Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOŽER:

Novooboljelih je 77, na respiratoru su 32 pacijenta, izliječenih je 67

Nacionalni stožer civilne zaštite
Foto: Borna Filic/Pixsell
1/3
31.03.2020.
u 14:35

Od koronavirusa izliječeno je 67 osoba

U Hrvatskoj je 77 novooboljelih osoba, čime se broj oboljelih penje na 867 bolesnika. Ukupno je obavljeno 7015 testiranja, a oporavilo se 67 osoba. Još je pet pacijenta stavljeno na respirator, a ukupno ih je sada 32. 

– To je isto kao i jučer, pokazuje da su naše mjere dobre. Nakon inicijalnog šoka koji je snašao zdravstveni sustav i nakon potresa, hrvatski zdravstveni sustav vraća se u normalu. Osim ovih mjera, postoji i povećana odgovornost svih nas za naše zdravlje. Život ne smije stati i neće stati – kazao je ministar Vili Beroš. 

 

– Prva analiza pokazuje da nema povećanja oboljelih od koronavirusa zbog potresa u Zagrebu. No, podatke ćemo i dalje pratiti – kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ.

Capak je objavio i strukturu zdravstvenog sustava u vezi s onima koji su pozitivni na koronavirus: 50 liječnika, 10 stomatologa, 41 medicinska sestra, 5 ljekarnika, 7 djelatnika u administraciji, a 1200 djelatnika zdravstvenog sustava u samoizolaciji je.

– Imamo 41 osobu koja je mlađa od 20 godina, 101 koja je starija od 70 godina, od 50 do 59 najčešća je dobna struktura i nakon toga 40 do 49 godina – kazao je Capak.

Ministar Božinović istaknuo je kako u ovoj nevolji potresa nitko ne ostaje sam te je kazao kako su vatrogasci iz deset gradova došli u pomoć zagrebačkim vatrogascima u sanaciji štete od potresa i zahvalio im ovim putem. 

Utvrđeno je 970 slučajeva kršenja samoizolacije, a bilo je više od 3000 prijava.

– Imamo javljanja nekoliko različitih informatičkih firmi s različitim rješenjima. Nama je u prvom redu važna sigurnost. Bez adekvatne provjere ne možemo je uvesti – kazao je Beroš o mogućnosti uvođenja aplikacije putem koje bi liječnici nadzirali stanje osoba u samoizolaciji. 

– Infektolozi su se spojili na jednoj WhatsApp platformi gdje se dopisuju, no ne možemo reći da ima nekih novosti u vezi s cjepivom – kazala je Alemka Markotić, ravnateljica klinike ''Dr. Fran Mihaljević''.

Markotić je osudila stigmatizaciju oboljelih od koronavirusa te je navela da bolesnici imaju svoja prava i da se svatko može zaraziti. Istaknula je kako im društvo mora dati podršku i dodala: – Kad oni ozdrave, tada praktički štite ostale. Oni koji su ozdravili nisu opasnost ni za koga

– Nema znatnih promjena kad je riječ o simptomima. Više je bolesnika sa srednje teškim simptomima, kao i onih na respiratoru. To se moglo očekivati. Koliko je meni poznato, na respiratoru nema kritičnih. No to se može brzo promijeniti. Rekli smo, tko je na respiratoru, kritično je. No, nadamo se da će se oporaviti – rekla je Markotić. 

– Ovo je nova bolest i mi o njoj tek učimo. Formiran je novi tim u Ministarstvu – istaknuo je Beroš i naveo kako taj tim prikuplja znanstvene podatke iz cijelog svijeta i dodao: – Sve je događa onako kako smo predvidjeli. 

– Neka humor ostane sutra smiješan – upozorio je ministar Božinović s obzirom na to da je sutra 1. travanj i naveo kao primjer dezinformacije vijest da je izmišljeno cjepivo protiv koronavirusa. 

VIDEO: Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

 

Komentara 23

Avatar Warded
Warded
14:11 31.03.2020.

Dok god oboljele, a ne preminule, brojimo dvocifreno u 24h, dobro je! Nije utjeha mrtvima, ali je nada oboljelima.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
14:36 31.03.2020.

Puno sveznalaca na forumima. Pretpostavljam da ste svi vi, koji kritizirate stožer, izuzetno obrazovani u svim područjima, te izuzetno uspješni u svojim poslovima, pa vam to daje za pravo da (ne)argumentirano i sa zavidnom razinom pismenosti pljujete po istom.

DU
Deleted user
14:26 31.03.2020.

Inace, covid je bolest koja je usporedbi sa ostalim epidemijama 21st. postigla najveci broj smrti po danu, trenutno negdje ispod 4000, za usporedbu svinjska gripa je na vrhuncu ubijala 2000 ljudi dnevno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije