada je obolio mladić iz Senja, ali je razvio blaži oblik bolesti.

11:08  – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije od prošle subote nije se povećao broj novozaraženih koronavirusom. I dalje je na području županije zabilježeno pet slučajeva zaraze i to kod dvije osobe u Čazmi i tri osobe na području grada Bjelovara.

Tijekom posljednja 24 sata u Općoj bolnici Bjelovar testirano je 10 osoba na koronavirus i svih 10 nalaza je negativno. Ukupno su do sada na koronavirus u bjelovarskoj Općoj bolnici testirane 64 osobe.

„Sve osobe koje su u samoizolaciji trebaju se pridržavati uputa koje su im izrečene. Moraju paziti da, dokle god imaju takvo rješenje, ne idu van, da vrše samokontrolu. Poštovani sugrađani, ostanite kod kuće, zaštitite zdravlje sebe, svojih najbližih i cijele zajednice”, ističe župan Damir Bajs.

„Apeliram na sugrađane da budu kod kuće, ne izlaze i da slušaju upute struke, da održavaju razmak i često peru ruke. Štititi sebe je najbolja zaštita”, poručuje ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr. med. Ali Allouch.

11:03 – U Karlovačkoj županiji drugi dan zaredom nema novooboljelih od koronavirusa. Za sada je 21 osoba oboljela, od kojih se osam liječi kod kuće, a 11 u Općoj bolnici Karlovac, dok su dva pacijenta u zagrebačkoj klinici.

10:45 – U Međimurskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom, kazao je danas na videokonferenciji međimurski župan Matija Posavec. Tako da su i dalje oboljele dvije osobe. Riječ je o muškarcima koji su u bolnici od 22. ožujka i dobrog su općeg stanja. Dosad je testirano 70 osoba.

– U Hrvatskoj je na ukupan broj testiranih 12,3 posto oboljelih, a u Međimurju je na ukupan broj testiranih taj postotak smanjen s 4,2 na 3,17 posto. Iz toga je razvidno da je epidemiološka situacija u Međimurju povoljna – dodao je župan Posavec.

 

Hrvatska i Mađarska dogovorile su prolazak preko granice za vlasnike vinograda i oranica te poduzetnike koji su od granice udaljeni do 30 kilometara. Stožeri civilnih zaštita gradova i općina izdaju propusnice, a poljoprivrednici po povratku moraju u samoizolaciju koja ne traje 14 dana, nego do ponovnog odlaska na rad u vinograd ili na polje u susjednu Mađarsku, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite MŽ Josip Grivec. Ta je odluka na snazi od danas u 7 sati.

10:30 – Na području Vukovarsko-srijemske županije potvrđena su još dva pozitivna slučaja osoba zaraženih koronavirusom. Izvijestio je to Stožer civilne zaštite napominjući kako je trenutačno na području županije ukupno pozitivno 13 osoba. Dodaju i kako je s jučerašnjim danom testirano ukupno 134 osoba.

Pojašnjavaju i kako je od novooboljelih jedna pozitivna osoba bliski kontakt liječnika iz Vinkovaca, a druga osoba je iz Županje.

U samoizolaciji na  području županije nalaze se 723 osobe. Tijekom jučerašnjeg dana bilo je osam dojava o kršenju samoizolacije, a utvrđena su dva kršenja mjera. Opća županijska bolnica Vinkovci trenutačno ima šest hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti. 

10:05 – U Zadarskoj županiji registrirano je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od tog broja dvoje je iz Ličko-senjske županije, odnosno iz Novalje. Riječ je o supružnicima koji su bili na putovanju u Turskoj i tamo se zarazili koronavirusom. Ostalih pet povezani su s Biogradskom bolnicom.

Ukupno je tako na zadarskom području, računajući i dva slučaja iz Novalje, evidentirano 35 slučajeva, od kojih je 21 osoba iz Biograda, gdje je zaraza koronavirusom ušla u bolnicu. Zadarska bolnica još uvijek raspolaže s premalim brojem respiratora, odnosno samo 14 od ranije, i još nekoliko nabavljenih donacijama.

Na upit je li Nacionalni stožer ili Vlada RH za područje kojem gravitira oko 200.000 ljudi najavila pomoć u nabavljanju dodatnih respiratora, odgovoreno je negativno. No novac za kupnju respiratora i rendgenskog uređaja i to gotovo 1,7 milijuna kuna uplatili su nogometaši Modrić, Subašić i Vrsaljko.

Konferencija Županijskog stožera civilne zaštite u Zadru, snimio: Frane Šarić

 

9:50 – Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako je za sada rast broja bolesnika linearan. Više pročitajte OVDJE



9:30 – Pitali smo nekoliko naših uglednih znanstvenika za mišljenje o tome kada bi i na koji način mogla završiti epidemija koronavirusa. Više pročitajte OVDJE

9:24 – Ravnateljica Klinike ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić rekla je kako s odmicanjem epidemije ima sve više srednje teških i teških bolesnika, dodavši kako je Hrvatska još u standardu zemalja u kojima oko 80 posto zaraženih ima blaže simptome. Pročitajte više OVDJE

VIDEO: Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa

7:30 – Izdavanje propusnica za napuštanje mjesta prebivališta tijekom trajanja pandemije koronavirusa bit će podvrgnuto strožoj kontroli, odnosno bit će mnogo teže doći do njih nego što je to sada slučaj. Pročitajte više OVDJE

6:58 – "Naša sudbina u našim je rukama. Virus se prenosi kontaktom i respiratornim putem. Ako se pridržavamo mjera, možemo spriječiti daljnje širenje. Ako slušamo mjere i održavamo distancu, mogućnost zaraze možemo smanjiti na najmanju moguću mjeru", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na presici Stožera u ponedjeljak. Stožer je pozvao sve one koji krše samoizolaciju da to ne čine jer ugrožavaju druge.

6:45 – Hrvatska se dobro nosi s koronavirusom i na dobrom je putu da izbjegne talijanski scenarij, rekla je Maja Grba-Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva za Dnevnik HRT-a.

– Nosimo se dobro samo zato što smo jako rano i na vrijeme uveli sve mjere koje su zaista teške čuti i provoditi – rekla je Grba-Bujević.

26.03.2020., Zagreb - U Ravnateljstvu civilne zastite odrzana je konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite, a vezano za pandemiju koronavirusa. Maja Grba Bujevic, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Photo: Ronald Gorsic/CROPIX/POOL/PIXSELL
Foto: POOL


Dodala je da svi koji se drže mjera imaju dobre rezultate. – Tako je i Hrvatska na dobrom putu da ovakvim porastom izbjegne ono što svi želimo izbjeći, a to je nagli skok i talijanski scenarij. To ovisi samo o nama samima, koliko se budemo držali mjera, tako ćemo i proći, poručila je.

6:30 – Specijalna bolnica za ortopediju Biograd spremna je za epidemiju COVID-19 i oboljelim pacijentima pružiti najbolju moguću skrb, a sve resurse uložiti u obustavu širenja zaraze koronavirusom, priopćio je u ponedjeljak njezin ravnatelj Andrija Marcelić.

Svoje sugrađane pozvao je da se pridržavaju uputa nadležnih tijela.

U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd u tijeku je proces prenamjene kako bi mogla imati primarnu ulogu u borbi protiv epidemije koronavirusa i ekipiranje kadra koji će svakodnevno brinuti o stanju COVID-19 pozitivnih pacijenata – dodao je Marcelić.

Podsjetio je da je rad bolnice nakratko prekinut kako bi se opremile i pažljivo dezinficirale sve njezine prostorije, a zaposlenici  mogli pripremiti za prihvat prvih pacijenata s okolnog područja.

Pripreme za prihvat pacijenata su detaljne, a sve u cilju pružanja najbolje medicinske skrbi oboljelim pacijentima, istaknuo je ravnatelj Marcelić. 

Zahvalio je svim djelatnicima Specijalne bolnica za ortopediju Biograd, koji su, naveo je, u posebno zahtjevnim okolnostima pokazali požrtvovnost, odgovornost, skromnost i spremnost na neupitnu podršku svima kojima zatreba liječnička pomoć.

VIDEO Vojni epidemiolog brigadir Mario Gjurić o koronavirusu: Šest vojnika zaraženo, a 99 ih je u izolaciji. Oboljeli će uskoro ići u kamp kod KB-a Dubrava

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160, Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160, Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Ključne riječi

Komentara 34

PV
prcko.vita
07:55 31.03.2020.

Bilo bi dobro da po uzoru na Austriju uvedemo obavezu nošenja maskica. Jer nije moguće znati tko je zatražen a tko nije. Ovako, kada svi nose maske veće su šanse da se virus neće tako lako širiti.

EN
endorfin0777
10:36 31.03.2020.

2019.g. 53.000 zaraženih 98 umrli. Nema panike, sve radi. 2020 600 zaraženih 3 umrla. Mediji siju strah paniku. Uvodi se policijska država. Možete prevariti nekoliko ljudi neko vrijeme ali nemožete varati sve ljude stalno. DOSTA!!!

PL
Playmaker
02:39 01.04.2020.

Neka neka vam Vrag utera Strah u kosti 😎😎😎😎😎 Cirkus ide dalje 😎😎Hahaaaaaa......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije