Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolekcionarstvo

Prvi sajam skupljača sličica: Izložen paketić iz 1970. po cijeni od 500 do 600 eura

Zagreb: U pubu Bikers Beer Factory održan prvi sajam sakupljača Panini sličica
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/14
31.10.2021.
u 19:35

Želja je u suradnji s HNS-om izdati album Prva hrvatska nogometna liga.

Čovjek bi se iznenadio koliko u Hrvatskoj ima ozbiljnih skupljača sličica, bilo da su sličice od Paninija, Toppsa ili nekog drugog proizvođača. Primjerice, otprije na Facebooku postoji skupina skupljačica sličica Životinjsko carstvo. Znate li koliko ima članova? Nevjerojatnih 10 tisuća, a među njima je najmanje djece. Jer, ozbiljnim skupljanjem sličica bave se uglavnom osobe između 30 i 60 godina. To su sve redom ozbiljni kolekcionari koji u vitrinama čuvaju albume iz sedamdesetih godina. Među tim kolekcionarima trojica su došla na ideju da se osnuje Udruga skupljača sličica. Ta trojica su Vedran Nikolić, Predrag Žukina i Krešimir Hasenohrl.

Cij Udruge – 150 članova

– Često smo razgovarali o tome i onda krenuli u realizaciju ideje. Od 1. listopada ove godine postoji Udruga skupljača sličica “Imam, imam, nemam...”. Za prvog predsjednika izabran je Vedran Nikolić, Srećko Šimurina je dopredsjednik, a mene su, kao jednog od najstarijih, postavili za tajnika. Službeno, uz nas spomenute u vodstvu udruge još su Dragoljub Davidović, Ivan Gašpert, Ivan Pećar, Marko Smolec, Davor Stipčić i Marko Zrinjan – rekao je Krešimir Hasenohrl.

I prošli vikend odmah je realizirana jedna od prvih ideja. Naime, Udruga je organizirala prvi sajam skupljača sličica u Hrvatskoj.

– Odziv je bio sjajan. Neki su zakupili štandove na kojima su izlagali svoje kolekcije, neki su došli mijenjati sličice, neki kupovati setove... Ja sam razmijenio jedan set sličica za Euro 2020. za drugi. Na samom sajmu svi zainteresirani mogli su se učlaniti u Udrugu za 100 kuna. I nakon subote mogu se pohvaliti da imamo 19 novih članova i zasad nas ima točno četrdeset. S obzirom na to da smo osnovani prije dvadesetak dana, to je odlična brojka. Cilj nam je negdje oko 150 članova u skorašnje vrijeme – istaknuo je tajnik Udruge.

 

Ciljevi Udruge su promicanje kulture skupljanja sličica, poticanje interesa za skupljanje i proučavanje svih vrsta sličica, kartica i sl. te suradnja između svih vrsta skupljača i kolekcionara u svrhu razvijanja ljubavi prema toj vrsti kolekcionarstva kao i zaštita zajedničkih ciljeva.

– Jedna od ideja je da u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom izdamo album sa sličicama – Hrvatska nogometna liga. Mislim da bi taj album naišao na veliko zanimanje ne samo kod ozbiljnih kolekcionara već i kod velikog broja djece koja sigurno imaju jako puno idola među igračima Dinama, Hajduka, Rijeke, Osijeka... Uostalom, na našem tržištu već postoje albumi Hajduka, Dinama, Rijeke i jako su dobro primljeni – istaknuo je Krešimir.

Stariji skupljači sjećaju se albuma u bivšoj Jugoslaviji – Nogometaši i timovi. To je bio jedan od najuspješnijih projekata tvrtke Dječje novine iz Gornjeg Milanovca. Zašto sada ne bi postojao i album HNL-a.

– Što se tiče fotografiranja momčadi, grbova, stadiona, tiska, uređivanja, sve to bismo jako brzo riješili – istaknuo je Krešimir.

Na prvom sajmu sličica jedan od skupljača pohvalio se raritetom – originalnim paketićem Paninijevih sličica – Svjetsko prvenstvo, Meksiko 1970. godine. Na tržištu taj paketić košta oko 500 do 600 eura.

23.10.2021., Zagreb - Prvi sajam sakupljaca Panini slicica odrzan je u pubu Bikers Beer Factory. Kolekcionari koji inace razmjenjuju slicice i iskustva preko interneta imali su priliku uzivo razmijeniti slicice te pogledati rijetke primjerke.
Foto: PIXSELL/Ilustracija

– Došao sam samo pokazati svoju dragocjenost. Ne bih je nikad prodao – rekao je Marko Smolec, ponosni vlasnik paketića.

Album SP Meksiko 1970. prvi je album koji je izdao Panini kada je riječ o svjetskim nogometnim prvenstvima. U Hrvatskoj nitko nema original tog albuma, ima samo nekoliko replika. Inače, cijena originalnog albuma je oko 7000 dolara, a samo sličica Pelea prodaje se za 1400 dolara.

Prodao album i kupio auto

– Rijetki su ti albumi, a ja sam imao sreće da mi je tata ostavio dva takva. Jedan sam prodao jednom skupljaču iz Francuske i za taj novac kupio sam si novi automobil – rekao mi je jedan Meksikanac na Olimpijskim igrama u Riju 2016. gdje je na ulazu u olimpijski park prodavao značke sa znakom Igara.

– Mislim da ćemo uskoro organizirati novi sajam, koji bi trebao biti još veći, a želja nam je i da postane regionalni jer u susjednim zemljama ima puno skupljača sličica. Sajam bismo organizirali na prostoru od 800 četvornih metara, vjerojatno u zagrebačkom hotelu Hilton. Želimo da članovi naše Udruge ne budu samo skupljači sličica Panini, već i svih ostalih proizvođača. Također, želimo da nam se pridruže i skupljači sličica Životinjsko carstvo te svi oni koji skupljaju albume poznatih junaka crtanih filmova, Star Warsa i tako dalje – priča Krešimir.

23.10.2021., Zagreb - Prvi sajam sakupljaca Panini slicica odrzan je u pubu Bikers Beer Factory. Kolekcionari koji inace razmjenjuju slicice i iskustva preko interneta imali su priliku uzivo razmijeniti slicice te pogledati rijetke primjerke.
Foto: PIXSELL/Ilustracija

Zasad su sajmovi sličica javni, no kada Udruga bude brojila oko 200 članova postat će zatvorenog tipa.

– Tako želimo privući još više članova. Jer, svi naši članovi moraju nešto i dobiti za 100 kuna godišnje. Ne bi bilo u redu da za 100 kuna dobiju samo člansku iskaznicu. Ako dođe do suradnje s Hrvatskim nogometnim savezom, željeli bismo jednom godišnje organizirati našim članovima susrete s našim najboljim igračima kako bi im mogli potpisati sličice ili kartice. Ovako, skupljačima je jako teško doći do potpisa bilo kojeg igrača jer nemaju pristup treningu i mix-zoni nakon utakmica – ističe naš sugovornik.

Udruga ima i svoju web stranicu - www.imamimamnemam.hr, a usko surađuje s još jednom popularnom stranicom na Facebooku – Panini kolekcionari Hrvatska, koja ima 3400 članova.

– Doduše, nisu svi aktivni, ali većina jest. Bilo bi sjajno kada bi se veći dio njih učlanio i u našu Udrugu. Inače, jako dobro surađujemo s Markom Zrinjanom, administratorom te stranice na Facebooku.

Udruga zasad nema svoj prostor.

– Ne možemo ga ni imati, barem ne ako tražimo nekakav gradski prostor. Naime, da bismo dobili gradski prostor moramo postojati i raditi godinu dana. Zasad se nalazimo u privatnim prostorima, a sajmove ćemo organizirati na raznim lokacijama – zaključio je Krešimir. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije