Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odali počast žrtvama

U Gudovcu obilježena 72. godišnjica ustaškog zločina

komemoracija,gudovac,milorad pupovac,portal (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/5
27.04.2013.
u 12:16

Podaci govore da je u tom bezumnom činu stradalo 195 osoba od kojih za njih 187 administracija tadašnje općine Gudovac ispunila mrtvozorničke formulare navodeći da su nasilno ubijeni ili strijeljani kao četnici.

Komemorativnim skupom u Gudovcu pokraj Bjelovara obilježena je godišnjica strašnog zločina pripadnika ustaške vojske i vlasti tadašnje NDH nad srpskim civilima. Prije 72 godine toga 27. travnja 1941. godine, 17 dana dana nakon proglašenja NDH, ustaše su po nalogu Dide Kvaternika uhapsile 200 Srba iz Gudovca i okolnih Velikog i Malog Korenova, Prgomelja, Tuka, Breze, Stančića, Klokočevca i Bolča. U sumrak istog dana uhapšene su proveli kroz Gudovac, doveli ih do sajmišta i tamo ih streljali. 

Podaci govore da je u tom bezumnom činu stradalo 195 osoba od kojih za njih 187 administracija tadašnje općine Gudovac ispunila mrtvozorničke formulare navodeći da su nasilno ubijeni ili strijeljani kao četnici.

- Riječ četnik i danas odzvanja u Hrvatskoj i njome se i danas imenuje pripadnike srpskog naroda, njome se imenuje i neke koji su moji najbliži suradnici i ta riječ i danas više živi u Hrvatskoj nego što živi spomen na ove nevine žrtve. Zato je važno da smo se danas okupili na ovom mjestu jer ovdje je počeo pohod koji je završio genocidom prema Romima, prema Židovima, prema Srbima i prema Hrvatima atifašistima - kazao je uz ostalo saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i jedan od govornika na današnjoj komemoraciji. 

Na mjestu tog zločina još 1955. godine podignuta spomen-kosturnica, a nešto kasnije postavljen je i spomenik "Gudovčan", čiji je autor jedan od najvećih hrvtaskih kipara, Bjelovačanin Vojin Bakić. Spomenik je još 1991. godine srušen i do danas nije obnovljen. Upravo na tu činjenicu u svom obraćanja upozorio je i Pupovac naglašavajući da je obnova spomenika velika moralna obveza svih, gradske, županijske i državne vlasti.

- Nije moguće da je tako lako bilo srušiti ovaj spomenik 1991. a da ga je 20 i nešto godina nakon toga tako teško obnoviti - kazao je naglašavajući da njegovo neobnavljanje ne služi nikome na čast. Očito se ne radi se o novcu, kazao je, jer novac nije velik. Radi se o volji i radi se o odnosu i to moramo promijeniti - zaključio je Pupovac. Nakon prigodnih govora položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomen kosturnici, nakon čega je za duše žrtava u nazočnosti članova obitelji, prijatelja i uzvanika, parastos molio Darko Petaković, jerej pravoslavne crkve Sv. Trojice u Bjelovaru.

>>Obilježena 21. godišnjica obrane Komletinaca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije