Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Novalji dvije osobe zaražene, Dabo: 'Suzdržite se od ružnih riječi i poziva na osudu'

I Stožer civilne zaštite Zadarske županije izvijestio je o ta dva slučaja zaraze
31. ožujka 2020. u 18:35 1 komentara 10243 prikaza
U NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uvedena „drive in“dijagnostika koronavirusa
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nemojte me, molim vas, ispitivati. Nije istina da sam bio s 50 ili stotinu ljudi, sve sam rekao epidemiolozima i svojim kolegama u Stožeru za civilnu zaštitu. Rekao sam gdje sam bio kolegama i zbog toga sam se išao i testirati. Sjednice imamo videolinkom. Ne osjećam se loše – rekao nam je Novaljac potvrđen da je zaražen koronavirusom.

Opća bolnica u kojoj je hospitaliziran prvi oboljeli od koronavirusa u bodsko-posavskoj županiji Koronavirus Kći bez simptoma se vratila iz Turske i zarazila majku. Na putu je bilo 160 Hrvata

Njegov kolega iz Stožera civilne zaštite, gradonačelnik Ante Dabo, priopćio je: “Svi nazočni članovi Stožera podnijeli su dnevno izvješće o situaciji vezano uz epidemiju koronavirusa. Izvješće su podnijeli i svi povjerenici civilne zaštite. Na području Grada Novalje evidentirane su dvije osobe zaražene koronavirusom. Bile su na testiranju te, prema mišljenju nadležnog epidemiologa, imaju blaže simptome. Nalaze se u kućnoj samoizolaciji te se nadamo da neće doći do lokalne transmisije virusa.”

I Stožer civilne zaštite Zadarske županije izvijestio je o ta dva slučaja zaraze. Riječ je o supružnicima koji su se vratili iz Turske.

Nakon informacije o zarazi dvoje supružnika koronavirusom u Novalji reagirao je gradonačelnik Ante Dabo

- U cilju što objektivnijeg i detaljnijeg informiranja javnosti u vezi dvije osobe na području našeg Grada za koje se danas utvrdilo da su pozitivne na korona virus te nakon razgovora s nadležnim epidemiologom, kao gradonačelnik i osoba koja sukladno odredbama čl. 24. Zakona o sustavu civilne zaštite u kriznim situacijama preuzima odgovornost i rukovođenje stožerom, dajem sljedeće priopćenje:

Davor Božinović UOČI PRVOG APRILA VIDEO Ministar Božinović upozorio građane: 'Neka humor ostane smiješan'

Nije točno da su oboje supružnika putovali u Tursku već samo gospođa koja je u ponedjeljak 16. ožujka sletjela na zagrebački aerodrom na relaciji Antalya – Istanbul – Zagreb. Prema ondašnjem protokolu nadležnih tijela na nacionalnoj razini, svih 167 putnika s tog leta nisu kršili protuepidemijske mjere jer, kako je danas za javnost rekao epidemiolog dr. Ante Vitalija “Ovo nije kršenje mjera samoizolacije, ovo je iz razdoblja kada mjere nisu bile stupile na snagu”. Iako mjere još tada, za putnike iz Turske, nisu bile na snazi, naša je sugrađanka samoinicijativno otišla u samoizolaciju i nije se udaljavala iz vlastite kuće od kad je stigla u Novalju, preciznije od četvrtka 19. ožujka. Suprug je poštivao sve protuepidemijske mjere koje su bile na snazi za ostale građane onda i danas, i to na vrlo savjestan i odgovoran način. 

Kad je prošlu subotu počeo osjećati simptome laganog kašljucanja i blago povišene tjelesne temperature, u telefonskom razgovoru sa svojom obiteljskom liječnicom zatražio je da se njemu i supruzi omogući testiranje na virus u zadarskoj bolnici. U nedjelju poslijepodne u svojem osobnom autu odvezao je sebe i suprugu u Zadar na testiranje.

Koronavirus ilustracija COVID-19 U HRVATSKOJ Koronavirus potvrđen u svim županijama, u Sl. Brodu zaražene još četiri žene

U osobnom razgovoru s nadležnim epidemiologom rečeno mi je da supružnici imaju blaže simptome oboljenja, bez povišene tjelesne temperature, te da su od danas oboje na mjerama stroge kućne izolacije i dnevnim kontaktom s epidemiološkom službom.

Molim sve sugrađane da se suzdrže od ružnih riječi i poziva na osudu naših oboljelih sugrađana te da svaki od nas u svom okruženju odgovorno provodi protuepidemijske mjere nacionalnog stožera. Nadam se i vjerujem da će naši sugrađani prebroditi ovu poteškoću bez većih problema te im od srca želim da što prije ozdrave - priopćio je Dabo. 

VIDEO Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa i sudjelovanje građana je od iznimne važnosti

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • babovac:

    "Lagano kašljucanje i blago povišena temperatura". To ni neprijatelju ne bih poželio.