Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Propusnice će imati QR kod i bit će u digitalnom obliku

Varijanta provjere putem OIB-a za policiju je zapravo spasonosno rješenje, zbog čitača QR kodova kojih nemaju.
31. ožujka 2020. u 06:31 115 komentara 124913 prikaza
Kontrola ulaska u Pulu
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Izdavanje propusnica za napuštanje mjesta prebivališta tijekom trajanja pandemije koronavirusa bit će podvrgnute strožoj kontroli, odnosno bit će puno teže doći do njih nego što je to sada slučaj. I dalje će ih izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita – svatko za prijašnjom odlukom Stožera civilne zaštite propisanu kategoriju – ali će podatke o onima kome će ih dati morati upisivati u aplikaciju.

Policijska kontrola u Splitu Teškoće u prometu Gužve na prilazu Splitu, Opara traži ukidanje propusnica unutar splitske aglomeracije

Razmjenom podataka između državnih tijela vidjet će se je li osoba koja je tražila, i dobila propusnicu, uistinu imala pravo na nju. Na primjer, ako netko ima tvrtku s jednim zaposlenim, porezna će alarmirati sustav da taj poslodavac ne može izdati propusnice za još pet-šest prijatelja. Niti će netko tko ima registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo moći dati propusnice cijelom selu, niti će on imati pravo na nju ako se, primjerice, zemlja koju obrađuje nalazi samo na području njegova prebivališta, o čemu će sustav alarmirati Ministarstvo poljoprivrede. Ograničit će se i područje dopuštenog kretanja, odnosno ako netko živi u Karlovcu, a radi kao zaštitar u Zagrebu, neće s propusnicom moći ići u Našice jer zbog posla za tim nema potrebe.

Kontrola ulaska u Pulu
1 / 50
Policija u Zagrebu na Jadranskoj aveniji

Nove će se propusnice građanima slati e-mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati. Oni građani koji nemaju pametni telefon i Internet, a imaju pravo na propusnicu, ne trebaju se brinuti da neće imati kako policiji, u slučaju da ih zaustavi, pokazati dozvolu. Naime, dovoljno je imati dokument s OIB-om putem kojeg će policija kroz sustav Tetra provjeriti smije li osoba biti izvan mjesta prebivališta, a isto tako će znati mora li biti u samoizolaciji. U slučaju da ga se drugi put uhvati da krši izrečenu mjeru samoizolacije, bit će poslan u karantenu, uz pratnju sanitarnih inspektora.

Varijanta provjere putem OIB-a za policiju je zapravo spasonosno rješenje, zbog čitača QR kodova kojih nemaju.

Istodobno s početkom upotrebe aplikacije, bit će napravljena i revizija postojećih propusnica i treba očekivati da će se poprilično smanjiti broj onih koji mogu ići iz mjesta u mjesto, odnosno da će se spriječiti zloupotrebe na koje je neki dan ukazao i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović:

Zagrebački Holding/ilustracija STROGE MJERE Propusnice će se izdavati u gradskim uredima za mjesnu samoupravu

– Policija je izvijestila da su dobili dojave o tome da ima sumnji na određene manipulacije. Želim jasno poslati poruku svima koji to rade: to je vrlo ozbiljno kazneno djelo, krivotvorenje isprava, i tu neće biti nikakvog oprosta. To je djelo koje se ovisno o težini može sankcionirati zatvorom. U ovakvoj situaciji neće se izricati minimalne kazne – poručio je Božinović najavivši da s Ministarstvom uprave, kao nositeljem projekta, Ministarstvo unutarnjih poslova radi na aplikaciji koja će smanjiti mogućnost manipulacije propusnicama.

Upravo je ta aplikacija jučer predstavljena na sastanku u MUP-u, a u srijedu bi detalji, nakon što se još malo razrade, trebali biti predstavljeni javnosti.

KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE
Stiže vrhunac toplinskog vala. Stručnjaci objasnili uzrok ekstremnih vrućina: 'Tek je počelo'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
 • Mia0900:

  Oprostite,ali to je nedopustivo kako se recimo mjesni Stožer bahati prilikom izdavanja tih propusnica. Kao da netko iz dosade traži da mu se to omogući. Živim 15ak kilometara od Sl.Broda i nezamislivo mi je ne obilaziti baku od 84 godine ... prikaži još!ne i strica invalida a doma imam majku koja je prije mjesec dana došla s teške op.kralježnice. I oni meni predlažu neka ja njih dovedem doma da ne idem tamo vamo? To moraš biti poremećen tako šta uopće izjaviti. Kao ja volim dnevno potrošiti 100 kuna nafte i to činim iz dosade. Neće mi to nitko nikad zabraniti ne interesiraju me vaše priglupe ideje!

 • Avatar Krile102
  Krile102:

  Ovo je nenormalno .

 • Avatar abakus
  abakus:

  U Hrvatskoj je izvršen tihi državni udar i uvodi nam se policijska država pod krinkom nekog virusa za koji je jasno da je daleko od onako opasnog koji bi opravdavao ovakve mjere. I ne samo u Hrvatskoj - riječ je ... prikaži još! o državnom udaru na globalnoj razini. Uvodi se novi svjetski poredak, ukidaju ljudske slobode, ljudima uvode ausvajsi kao u nacističkoj Njemačkoj, a cijela područja pretvorena su u konc-logore. Ljude zatvaraju i onemogućuju im da rade - a istovremeno od njih traže da su sami plaćaju hranu. Koliko ja znam, kad nekoga zatvoriš, onda si mu dožan o svome trošku osigurati prehranu i sve potrebno za život. Gdje su sada sve one neborjene udruge za ljudska prava, gdje je GONG koji je bio svakom loncu poklopac, gdje su pravnici koji bi sve ovo doveli u pitanje, argumentirano, i spriječili ovaj državni udar koji i dalje traje?